Kommentti: Arvokisojen siirtyminen NHL-kaukaloihin on Leijonille ilouutinen – uudistus tarjoaa valtavan mahdollisuuden

Julkaistu:

kommentti
Nyt jos koskaan kannattaa suomalaisen kiekkoväen asettua rohkeasti muutoksen eturintamaan, kirjoittaa Janne Oivio.
Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päämiehet kertoivat kimpassa keskiviikkona, että jääkiekon arvokisoja aletaan pelata NHL-levyisissä 26 metrin kaukaloissa vuoden 2022 arvokisoista lähtien.

Jääkiekkoa kaltaiselleni ulkokaarelta seuraavalle päätös on ilouutinen. Ei koskaan tuntunut järkevältä, että jääkiekkoa pelataan globaalisti kaksin täysin eri kortein. Yhtä pöljältä tuntuvat Pohjois-Amerikan ja muun maailman merkittävät sääntöerot vaikkapa koripallossa. Yksi laji, yhdet säännöt, yhdet raamit. Ei se kauhean vaikeaa ole.

Pelin esteettisistä ja taktisista puolista saavat arvionsa esittää valistuneemmat – entisenä jääkiekkojuniorina ja entisenä lajin massakuluttajana sanon vain sen verran, että mielestäni pieni kaukalo tuo peliin enemmän intensiivisyyttä ja vaatii pelaajilta enemmän taitoa. Pienessä kaukalossa ei ole piilopaikkoja – siellä menestyksekkäästi luoviminen vaatii erityistä taitoa.


Isompi kuva on oleellisempi. Päätös nuijitaan pian läpi, halusi sitä tai ei. Vaihtoehtoja on kaksi: hedelmätön kapina tai tosiasioiden hyväksyminen, oli asiasta mitä mieltä hyvänsä.

Pieneen kaukaloon siirtyminen tarjoaa kullanarvoisen sauman Jääkiekkoliitolle, Leijonille, suomalaisille seuroille ja suomalaisille pelaajille. IIHF ei pakota maita tekemään kaukalomuutoksia vanavedessään, vaan jokainen saa päättää itse. Tässä on pienelle maalle merkittävä tilaisuus luoda oma etunsa.

Jos ja kun ainakin osa muun maailman suurmaista niskuroi ja jatkaa vanhaan malliin, Suomi voisi asettua eturintamaan ja nuijia pieneen kaukaloon siirtymisen kotimaassa ripeästi läpi. Se antaisi kaikilla tasoilla suomalaisille etulyöntiaseman kansainvälisissä kaukaloissa verrattuna niihin, jotka jatkavat lentokentän kokoisissa askeissaan. Hyöty tulevien vuosien arvokisoissa voisi olla suuri.

Ripeä muutos edistäisi myös pelaajakehitystä. Sopeutuminen maailman suurimpaan jääkiekkosarjaan olisi suurimmille maamme huipuille aiempaa mutkattomampi. Samalla muut pelaajat tuskin kärsisivät muutoksesta. Win-win.

Kustannukset ovat luonnollisesti merkittävä kompastuskysymys näin suuressa mullistuksessa, ja varmasti muutoksen toteuttamiseen olisi annettava reilu siirtymäaika. Suurimmissa areenoissa uudistus tapahtuisi varmasti ripeästi, mutta laajemmin sen soveltamisessa olisi käytettävä pitkään maalaisjärkeä tiukan sääntökirjaan tuijottamisen sijaan.

Kristallinkirkkaana kannattaa kuitenkin säilyttää olennainen johtoajatus: jääkiekko maailman huipulla muuttuu, ja se muuttuu pian. Tärkeintä on olla kehityksen keihäänkärkenä eikä laahata viimeisenä perässä. Tässä asiassa niskurointi ja vanhan kaipaaminen olisi yhtä älykästä kuin vanha kunnon mantra ”minähän en euroilla maksa!”