Tuomarifarssi ei unohdu – Olli Jokiselta suoraa puhetta Leijonien kokemasta huutavasta vääryydestä: ”Se oli ihan järkyttävää” - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Tuomarifarssi ei unohdu – Olli Jokiselta suoraa puhetta Leijonien kokemasta huutavasta vääryydestä: ”Se oli ihan järkyttävää”

Olli Jokinen oli Leijonien kapteeni MM-kisoissa 2014.

Julkaistu: 20.5.2018 12:04

Olli Jokinen kipparoi Suomen MM-hopealle 2014. Loppuottelun tapahtumat olivat kyseenalaisia.

Keskushyökkääjä Olli Jokinen, 39, edusti urallaan Leijonia peräti 16 arvoturnauksessa.

Jokinen pelasi maajoukkuepaidassa viimeistä kertaa keväällä 2014. Hän oli talvella mukana Sotshin olympialaisissa ja halusi vielä keväällä lähteä Valko-Venäjän MM-kisoihin, viimeistä kertaa Suomen maajoukkueeseen.

Jokinen oli joukkueen kapteeni, kun Leijonat eteni Minskissä vaikeuksien jälkeen sensaatiomaisesti MM-loppuotteluun.

Vaikka Suomi oli alkulohkossa pahoissa vaikeuksissa, joukkue selvisi pudotuspeleihin pienen tuurinkin avittamana, pelasi puolivälierissä turnauksen parhaan pelinsä ja paransi taas välierään.

Finaalissa Suomi hävisi Venäjälle 2–5. Ottelu muistetaan Suomessa yhä karvaasti. Ottelun tuomarit, saksalainen Lars Brüggemann ja amerikkalainen Keith Kaval, joka sai pian turnauksen jälkeen KHL-pestin, vihelsivät Leijonille 28 jäähyminuuttia. Venäjä selvisi 12 jäähyminuutilla.

– Se finaali harmittaa edelleen. Se oli ihan voitettavissa oleva peli. Harvoin itse haen vikoja muualta kuin omasta itsestäni, mutta pakko vielä jälkeenpäinkin mainita, että se tuomaritoiminta oli ihan järkyttävää. Ratkesiko se siihen? Sitä me voimme jossitella, eikä kukaan saa ikinä tietää, miten olisi käynyt erilaisella linjalla, Jokinen toteaa Ilta-Sanomille.

Tuntui, ettei Suomi saanut edes reilua mahdollisuutta taistella voitosta. Näin Jokinen näki tilanteen neljä vuotta sitten kisojen jälkeen antaessaan haastatteluita Helsinki-Vantaan lentokentällä turnauksen jälkeen. Ajatukset ovat yhä samankaltaiset.

– Olisi kiva ollut nimenomaan katsoa, mihin olisimme pystyneet. Venäjällä oli kuitenkin (Jevgeni) Malkinin ja (Aleksandr) Ovetshkinin kaltaisia pelaajia, tosi kova nippu. Muistan senkin hyvin, että oli ensimmäinen tai toinen vaihto, kun Malkinin olisi pitänyt lentää suihkuun. Hän veti (Erik) Haulaa poikittaisella leukaan, Jokinen muistelee.

Haulan leuka murtui tilanteessa. Malkin ei saanut edes kahden minuutin rangaistusta.

Jokinen kuvattuna Minskissä 2014 alkulohkon ottelussa Valko-Venäjää vastaan.

Ottelun toisessa erässä Suomi pelasi ylivoimaa, kun tilanne kääntyi yhtäkkiä päälaelleen. Jarkko Immonen ja Petri Kontiola komennettiin todella kevyesti jäähylle, Venäjä pääsi kahden miehen ylivoimalle, jonka aikana Malkin teki 3–2-voittomaalin.

– Pelasimme ylivoimaa ja minuutti sen jälkeen olimmekin 5–3-alivoimalla, mikä kuulostaa aika uskomattomalta. Se oli mitä oli, Jokinen päivittelee.

Jokinen teki Minskin kisoissa 2+3=5 pistettä 10 ottelussa. Hän halusi joukkueeseen ennen kaikkea siksi, että joukkuetta valmensi Erkka Westerlund, yksi hänen eniten arvostamistaan valmentajista.

– Hopea sieltä kuitenkin oli kotiin viemisiksi. Jos ryhmää ja ensikertalaisten määrää katsoo, kukaan ei varmaan olisi uskonut siihen ennen kisoja. Mutta nämä ovat niitä juttuja, joita ei saa takaisin. Olimme lähellä, mutta on se ihan hirveä ero kuitenkin, onko mitali kultainen vai hopeinen.

Uusi pelitapa miellyttää

Jokinen saavutti Leijonissa kolme MM-pronssia, kolme MM-hopeaa, World Cupin kakkossijan, kaksi olympiapronssia ja olympiahopean.

Vuoden 2006 Torinon olympiajoukkue on ehkä Suomen kaikkien aikojen paras maajoukkue – ja siinä Jokinen oli isossa roolissa. Hän jakoi turnauksen maalipörssin kärkisijan kuudella osumallaan yhdessä Teemu Selänteen kanssa.

Lisäksi Jokinen oli Pikkuleijonien avainpelaaja U20-kultajoukkueessa kotikisoissa 1998.

Jokinen antamassa haastattelua MM-välierän Suomi–Tshekki jälkeen Minskissä 2014.

Uransa kolme vuotta sitten lopettanut Jokinen seuraa Leijonien otteita arvoturnauksissa tiiviisti. Tänä keväänä hän katsoi pelejä paitsi C Moren studiossa asiantuntijana myös kotisohvalta Floridan Parklandista.

Jokinen kiittelee juuri ennen MM-puolivälierää tehdyssä haastattelussa vuolaasti pelillisiä uudistuksia, jotka näkyivät Suomen pelissä kevään MM-turnauksessa.

– Suomi on pelannut todella viihdyttävää, nykypäivän vauhtikiekkoa, jossa ei peruutella. Tietysti myös pelaajamateriaali on mahdollistanut sen. Valmentajan homma muuttuu helpommaksi, kun voi valita tuollaisia liikkuvia pelaajia. Jos on 20 puujalkaa, ei tuollaisella tyylillä voi pelata, Jokinen linjaa.

– Ehkä aiempina vuosina olen välillä saattanut kääntää kanavaa, kun Suomen peli on tullut. Nyt en enää. Siellä sattuu ja tapahtuu koko ajan jotakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?