MM-kiekko

Tätä sokkitappiota leijonalegenda Veli-Pekka Ketola ei unohda koskaan – ”Matsin jälkeen muistan tunteneeni häpeää”

Julkaistu:

MM-kiekko
Suomi kohtaa tänään MM-puolivälierässä Sveitsin. Historian varrella Leijonat ei ole kellomaalle juuri hävinnyt.
Puhelimen päästä kantautuu tuttu ääni. Se kuuluu legendaariselle Isolle Mustalle, kiekkolegenda Veli-Pekka ”Vellu” Ketolalle. Hiljattain 70 vuotta täyttänyt Ketola kertoo olevansa parhaillaan Nizzassa hyvän ystävänsä ja entisen pelikaverinsa Juha Rantasilan vieraana.

– Täällä me pitkin rantabulevardia pitkin kävelemme ja olemme ihmisten katseiden kohteena, Ketola letkauttaa tuttuun tyyliinsä.

Ketola ja Rantasila aikovat luonnollisesti seurata Leijonien puolivälieräottelun torstai-iltana. Leijonat kohtaa Sveitsin, jolle Suomi on viimeksi hävinnyt MM-tasolla vuonna 1972. Tuolloin A-maajoukkueen kantaviin voimiin kuuluivat muun muassa juuri Ketola ja Rantasila.

– Ei se tappio tietenkään unohdu, Ketola kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sveitsi oli tuohon aikaan jääkiekon kehitysmaa, selvästi jopa Suomen kehityksessä jäljessä. Leijonien 2–3-tappio herätti voimakasta kritiikkiä Suomen päässä, ja tappio kirveli muutenkin maajoukkueen silloisia pelaajia.

– Lähdettiin hakemaan peruspelillä sellaista 8–2-voittoa, mutta tulikin niukasti turpaan. Matsin jälkeen muistan tunteneeni häpeää. Oli sellainen fiilis, että miten ihmeessä onnistuimme häviämään niille. V*tutti oikein rankasti, ja kyllä siitä kuittiakin kuultiin, Ketola muistelee.

– Nyt Tanskan MM-kisoissa suomalaispelaajilla oli varmasti hieman samanlaisia tuntemuksia Tanska- ja Saksa-tappioiden jälkeen.

Suomi hallitsi vuoden 1972 Sveitsi-ottelua mielin määrin, mutta kudit jäivät piippuun.

– Se oli taas niitä pelejä, kun yhtäkkiä vastustajan maalin eteen ilmestyi muuri, eikä kiekkoa kerta kaikkiaan saatu millään sisään. Oltiin selviä ennakkosuosikkeja, ja kun peli alkoi tökkiä alussa, pian iski pienimuotoinen paniikki. Se on aina niin, että pienikin vaje latauksessa heikentää armotta suoritusta, Ketola tietää.

– Nyt torstaina Leijonilla ei taatusti nähdä asennevikaa. Päivän pelifiilistä ei kuitenkaan voi tietää etukäteen. Leijonien voitto Sveitsistä ei nähdäkseni ole kirkossa kuulutettu, mutta selvää kuitenkin.

Takavuosien hyökkääjävirtuoosi aikoo katsoa illan ottelun Rantasilan kanssa myös sillä silmällä, että saisi vanhat kalavelat maksettua Sveitsille.

– Kun siinä aikamme Rantasilan kanssa matsia tuijottaessa muistelemme menneitä, niin on jokseenkin varmaa, että jossain kohti olemme jossitelleet myös vuoden 1972 tappion voitoksemme, Ketola sanoo naurahdellen.

Olympiajäällä Suomi hävisi Sveitsille vuonna 1988 Calgaryssa. Lukemat olivat 1–2.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt