MM-kiekko

Sebastian Aho sai 3-vuotiaana sinappia silmäänsä – hetki paljasti isälle, että pojassa on jotain poikkeuksellista

Julkaistu: , Päivitetty:

MM-kiekko
Sebastian Aholla oli jo pikkulapsena poikkeuksellinen suhde jääkiekkoon, kertovat hänen vanhempansa.
Siinä oli jotain hyvin poikkeuksellista. Hyvin varhain.

Tavallisesti kolmevuotiaat ja vielä selvästi vanhemmatkin nassikat kirmaavat jäähalleilla päät märkinä ympäriinsä, eikä heillä vielä siinä vaiheessa riitä intoa niinkään itse pelien seuraamiseen.

Leijonien supertähti Sebastian Aho oli kenties nauttinut eri pohjavettä, sillä hänen katseensa nauliintui jäälle jo vaahtosammuttimen kokoisena.

– ”Sepe” oli vasta kolmevuotias, kun hän jo katsoi pelejä sillä silmällä, että saisi imettyä niistä kaiken mahdollisen opin itselleen, isä Harri Aho muistelee.


Harri Aho on entinen SM-liigapelaaja ja Kärppien nykyinen urheilujohtaja. Aho, 50, pelasi KooKoossa, Kärpissä ja Lukossa liigaa sekä silloista I-divisioonaa 1988–2002, jolloin hän lopetti oltuaan Kärppien kapteeni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sebastian syntyi 26. heinäkuuta 1997, kun perhe asui Raumalla. Ahot muuttivat takaisin kotikaupunkiin Ouluun 1998. Vähän myöhemmin Sebastian alkoi kulkea äidin mukana isän peleissä.

– Sepe tuijotti pelien tapahtumia niin keskittyneesti, ettei hän tuntunut reagoivan siihenkään, että makkaran sinappia roiskahti jokusen kerran silmille, Aho nauraa.

– Se hämmästytti itseäni, koska en ollut törmännyt vastaavaan aikaisemmin. Sieltä se Sepen kasvutarina on lähtenyt.

Hämmästyttävä peliäly

Tanskan MM-kisoissa hurmannut Sebastian, 20, on aina erottunut muista pelaajista uskomattomalla peliälyllään.

Äiti Leena Ahokin tuntuu uskovan, että hänen poikansa pelisilmä alkoi hioutua pian vuosituhannen vaihteen jälkeen, jolloin tämä jo oli säännöllinen näky Raksilan jäähallin lehtereillä.

– Olen sanonut tämän useasti ennenkin, mutta Sepellä oli jo pienestä pitäen niin kova palo ja intohimo jääkiekkoa kohtaan, että se varmasti hänet on siivittänyt nyt nähtävälle tasolle, äiti linjaa.


MM-kisoissa jo 17 tehopistettä saalistanut Aho ilmiselvästi viihtyy kovien paineiden alla.

Nyt Leijonissa hän on vaikuttanut pelaavan jopa yhtä rennosti kuin jo lukemattomissa pihapeleissä konsanaan. Hyökkääjän kasvoilta on paistanut vankkumaton itseluottamus.

– Sepen rentouden juuret kantautuvat varmasti jo juniorivuosilta, jolloin hän tottui voittamiseen Kärppien eri ikäkausijoukkueissa, Harri-isä kertoo.

Omituinen rutiini

Sebastian hengitti Kärpissä pelanneen isänsä kiekkouraa joka solullaan.

– Sillä, että Sepe pääsi aistimaan voittamisen kulttuuria Kärppien edustusjoukkueen pukukopissa, oli myös tärkeä merkitys hänen luonteensa jalostumiseen, isä uskoo.

– Sepe on aina ollut todella kilpailuhenkinen. Se raju voittamisen tahto on näkynyt kaikessa – myös jääkiekon ulkopuolisissa asioissa. Tämä on varmasti pitkälti ollut sisäsyntyistä.


Carolinassa NHL-leipäänsä tienaavan Ahon pelaaminen aiheuttaa yhä sydämentykytyksiä Leena-äidille.

– Ei kai siihen jännittämiseen koskaan totu, hän sanoo.

– Onneksi kaikki on ainakin tähän asti mennyt hienosti!

Ei jännitystä

Sitä vastoin isä kertoo luottavansa jo siihen, että poika pelaa useimmiten omalla tasollaan – niin NHL:ssä kuin Leijonissa.

– Sepe on aina omaksunut todella nopeasti seuraavan ja taas seuraavan tason vaatimukset, ja se on ehkä ollut kaikkein poikkeuksellisinta hänen matkassaan.

– Tämä varmasti selittyy sillä, että hän on ollut nöyrä peliä ja ennen kaikkea voittamista kohtaan, isä linjaa.

Kaikki ei kuitenkaan ole aina ollut yhtä juhlaa.

– Sepelle on ollut kova paikka esimerkiksi se, että Carolina on kontannut NHL:ssä parina viime kautena. Ei ihme, että nyt MM-kisoissa hänen voitontahtonsa on ollut tapissa.

– Hän on ottanut joka hetkestä kaiken irti, suuresti pelistä nauttimalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt