Leijonien Kristian Kuusela, 36, odottaa historiallista MM-debyyttiään – kaksi muuta peliä kaudessa jännittävät

Julkaistu:

MM-kiekko
Kristian Kuuselasta tulee Leijonien historian vanhin MM-kisadebytantti 36-vuotiaana.
Kristian Kuusela, ikää 36 vuotta, taskussa mm. tuore SM-liigan pudotuspelien kaikkien aikojen piste-ennätys ja 891 liigan runkosarjapeliä.

Puhutaan poikkeuksellisesta 2000-luvun suomalaisesta huippupelaajasta, sillä Kuusela on pelannut lähes koko uransa kotimaan kaukaloissa. Itse asiassa Kuusela on jokaisella ammattilaisuransa kaudella pelannut SM-liigaa.

Kuusela kävi keväällä 2007 ratkomassa Ruotsin mestaruuden MoDolle ja pelasi kolme vuotta sitten kevääseen asti Amur Habarovskissa, mutta muu aika on mennyt Ässissä, Kärpissä, Bluesissa ja Tapparassa.

Viimeistään Tapparan viime vuosien menestysjoukkueissa Kuuselasta on kasvanut jo SM-liigan ikoni tai oikeammin jo legenda. 175-senttinen monipuolinen ja -käyttöinen sisupussi on ollut monella tapaa arvokas pelaaja koko liigalle ja suomalaiselle jääkiekolle.

Ja nyt hänestä tulee historian vanhin suomalainen MM-kisadebytantti, kun Leijonat aloittaa urakkansa Kosicessa. Vaikka Kuusela pelasi vahvan kauden, hän ei esimerkiksi runkosarjan aikana ollut kertaakaan mukana EHT:lla.

– En ole muutamaan vuoteen ollut mukana maajoukkueessa. Siinä mielessä ajattelin, että kutsua ei enää välttämättä tule. Kun Jukka (Jalonen) soitti pronssipeliä edeltäneellä viikolla, minulla oli heti olo, että olen mukana, Kuusela sanoo.


Kuusela oli keväällä 2013 pari viikkoa mukana leirityksessä, kun hänen joukkueensa Bluesin pelit olivat päättyneet runkosarjaan. Sen jälkeen Kuusela pelasi Tapparassa viidet loppuottelut putkeen.

– Kun olen ollut finaaleissa mukana, niin en periaatteessa ole sattuneesta syystä tätä kautta päässyt yrittämään paikkaa. MM-valinnan olisi pitänyt tulla suoraan, Kuusela muistuttaa.

Niin. Periaatteessa jos kisakoneeseen on tyrkyllä kaksi tasavahvaa pelaajaa, lienee todennäköisempää päästä joukkueeseen, jos liigakausi on päättynyt aiemmin ja ehtii mukaan leiritykseen.

Kuusela arvioi olleensa lähimpänä kisapaikkaa keväällä 2016.

– Finaalien jälkeen tuli silloin soitto, että se on joko tai. Se oli varmaan lähimpänä, muistelee Kuusela, joka jäi lopulta ilman paikkaa kisakoneessa.

Kokenut laitahyökkääjä ei nuorenakaan päässyt pelaamaan alle 18-vuotiaiden tai alle 20-vuotiaiden MM-turnauksia. Arvokisadebyytti ei silti jännitä, ei lainkaan.

– En ainakaan vielä, eikä jännittänyt viime tai sitä edelliselläkään viikolla. Olen aiemminkin sanonut, että minua jännittää kaudessa aina kaksi peliä: runkosarjan ensimmäinen ja pudotuspelien ensimmäinen peli. Niin kävi tänäkin vuonna.

– Katsotaan sitten kun pelit alkavat, toki pientä jännitystä pitää aina olla.

Viime viikonloppuna Suomi löi Venäjän ja Kuusela kohtasi jo mm. itseään pari vuotta nuoremman Aleksandr Ovetshkinin. Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Patrick Kanen ja John Tavaresin kaltaisilla supertähdillä kyllästetyt Yhdysvallat ja Kanada, mutta ne eivät saa Kuuselaa hermoilemaan.

– Aina voi pyöritellä ja hyöritellä tässä ennen pelejä, mutta kun laittaa kypärän päähän, niin jokainen on oikeastaan samalla viivalla. Oli sitten NHL:stä, SM-liigasta tai mistä vaan. Ei kukaan kentällä katsele nimiä tai naamoja, Kuusela painottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt