Suomalainen Ritva lähti 18-vuotiaana kesätöihin Ruotsiin – nyt hänen poikansa nousi jääkiekon MM-finaalin sankariksi!

Julkaistu:

MM-kiekko
Suomalaissyntyinen Ritva Zibanejad näki Kööpenhaminassa poikansa Mikan voittavan MM-kultaa.
Monet tv-katsojat heltyivät kotisohvilla myöhään sunnuntai-iltana, kun Tre Kronorin MM-kultasankari Mika Zibanejad, 25, antoi loppuottelun jälkeen televisiokanava C Morelle haastattelun selvällä suomen kielellä.

Eikä ihme, sillä Zibanejadin Ritva-äiti on syntyperäinen suomalainen. Hän on kotoisin Kainuusta, Paltamosta läheltä Kajaania.

Ritvan elämä sai yllättävän käänteen kesällä 1979, kun hän lähti terveydenhoitoalan kesätöihin Ruotsiin.

– Ei ollut tarkoitus jäädä, mutta nyt olen asunut Ruotsissa jo 39 vuotta, Ritva Zibanejad sanoi Ilta-Sanomille puhtaalla suomen kielellä puhelimitse Tukholmasta.

Suunnitelmat muuttuivat, kun Zibanejad tapasi Ruotsissa iranilaisen miehen.

– Opiskelin sairaanhoitajaksi, ja molemmat poikani ovat syntyneet Ruotsissa. Meillä on ollut tapana käydä kesäisin kotona Paltamossa, mutta nyt minun isäni ja äitini eivät enää elä siellä.


Zibanejad oli juuri palannut Kööpenhaminasta, jossa hän oli ollut katsomassa poikansa MM-loppuottelua.

Mika on tuonut Ritvalle paljon ilon ja onnen hetkiä, sillä vuonna 2012 Mika ratkaisi nuorten MM-kisojen loppuottelun Venäjää vastaan jatkoajalla. Myös sunnuntaisessa aikuisten MM-loppuottelussa Mika teki maalin, Ruotsin 2–2-tasoituksen.

– Se Mikan maali oli hurjan tärkeä! Välillä jo luulin, että tässä voi käydä huonosti... Mutta ei sitten käynytkään.

– Peli oli aivan mahtava! Vaikka olen elänyt jääkiekossa mukana jo monta kymmentä vuotta, niin aina yhtä onnellisena seuraan Mikan menestystä, Ritva hehkutti.

– Olisin toivonut, että Suomikin olisi pääsyt MM-loppuotteluun. Finaalissa en olisi kyllä voinut kannustaa Suomea, Ritva kertoi.

Ritva sanoi, että oli ehtinyt nähdä Mikan lyhyesti MM-loppuottelun jälkeen.

– Ehdimme hetken jutella. Onniteltiin ja halattiin ennen kuin pelaajat lähtivät omiin juhliinsa.

Juttelu Mikan kanssa tapahtuu pääasiassa suomeksi.

– Olen puhunut Mikalle aina suomea. Olen yrittänyt pitää yllä hänen suomen kielen taitoaan. Sen takia hän osaa sitä niin hyvin, vaikka hän meinaa unohtaa suomen pitkän kauden aikana Pohjois-Amerikassa, Ritva kertoi.


Ritva sanoi, että Mikasta olisi tuskin koskaan tullut jääkiekkoilijaa ilman yhdeksän vuotta vanhempaa isovelipuoltaan Monir Kalgoumia, jonka perässä Mikakin aloitti jääkiekkoilun.

Kalgoum pelasi parhaimmillaan viisi kautta Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa sekä yhdet alle 20-vuotiaiden MM-kisat. Nykyään Kalgoum toimii Mikan agenttina.

Tällä hetkellä Mika pelaa ammatikseen NHL-seura New York Rangersissa, mutta pitkä etäisyys ei estä äidin ja pojan tiivistä yhteydenpitoa.

– Käyn aika tiheään New Yorkissa. Sen lisäksi soittelemme ja viestittelemme tiiviisti. Seuraan Mikan otteluita tarkasti tietokoneen ja television välityksellä. Tiedän kyllä, mitä Mikan peleissä tapahtuu.

– Olen aina ollut tällainen ”hockeymamma”, en vain osaa olla seuraamatta, Ritva sanoi ja nauroi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt