Kommentti: Lauri Marjamäki oli Leijonien päävalmentajana fiasko - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Lauri Marjamäki oli Leijonien päävalmentajana fiasko

Lauri Marjamäki oli Leijonien lähihistorian huonoin päävalmentaja.

Leijonat ei saavuttanut menestystä Lauri Marjamäen päävalmentajakaudella.­

17.5.2018 23:47

Lauri Marjamäki tuli Leijonien päävalmentajaksi suomalaisen jääkiekon perintöprinssinä.

Hän jättää tehtävät lähihistorian huonoimpana päävalmentajana.

Edellinen ilman mitalia maajoukkueessa jäänyt päävalmentaja on Rauno Korpi, joka luotsasi Leijonia 1986–1987.

30 vuotta sitten maailma oli vähän erilainen. Silloin metsästettiin ensimmäistä mitalia, nyt mitali on minimivaatimus.

Nyt kasassa olleella joukkueella olisi pitänyt voittaa mitali. Tuloksellisesti turnaus oli lopulta fiasko. Sveitsille häviäminen oli surkea esitys.

 Neljä arvoturnausta ilman mitalia on nykyaikana Suomelle surkea saavutus.

Samanlainen tuloksellinen fiasko oli koko Marjamäen päävalmentajakausi. World Cup 2016 oli täydellinen floppi, vuosi sitten MM-kisoissa hikinen nelossija ei paljon lohduttanut, kun esitykset olivat koko turnauksen ajan sekavia. Myös olympiaturnaus Pyeongchangissa meni surkeasti, kun pelit päättyivät puolivälierävaiheeseen.

Neljä arvoturnausta ilman mitalia on nykyaikana Suomelle surkea saavutus.

Marjamäki ansaitsee kehut siitä, millaista jääkiekkoa Suomi Tanskassa pelasi. Leijonat olivat rohkeita ja yritteliäitä, ja Suomi otti vihdoin maajoukkuetasollakin askeleita kohti kansainvälisen jääkiekon tämänhetkistä pelillistä aallonharjaa.

Samaan aikaan Sveitsi-ottelu paljasti myös Leijonien heikkoudet. Kaksinkamppailuissa ja maalin edustoilla suomalaiset olivat lapasia.

Ja kun Sveitsi pääsi toisessa erässä johtoon, Suomi kaivoi selkäytimestä sen vanhan pelokkaan ja aran keskialueen trapin.

Suomi poistui puolivälieräottelusta kallella kypärin.­

MM-turnauksessa oli paljon hyvää, mutta tässä kohtaa ne asiat ovat menettäneet merkityksensä. Tuloksellisesti Suomi epäonnistui turnauksessa pahoin. Se, että Leijonat pelasi Marjamäen lähes kahden vuoden pestin aikana vajaat kaksi viikkoa hyvää jääkiekkoa ei myöskään poista sitä, että kaikissa muissa turnauksissa Suomi oli paitsi tuloksellisesti myös pelillisesti heikko.

40-vuotias Marjamäki saa tästä ison tahran kilpeensä, joka ennen päävalmentajapestiä oli käytännössä koskematon. Mutta hän on vasta nuori päävalmentaja ja oppii varmasti virheistään. Se mikä ei tapa, vahvistaa.

Yksin tästä turnauksesta jää paljon mietittävää: Miksi joukkueeseen ei valittu enempää oikeita keskushyökkääjiä? Miksi NHL-pelaajia peluutettiin puhki ja miksi sen seurauksena joukkueen annettiin jakautua kahden kastin pelaajiin?

Näihin tuskin koskaan saadaan vastausta.

Leijonat siirtyy nyt Jukka Jalosen aikakauteen. Jalonen tuo mukanaan maajoukkuemenestyksen auran. Kukaan suomalainen ei ole päävalmentajana onnistunut voittamaan kahta maailmanmestaruutta. Jalonen voitti miesten maailmanmestaruuden Bratislavassa 2011 ja nuorten MM-kultaa 2016.

Siinä missä monet NHL-pelaajat suhtautuivat Marjamäkeen suurella varauksella, Jalonen nauttii ainakin nuoremman polven luottamusta.

Sen päälle on hyvä rakentaa. Vaikka tämän turnauksen tulos oli surkea, kisoissa nähtiin pilkahdus suomalaisen huippujääkiekon tulevaisuudesta.

Karnevaali Tanskassa on ohi. On aika palata arkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?