Jukka Jalonen avasi syitä paluulleen Leijonien päävalmentajaksi – ”Nuorilla ei ole traumoja”

Julkaistu:

Leijonat
Nuorten tähtien esiinmarssi sai Jukka Jalosen palaamaan Suomen päävalmentajaksi.
Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen aloitti maanantaina osuutensa jääkiekkoliiton medialounaalla kuivalla huumorilla.

– Mukava olla takaisin. Ei välttämättä täällä, mutta joukkueen kanssa, Jalonen piikitti lehdistön edustajia.

Hän teki harvinaisen tempun. Leijonien päävalmentajuus on 1980-luvulta eteenpäin ollut pesti, jossa toimitaan uran aikana vain kerran. Ainoastaan Erkka Westerlund on ennen Jalosta palannut Leijonien käskijäksi.

Westerlund luotsasi maajoukkuetta kahdesti: 2004–2007 ja 2013–2014. Siinä välissä Suomea valmensi juuri Jalonen, joka jätti maajoukkueen vuonna 2013 pestiinsä väsyneenä ja turhautuneena.

– Se ympäristö tuntui silloin siltä, että tästä olisi ihan kiva lähteä muualle. Ei silloin ollut kivaa olla maajoukkueessa enää, Jalonen sanoi.


Nyt Jalonen, 55, vakuutti kuitenkin palaavansa täynnä intoa. Vuoden 2011 Bratislavan maailmanmestarivalmentaja Jalonen sai uuden kipinän maajoukkuetehtäviin vuodenvaihteessa 2015–2016, jolloin hän luotsasi Pikkuleijonat MM-kultaan ikimuistoisissa kotikisoissa.

Jalonen huomasi silloin, että Suomessa on kasvamassa ennennäkemätön joukko huippupelaajia. Jalosen Pikkuleijonien tähdet Patrik Laine, Sebastian Aho, Mikko Rantanen ja kumppanit takovat nyt hurjia pistemääriä NHL:ssä.

– Meillä on sellainen sukupolvi syntymässä – ja osittain jo syntynytkin – joka voi voittaa arvoturnauksissa ihan kenet vaan, Jalonen sanoi.

Jalosen sopimus on kaksivuotinen. Hän uskoo, että toinen kerta maajoukkueessa voi tuoda yhtä kirkkaan kruunun kuin ensimmäinen.

– Totta kai unelmoin siitä, että maailmanmestaruus voitetaan minun aikanani, Jalonen sanoi.

MM-kulta ei riipu vain valmentajasta, vaan myös siitä, ketkä NHL-pelaajat ovat käytettävissä kevään maajoukkuehuipennuksessa. Suomella alkaa olla niin paljon tähtiä, että joskus Leijonien luotsi saa käteensä neljä ässää.

– Olen varma, että Suomi voittaa maailmanmestaruuden vähintään kerran seuraavan viiden vuoden aikana. Meillä on sen verran hyviä pelaajia NHL:ssä.

– Heistä osa on vasta sinne päässeitä, eli 2–3 vuoden kuluttua meillä on vielä parempia pelaajia. Sitten tulee se vuosi, jolloin maajoukkue saa keväällä käyttöönsä paljon kärkipään äijiä.


Jalosen mukaan nuoret suomalaiset jääkiekkoilijat ovat erilaisia kuin edeltäjänsä, joita painoivat katkerat kokemukset muun muassa Neuvostoliitosta ja Ruotsista.

– Nuori sukupolvi on aika ennakkoluuloton. He ovat syntyneet siihen aikaan, kun Suomi oli jo alkanut menestyä. Heidän mielikuvansa ovat 2000-luvun alkupuolelta, jolloin Suomi oli jatkuvasti mitalipeleissä MM-kisoissa.

– Nuorilla ei ole traumoja vanhoista tappioista, joita vanhemmalla sukupolvella on. He tietävät voittavansa kenet tahansa, jos pelaavat hyvin. He eivät katso ketään väärällä tavalla ylöspäin, mutta kunnioitusta löytyy oikealla tavalla, Jalonen sanoi.

Yksi teesi lisää

Kun Jukka Jalonen aloitti ensimmäisen pestinsä Leijonissa vuonna 2008, hän toi mukanaan kolme teesiä.

Jalonen esitteli ajatuksiaan Urheilulehden edeltäjän IS Veikkaajan haastattelussa, jossa hän kirjoitti fläppitauluunsa: 1) Pelirohkeus, 2) Pelinopeus ja 3) Maalinteon tehokkuus.

Jaloselta kysyttiin eilen, mitkä hänen teesinsä ovat nyt.

– Eivät ne ole mihinkään muuttuneet, ihan samat pätevät edelleen.

– Niihin voi lisätä sen, että pelaa paineessa parhaimmillaan, eli pystyy suoriutumaan hyvin henkisesti tiukoissa paikoissa.


Vaikka kymmenen vuotta on kulunut, perusasiat jääkiekossa ja muissa suurissa palloilulajeissa ovat pysyneet samoina.

– Isossa kuvassa nuo asiat ovat ne, millä pelejä voitetaan tai ollaan voittamatta, jos ne eivät toimi.

Jalosen mukaan kansainvälisen jääkiekon suuri kehityssuunta on nopeutuminen.

– Pelaajat luistelevat vuosi vuodelta kovempaa, ja peli on aktiivista.

Tämä johtaa siihen, että kiekollinen pelaaja joutuu entistä nopeammin paineen alle.

– Nopeustaitavuuden merkitys korostuu entisestään. Jos haluaa pärjätä hyvin kansainvälisissä peleissä, pitää pystyä tekemään laadukkaita ja joukkueen pelaamista edistäviä suorituksia kovassa vauhdissa, Jalonen sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt