MM-kulta on antanut paljon anteeksi – muistatko, miten Jukka Jalosen Leijonat on todellisuudessa pärjännyt MM-kisoissa?

Julkaistu:

MM-KIEKKO
Leijonat on voittanut Jukka Jalosen johdolla vain yhden MM-mitalin.
Jukka Jalonen on tähän mennessä johtanut Leijonia päävalmentajana viisissä MM-kisoissa.

Jalosen kuudes MM-urakka käynnistyy perjantaina, kun Leijonat aloittaa Slovakiassa pelattavan turnauksen ottelulla Kanadaa vastaan.

Aiemmista kisoista Jalonen on saavuttanut vain yhden mitalin. Muut kisat ovat päättyneet Jalosen ja Leijonien osalta kahdesti tappioon puolivälierässä ja kahdesti pronssipelissä.

2009: Shokkitappio Valko-Venäjälle

Jalosen päävalmentajakauden ensimmäiset, vuoden 2009 MM-kisat järjestettiin Sveitsissä (24.4.–10.5.).

Leijonat voitti alkulohkossa kolme ensimmäistä otteluaan, mutta niitä seuranneessa koitoksessa Valko-Venäjää vastaan Leijonat joutui heti tiukille. Valko-Venäjän hyökkääjä Sergei Demagin teki MM-kisojen nopeimman maalin Pekka Rinteen taakse, kun ensimmäistä erää oli kulunut vain viisi sekuntia.


Leijonat nousi puolustaja Janne Niskalan ylivoimamaalilla tasoihin, mutta Valko-Venäjä otti rankkareilla 2–1-yllätysvoiton Leijonista.

Lohkonsa viimeisessä ottelussa Leijonat voitti Kanadan 4–3, mutta sinivalkoisten kisataival päättyi 2–3-puolivälierätappioon Yhdysvalloille. Lopputuloksena oli MM-kisojen viides sija.

2010: Kotimatkalle kesken kisojen

Leijonat pelasi toiset MM-kisansa Jalosen alaisuudessa Saksassa (7.–23.5.). Kisat alkoivat Leijonien osalta ikävästi, kun Tanska otti 5–1-yllätysvoiton. Alkusarjan muista otteluista Leijonat voitti kaksi ja välisarjan otteluista tuli kaksi voittoa ja yksi tappio.


Leijonien taival päättyi edellisenvuoden tavoin puolivälieräottelussa, jossa Tshekki oli rankkareilla parempi lukemin 2–1.

2011: MM-kultaa!

Vuoden 2011 MM-kisat järjestettiin tämän vuoden tavoin Slovakiassa (29.4.–15.5.). Turnauksen avausottelussaan vapunpäivänä Leijonat otti revanssin Tanskasta 5–1-voitolla. Alkusarjan muissa peleissä Suomi voitti rankkareilla Latvian ja hävisi Tshekille 1–2.

Välisarjassa Leijonat otti rankkarivoitot Saksasta ja Venäjästä sekä niukan 2–1-voiton Slovakiasta.

Puolivälieräottelussa yllättäjämaa Norja siirtyi Ken Andre Olimbin rankkarilla 1–0-johtoon. Leijonat kuitenkin kokosi itsensä ja nousi 4–1-voittoon. Näin Leijonat ylsi Jalosen alaisuudessa ensimmäistä kertaa MM-kisojen välierään.


Välierässä Leijonia vastaan asettui Venäjä. Ensimmäinen erä päättyi maalittomana, mutta toisessa erässä Mikael Granlund hölmistytti Venäjän upealla ilmaveivimaalillaan, josta tehtiin myöhemmin kotimaassa postimerkki.

Ilmaveivi lamaannutti Venäjän täysin ja Leijonat marssi finaaliin lukemin 3–0.

Finaalissa Leijonat kohtasi Ruotsin, joka meni ottelun toisessa erässä 1–0-johtoon Magnus Pääjärven maalilla. Toisen erän loppuminuuteilla Jarkko Immonen toi ylivoimalla Leijonat tasoihin ja antoi jälleen toivoa.

Toisessa erässä Leijonat sai unelma-alun, kun hyökkääjä Petteri Nokelainen siirsi joukkueen 2–1-johtoon. Vain minuuttia myöhemmin Niko Kapanen siirsi Leijonat jo kahden maalin karkumatkalle.


Kun ottelua oli jäljellä alle kymmenen minuuttia Janne Pesonen rallatteli Leijonat 4–1-johtoon ja mestaruus oli jo lähes varma. Leijonat teki vielä kaksi maalia ja loppusummerin päätteeksi joukkue juhli historiansa toista MM-kultaa 6–1-lukemin.

16. toukokuuta MM-kultaa juhlittiin fanien kanssa Helsingin Kauppatorilla.

2012: Helsingin ihme

Suomi ja Ruotsi järjestivät yhdessä vuoden 2012 MM-kisat (4.–20.5.). Leijonat voitti avausottelussaan Valko-Venäjän 1–0. Alkulohkon muista otteluista Leijonat voitti neljä, mutta hävisi Kanadalle ja Yhdysvalloille.

Puolivälierässä Leijonat kohtasi Yhdysvallat, joka oli tyrmännyt isäntäjoukkueen alkulohkossa 5–0. Leijonat siirtyi toisessa erässä 1–0-johtoon Jesse Joensuun ensimmäisellä A-maajoukkuemaalilla. Yhdysvallat otti sen jälkeen pelin hallintaansa, ja hyökkääjä Bobby Ryan veivasi Yhdysvallat kolmannen erän alussa 2–1-johtoon.

Leijonien kapteeni Mikko Koivu tasoitti kolmannessa erässä. Ottelun viimeisellä minuutilla Jesse Joensuu sai Yhdysvaltojen maalin eteen syötön Petri Kontiolalta ja huudatti täpötäyttä Hartwall Areenaa 3–2-voittomaalilla vain yhdeksän sekuntia ennen päätössummeria.


Välierässä Venäjä murskasi Leijonien mestaruushaaveet 6–2-murskavoitolla. Tshekki voitti pronssiottelun 3–2, ja Leijonat sijoittui kotikisoissaan neljänneksi.

2013: Jälleen tappio pronssipelissä

MM-kisat järjestettiin toistamiseen Ruotsin ja Suomen yhteistyönä (3.–19.5.).

Lohkovoittaja Leijonat kohtasi puolivälieräottelussa Slovakian. Leijonat johti ottelua jo 3–0, mutta sitkeä Slovakia tuli kolmannessa erässä tasoihin. Hyökkääjä Juha-Matti Aaltonen iski päätöserässä voittomaalin.

Globenissa, Tukholmassa Leijonat pelasi välierässä isäntäjoukkue Ruotsia vastaan. Henrik Sedinin ja Daniel Sedinin tähdittämä Ruotsi päihitti Leijonat 3–0.

 


Pronssiottelussa Leijonat nousi hienosti 0–2-tappioasemasta tasoihin Yhdysvaltoja vastaan. Rankkarikisa päättyi Leijonien tappioon ja kisat toiseen peräkkäiseen nelossijaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt