Suomi hävisi Tanskalle – pieni työtapaturma vai oire ongelmista? - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Suomi hävisi Tanskalle – pieni työtapaturma vai oire ongelmista?

Julkaistu: 10.5.2018 1:32

Ilta-Sanomien analyytikko Ismo Lehkonen perkaa Leijonien jokaisen MM-ottelun. Neljännessä pelissä vastaan tuli Tanska, joka voitti maalein 3–2.

Nyt Suomea testattiin. Mitä jäi käteen?

Tanska pelasi hyvän ottelun. Puolusti, repi raastoi, kamppaili. Se oli todellinen jääkiekkopeli, ja ilman muuta niin sanottu pelillinen testi Suomelle.

Täytyy olla hiukan tyly tässä vaiheessa, mutta ihmettelen Suomen peluutusta. Kärkiäijät pelaavat varsin paljon – ja nyt oli jo toinen ottelu vuorokauden sisään. Niin hyviä kuin Suomen kärkipelaajat ovatkin, noilla yli 20 minuutin kuormilla viimeisen 10 minuutin rytminmuutokset jäävät kyllä piippuun.

Mikael Granlund pelasi 24.17, ja Sebastian Ahonkin jääaika kipusi yli 21 minuuttiin. Ne ovat auttamatta liian kovia kuormituksia – varsinkin, kun samaan aikaan kolmosketjulla vastuu jää 10 minuuttiin ja nelosvitjalla vielä pienemmäksi. Noilla jääajoilla ei pääse kunnolla peliin sisälle.

Jatkoa ajatellen kiinnostava näkökulma on puolustajien kamppailupelaaminen. Aika vähissä ovat ne kaverit, joille fyysinen peli olisi vahvuus. Tämä pakisto on rakennettu ihan muiden vahvuuksien varaan, ja se näkyi Tanskaa vastaan: he olivat laidan parempia ja voittivat kiekkoja.

Tämä heikkous pitää kyetä jatkossa piilottamaan ja pelaamaan omien vahvuuksien kautta. Eli flow-kiekkoa ja isoa luistelua.

Kiinnittäisin huomiota myös aloituksiin. Leijonat voittaa niitä aika vähän.

Pitäisikö Ville Pokka siirtää pois ykkösylivoimasta?

Tällä koostumuksella on nyt pelattu neljä täyttä peliä ja kaikki harjoitukset päälle. Vieläkään ei Pokan osuus toimi jouhevasti. Vastuu painaa. Nyt ollaan jo siinä pisteessä, että vaihtoehtoja täytyy miettiä.

Luontevaa olisi tietenkin lähteä liikkeelle Markus Nutivaarasta, joka pelaa kakkos-yv:llä. Uskon, että tämä siirto myös tapahtuu. Tällöin tosin kätisyys viivalla muuttuisi rightista leftiksi.

Seuraavaksi Kanada: onko Suomella hyvät eväät koossa siihen peliin?

Lähtökohta on se, että jos Suomen kärkiukot pelaavat näin kovia minuutteja, Kanada syö heidät pelin puolivälin jälkeen. Kanadan valmennus näkee tällaiset peluutusasiat heti, ja he iskevät niihin pohjoisamerikkalaisella rutiinilla.

Annetaan Aholle ja kumppaneille fyysistä kuormaa. Mennään iholle, syödään vauhdit pois jokaisessa tilanteessa. Pakotetaan lähtemään aina uudelleen paikoiltaan liikkeelle. Kasvatetaan tempoa, annetaan vähän ekstraa. Tällaisen pelin Kanada osaa, ja se imee mehut vastustajasta.

Nyt vaatimustaso nousee ylipäätään, ja Suomen on pakko pysyä tuoreena. Se on elinehto. Vaihdot eivät saa venyä – ja varsinkin tämä Suomen aktiivinen, luistelua painottava pelitapa vaatii tiiviin vaihtorytmin.

Ennen kaikkea nyt on saatava koko joukkue talkoisiin mukaan tasaisemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?