MM-kiekko

Kun lähetys oli jo päättynyt... Tätä kivuliasta muistoa Antero Mertaranta ei hevillä unohda – ”Tulee äärimmäisen harvoin”

Julkaistu:

Persoona
Selostajalegenda Antero Mertaranta, 62, tykittää yhä täysillä ja välillä ylikin.
Tuokiokuva Torinon olympialaisten miesten jääkiekkofinaalin jälkeen. Antero Mertaranta tuijottaa hallin uumenissa lasittunein silmin porraskäytävään. Tuijottamisesta ei tule loppua, vaikka pelin päättymisestä on kulunut jo melkein tunti.

Suomi on hävinnyt olympiafinaalin Ruotsille. Hilpeällä päällä oleva Kimi Räikkönen halailee Tre Kronorin pukukopin liepeillä ruotsalaispelaajien kanssa. Mertaranta jatkaa tyhjyyteen tuijottamista.

Antero Mertaranta on ammattilainen, joka on urallaan selostanut tuhansia urheilukisoja ja -otteluita. Hän on tulkinnut urheilun ääripäät, mestaruudet ja romahdukset. Silti Leijonien tappio 12 vuotta sitten otti poikkeuksellisen koville.

– Pitää paikkansa. Tuollaisia tilanteita tulee minulle äärimmäisen harvoin. Minun, niin kuin kaikkien muidenkin mielestä, Suomi oli turnauksen paras joukkue mutta hävisi silti finaalin, Mertaranta muistelee tanskalaishotellin aulassa.


Hän tunnustautuu äärimmäisen tunteelliseksi ihmiseksi. Mertaranta kertoo ”tirauttavansa itkua milloin mistäkin asiasta”. Hän kokee tunteellisuuden vahvuudeksi työssään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ole ikinä pelännyt tunteiden kirjoa. Ylilyöntejäkin voi tulla, mutta minunhan pitäisi vaihtaa hommia, jos en pystyisi ihmisille työssäni tunteita välittämään!

– Joskus se on tuskaa ja joskus riemua, Mertaranta selvittää voimakkaasti käsillään elehtien.

Mertaranta kertoo, että hän on vuosien saatossa oppinut kääntämään ajatukset yhä ripeämmin normaalielämään suorien lähetysten tunnemyrskyjen jälkeen.

Hän painottaa, että loppujen lopuksi yleisö päättää, oliko selostus onnistunut vai ei. Omia selostuksiaan hän ei jälkikäteen kelaile.

– En ole esimerkiksi katsonut kertaakaan Leijonien 1995 MM-kultafinaalia.

Kun MM-kisojen pelejä seuraa yli kaksi miljoonaa suomalaista, on päivänselvää, että mielipiteitä Mertarannan työstä on laidasta laitaan.

– Terve itsetunto tarkoittaa, että tietää, onko esitetyllä kritiikillä käytännön merkitystä. Sille ei voi mitään, jos joku ei tykkää ihmisestä, Mertaranta pohtii.

– Olen avoin kritiikille, joka kehittää. Rakentava ja arvokas kritiikki tulee esimerkiksi puhetyön ammattilaisilta, hän jatkaa.


Mertaranta on kokenut selostajana liki kaiken. Mitä hän haluaisi kenties vielä kokea?

– Jos Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pääsisi arvokisoihin ja pelaisi siellä Englantia vastaan. Ja saisin tuon pelin selostaa…

Mertaranta nauttii työstään yhä täysillä. Silti hän painottaa, ettei hänen minä-kuvansa rakennu selostamisesta.

– Työhöni kuuluu julkisuus, mutta en elä työstä, hän muotoilee.

Kolmen aikuisen pojan isän ykkösasia ovat läheiset.

– Pystyn katsomaan peiliin valinnoistani elämässä.

– On tosi tärkeää, että minulla on ollut laatuaikaa läheisten kanssa. Olen jäänyt esimerkiksi pois olympialaisista sen takia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt