Kommentti: Suomalaiset NHL-tähdet pitävät MM-kisoja yliarvostettuna – pelaajakatoon löytyy järkevä syy

Julkaistu:

MM-kisat
Suomalaiset NHL-pelaajat pitävät MM-kisoja yliarvostettuina, kirjoittaa Ilta-Sanomien Marko Lempinen.
Leijonat saa näillä näkymin vain kolme NHL-pelaajaa Slovakiassa toukokuussa käytäviin MM-kisoihin. Tai siis ei ainuttakaan sellaista pelaajaa, joka olisi pelannut koko kuluvan kauden ylhäällä NHL:ssä!

Kisoihin ei seuran määräyksestä tule vapaana ollut ykköstähti Aleksander Barkov, ei sen koommin myöskään esimerkiksi huippupakki Rasmus Ristolainen. Kiekkohullu kansa on vähintäänkin pettynyt – osa todennäköisesti jopa raivoissaan – suomalaisten NHL-pelaajien joukkokadosta. Sen ymmärtää.

Lue lisää: Katso hurja nimilista – kaikki nämä Leijonien tähdet jättävät kevään MM-kisat väliin

Jääkiekon MM-kisat ovat jokakeväinen, suomalaisia joukolla yhdistävä karnevaali, jonka varjolla on hyvä pistää bilevaihde silmään. Mitä paremmin Leijonat menestyy, sitä enemmän kansalla riittää yhteisiä kuumia puheenaiheita – ja tekosyitä juhlia.
 

Kiekkohullu kansa on vähintäänkin pettynyt – osa todennäköisesti jopa raivoissaan – suomalaisten NHL-pelaajien joukkokieltäytymisestä.

Eivätkä lätkän MM-kisat ole kaikille suomalaisille edes pelkkä urheilutapahtuma, vaan jotain paljon suurempaa. Yhä useammalle penkkiurheilijalle kisat ovat myös suomalaisen identiteetin mittari. Jos Leijonien MM-joukkueen nimilista ei vakuuta, ja ilman NHL-pelaajien laajaa kattausta se ei usein vakuuta, siksi nyt tekee kipeää.

Suomessa MM-kisojen suosio on jopa selittämättömän suurta. Juuri siinä piilee myös se ydinongelma pelaajakadosta puhuttaessa: suomalaisten NHL-pelaajien näkökulmasta MM-kisat ovat yliarvostettuja.

Enemmän hävittää kuin voitettavaa

Osalla NHL-pelaajista oli varmasti tälläkin kertaa relevantti syy MM-kutsusta kieltäytymiseen. Joku kärsii loukkaantumisesta, toisella on tärkeät sopimusneuvottelut edessään. Seuraavaa NHL-kautta ei haluta riskeerata, mikä on täysin ymmärrettävää, koska NHL-seurathan pelaajien palkat maksavat.

Joitakin pelaajia taas ei huvittanut lähteä MM-jäälle. Eikä siinäkään ole mitään uutta ja ihmeellistä. Niin on asian laita aina ollut.

Syy on siinä, että monet NHL-pelaajat näkevät MM-kisoissa henkilökohtaisella tasolla enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Tämä on urheilussa aina pahin mahdollinen lähtötilanne. Suorastaan karsea, koska jos urheilija ei näe kilpailussa voittamisen mahdollisuutta, hän alkaa usein pelätä häviämistä ja peli on sillä selvä. Silloin urheilija ei saa itsestään kaikkea irti, vaan hän päinvastoin alisuorittaa.

NHL-pelaajien kohdalla epäonnistumisen pelko juontuu nimenomaan MM-kisojen poikkeuksellisesta asemasta Suomessa. Jos NHL-tähti on yltänyt NHL:n runkosarjan pistepörssissä kymmenen parhaan joukkoon, mutta jää MM-jäällä vaatimattomiin tehoihin 2+2, hän ei ole kansan silmissä mitään. Tai on hän jotain. Nimittäin luuseri, joka ei kestänyt MM-kisojen ”kovaa” painetilaa.

Ei mitään logiikkaa, eikä järkeä, mutta näin se menee.

 

Jos NHL-tähti on yltänyt NHL:n runkosarjan pistepörssissä kymmenen parhaan joukkoon, mutta jää MM-jäällä vaatimattomiin tehoihin 2+2, hän ei ole kansan silmissä mitään.

Ja jos Leijonat ei yllä vähintään finaaliin MM-kisoissa, joukkue on usein enemmän tai vähemmän epäonnistunut. Kun vain maailmanmestaruus tuo NHL-miehille aidosti uutta arvostusta, ymmärrän hyvin, etteivät MM-kisat innosta monesti varsinkaan NHL-tähtikategorian suomalaisia.

Pitää myös muistaa, että NHL-kausi on kaikille sen pelaajille raskas niin fyysisesti kuin henkisesti. Ei ole mikään pikkurypistys lähteä ”Änärin” runkosarjan päätteeksi noin kuudeksi viikoksi Leijonien matkaan.
Okei, joku huutaa tähän väliin, ettei ainakaan kaikkien NHL-pelaajien tarvitse osallistua valmistaville MM-leireille. Totta. Mutta niin kauan kuin kausi on ammattiurheilijalla kesken, lomasta on turha puhua.

Miksi Kanadan MM-miehistössä on pelkästään NHL-pelaajia? NHL:ssä on moninkertaisesti enemmän kanadalais- kuin suomalaispelaajia, useita satoja. Kanadalaisistakin hyvin monet kieltäytyvät MM-kutsuista, mutta asiasta ei tehdä numeroa, koska maalla riittää joka tapauksessa myös kärkipään NHL-pelaajia kisoihin.

Brändi kantaa – MM-kupla puhkeamassa

NHL-pelaajien määrä MM-jäällä on kausiluontoista. Joskus kisat houkuttelevat enemmän tähtiä, toisinaan vähemmän. Paljon riippuu siitä, mitä vapaana olevat päätähdet päättävät.

Lumipallo vyöryi Leijonien kannalta suotuisaan suuntaan muun muassa Venäjän 2016 MM-kisojen alla, ja tuolloin Leijonien valmennusjohto joutui jopa tiputtamaan NHL-pelaaja Markus Granlundin kokoonpanosta laatuhyökkääjien ylitarjonnan vuoksi. Kun suomalaisten kärkinimistä etunenässä Mikko Koivu ja Mikael Granlund päättivät lähteä MM-kisoihin, muut huiput näkivät silmissään selvän kultasauman, ja paketti oli hetkessä valmis.

Kattaus oli vahva myös viime kevään MM-kisoissa. Kun Carolinan Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen päättivät keskenään, että he lähtevät MM-jäälle, myös Mikael Granlund innostui asiasta. Pelaajat ovat kartalla toistensa suunnitelmista.

 

Kun Carolinan Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen päättivät keskenään, että he lähtevät MM-jäälle, myös Mikael Granlund innostui asiasta. Pelaajat ovat kartalla toistensa suunnitelmista.

MM-kisat ovat mainio näyttöpaikka erityisesti niille suomalaisille NHL-pelaajille, jotka ovat jääneet pieneen tai olemattomaan rooliin omissa NHL-organisaatioissaan – kuten nyt maalivahti Kevin Lankiselle, puolustaja Henri Jokiharjulle ja hyökkääjä Juho Lammikolle. Heillä on Slovakian kisoissa enemmän voitettavaa kuin hävittävää.

Tilanteen ei tarvitsisi olla näin arvaamattomalla pohjalla. Jos NHL-pelaajia arvostettaisiin Suomessa nimenomaan NHL-saavutusten perusteella eikä yksittäisen MM-turnauksen näytöillä, myös sarjan kärkisuomalaisten MM-kynnys madaltuisi radikaalisti.
MM-kisat ovat upea tapahtuma ilman suurta määrää NHL-pelaajiakin. Leijonat on brändinä paljon suurempi kuin kukaan yksittäinen pelaaja, ja siksi metsä olisi opittava näkemään puilta.

Tulevaisuudessa niin todennäköisesti jopa tapahtuu. NHL on ollut kuluvalla kaudella suomalaisen median ja penkkiurheilijarälssin silmissä suositumpaa kuin koskaan, ja ensi kaudella arvostus vain kohenee.

MM-kupla on puhkeamassa. Viimeinkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt