Iso mullistus jääkiekossa! NHL-kaukalot tulevat arvokisoihin - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Iso mullistus jääkiekossa! NHL-kaukalot tulevat arvokisoihin

Kalervo Kummola ja Rene Fasel liputtavat kapean kaukalon puolesta.

Julkaistu: 13.3.2019 16:06, Päivitetty 13.3.2019 17:24

MM-kisat pelataan kapeissa kaukaloissa Suomen vuonna 2022 isännöimistä kisoista lähtien.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n hallitus seisoo tukevasti ehdotuksensa takana kaventaa kaukaloita arvokisoihin. NHL-levyisissä 26 metrin kaukaloissa pelataan tällä tietoa vuoden 2022 arvokisoista lähtien.

– Kyllä se yleensä menee niin, että se mitä hallitus esittää, menee kongressissa myös läpi. En muista yhtään tämän tyyppistä asiaa, jossa kongressi olisi päättänyt toisin, IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola sanoo.

Tampereella kokoontuva IIHF:n hallituksen ehdotus merkitsee sitä, että kevään 2022 Suomen MM-kisojen lisäksi myös vuoden 2022 olympiaturnaus Kiinan Pekingissä pelattaisiin 26x60 metrin kokoisessa kaukalossa.

– Kaukalon koko vaikuttaa merkittävästi siihen, millaista jääkiekkoa pelataan. Tiedämme kaikki, että maailman parasta jääkiekkoa pelataan NHL:ssä. Parhaista pelaajista 99 prosenttia pelaa siellä. Ja koska tiedämme, että NHL:ssä kaukalon koko on 26x61 metriä, miksi miettisimme pelaamista 28 tai 30 metriä leveässä kaukalossa, IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel perustelee.

Toistaiseksi kisaisännät on päätetty Suomessa keväällä 2022 pelattaviin kisoihin asti. Vuosien 2023–26 kisat haetaan ja päätetään yhtä aikaa tänä keväänä. Isännyyttä hakevat Ruotsi, Tshekki ja Venäjä, joille asetetaan ehto, että MM-turnauksen saadakseen niiden on pystyttävä takaamaan turnaukseen kapea kaukalo.

– Me kyllä tiedämme, että jos Venäjällä halutaan jotakin tehdä, se siellä myös tehdään, Fasel hymähti ja vilkaisi vieressään istuneeseen ex-maalivahtisuuruuteen Vladislav Tretjakiin, joka on Venäjän edustaja IIHF:n hallituksessa.

Arvoturnausten kapea kaukalo ei kuitenkaan merkitse automaattisesti sitä, että esimerkiksi SM-liiga seuraisi IIHF:n esimerkkiä.

Tampereelle syksyllä 2021 valmistuvan areenan pääkäyttäjät Ilves ja Tappara voivat halutessaan päätyä myös 28 metriä leveään kaukaloon. Vaihtoehdoista vain maksimilevyinen eli 30-metrinen kaukalo on rajattu pois.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?