Kolumni: Psykologiaan perehtynyt ”kiekkoprofessori” kertoo, miksi NHL-pelaajat eivät halua MM-kisoihin - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kolumni: Psykologiaan perehtynyt ”kiekkoprofessori” kertoo, miksi NHL-pelaajat eivät halua MM-kisoihin

Leijonilla on ollut vaikeuksia saada NHL-pelaajia MM-kisoihin.

Leijonilla on ollut vaikeuksia saada NHL-pelaajia MM-kisoihin.

Julkaistu: 27.4.2019 13:14

Pitkän linjan jääkiekkovalmentajalla Sakari Pietilällä on vankka käsitys, miksi Pohjois-Amerikassa pelaavat suomalaiskiekkoilijat jättävät MM-turnauksen väliin.

Lukuisten NHL- ja KHL-pelaajien poisjäänti Suomen MM-kisajoukkueesta on puhuttanut viime päivinä.

Keskustelin asiasta jo talvella konkarivalmentaja Sakari Pietilän, 64, kanssa. Hän kouluttautui vanhalla iällä lyhytterapeutiksi ja hoitaa nykyään useiden urheilijoiden mieltä ja sielua.

”Kiekkoprofessori” on ollut mukana myös Leijonien valmentajaryhmässä ja tuntee tilanteen, jonka päävalmentajat kohtaavat keväisin.

Pietilän mukaan moni Pohjois-Amerikassa palkkansa ansaitseva kiekkoilija ratkaisee MM-kisajoukkueeseen liittymisen menestysodotusten perusteella.

– He panttaavat päätöstään ja katsovat ensin, keitä muita on tulossa kisoihin, Pietilä sanoi.

* * *

Sinivalkoisten kypäräpäiden joukkopako on herättänyt ihmetystä Ruotsissa asti. Aftonbladet pyysi eilen Kaj Kunnasta kommentoimaan asiaa. Kunnas analysoi ilmiötä kymmenien MM-kisojen kokemuksella.

Hän arvioi Aleksander Barkovin poisjäännin antaneen suuntaa muillekin.

– Kun seura torppasi Barkovin kisamatkan, se käynnisti negatiivisen kierteen, Kunnas sanoi ja antoi ymmärtää, että Floridan keskushyökkääjän johtajaominaisuuksia ei muilta löydy.

”Sakke” Pietilän mukaan leijonapaita ei takaa mukavaa kesälomaa kotimaassa. Päinvastoin.

– Jos on pudottu MM-jäällä puolivälierässä, niin ei ole kiva kuunnella pettyneiden kansalaisten kommentteja pitkin kesää.

Sakari Pietilä

Sakari Pietilä

Kunnaksen mielestä nuorten pelaajien itsetunnon pitäisi kestää kansalaisten kiukun.

– Nuorilla NHL-pelaajilla pitäisi olla ”palleja” sietää arvostelua.

Kokenut kiekkomentori Ismo Lehkonen on taustoittanut poisjääntejä hieman eri perspektiivistä. Hänen mukaansa vakuutuksiin liittyvät asiat ovat monelle pelurille tärkein syy MM-kutsun torjumiseen.

– Jos pelaajalla ei ole sopimusta ensi kaudeksi, hän ei saa MM-turnaukseen ns. NHL-vakuutusta vaan joutuu hankkimaan jonkun kansainvälisen vakuutuksen, Lehkonen sanoi.

* * *

Entä päävalmentajan merkitys? Lehkosen mukaan Jukka Jalonen tuntee valtaosan taalajäiden sankarpojista, eikä näillä ole tarvetta näpäyttää Leijonien luotsia.

Päävalmentaja joutuu usein sylkykupiksi, kun peli ei kulje arvokisoissa. Silloin isointa tikaria vääntää media. Näihin tilanteisiin Suomen jääkiekkoliitto ei ollut valmistautunut Lauri Marjamäen valmennuskaudella.

Kun kevään 2017 MM-turnauksessa tuli lunta tupaan, Marjamäen päätä vaadittiin vadille. Päävalmentaja heitettiin Pariisissa toimittajien armoille ilman viestinnän ammattilaista.

Toimittajat nauttivat kahden miehen ylivoimasta, mutta veikkaisinpa valmentajan saaneen näistä nöyryytyksistä pysyvän muiston.

Ja vielä

Kirjoitin kaksi viikkoa sitten Jaana Laurilan näyttävästä lähdöstä Lentopalloliitosta. Tällä viikolla selvisi, että uusi työpaikka Olympiakomitessa oli valmiiksi pedattu.

Lisää Juha Kanerva kolumneja voit lukea täällä.

Tuoreimmat osastosta