Ilmiriita Leijonien valmentajien välillä vaihtopenkillä kesken MM-kisojen ratkaisupelin: ”Nyt perkele turpa kiinni!”

Julkaistu:

MM-kiekko
MM-turnaus Bratislavassa 2011 päättyi upeasti kultaan, mutta sitä ennen kulisseissa kuohui rajusti Leijonien valmentajien välillä.
Jääkiekon Tanskan MM-kisojen alkusarjan tiistainen Suomi–Norja-ottelu ei synnyttänyt suuria puheenaiheita. Suomi voitti tyylikkäästi maalein 7–0.

Sen sijaan ottelun ensimmäisellä erätauolla C More -kanavan studiossa käyty keskustelu paljasti ennen kuulemattomia asioita vuoden 2011 MM-kisoista.

Leijonat 2011 MM-kultaan luotsannut Jukka Jalonen ruoti Teemu Niikon isännöimässä studiossa seitsemän vuoden takaisia tapahtumia poikkeuksellisen avoimesti.

Aluksi Jalonen linjasi, että hänen kokemuksensa mukaan joukkueet saavuttavat parhaan tuloksen yleensä silloin, kun matkan varrella on sattunut myös vastoinkäymisiä – kuten Leijonille sattui Bratislavassa 2011.

Menestysluotsi paljasti, että kesken MM-puolivälieräottelun Norjaa vastaan hänellä oli vaihtoaitiossa raju sananvaihto apuvalmentaja Petri ”Petu” Matikaisen kanssa.

Jalonen kertoi, että oli kireän pelin aikana turhan ärtynyt, johon apuvalmentaja Matikainen puolestaan reagoi vahvasti. Valmentajien välille syttyi kesken pelin kova sanaharkka.

– Siinä tilanteessa koin, että Petu oli jopa ylittänyt toimivaltuutensa, Jalonen muun muassa sanoi.

Jalonen arveli, etteivät pelaajat ehtineet kiinnittää huomiota valmennuskaksikon kinasteluun, mutta myönsi, ettei tilanne ”ollut terve”.

Sen jälkeen Jalonen korosti, että yhteenotolla Matikaisen kanssa oli lopulta tärkeä ja tervehdyttävä merkitys koko turnausmenestyksen kannalta.

– Kävimme asian Petun kanssa seuraavana aamuna läpi, Jalonen kertoi.

C Moren asiantuntijakommentaattori, Slovakian kultajoukkueessa pelannut Petteri Nokelainen osallistui keskusteluun sanomalla, ettei valmentajien yhteenotto jäänyt pelaajilta huomaamatta pelin tuoksinassa.

Siksi ilmaan jäi kysymys, mitä vaihtoaitiossa todellisuudessa tapahtui? Mitkä tekijät suistivat Jalosen ja Matikaisen harvinaiseen yhteenottoon kesken elintärkeän puolivälieräpelin?

”Nyt turpa kiinni”

Kokenut Jalonen on jo aiemmin linjannut julkisesti, että Matikaisella ja toisella apuvalmentajalla Pasi ”Nupe” Nurmisella oli iso rooli hänen ja joukkueen tukemisessa Slovakian turnauksessa.

Nyt Leijonien tuolloisiin kulissien takaisiin taustoihin saadaan konkreettisesti selvyyttä, kun Matikainen astuu esiin ja kertoo tapahtumat seikkaperäisesti omasta näkövinkkelistään.

– Mulla oli Nupen kanssa sellainen rooli, että päätimme tehdä kaikkemme joukkueen ja Jukan tukemiseksi. Kesken Norja-matsin (puolivälierä) sain sitten joukkueen kapteenistolta käskyn toimia, ja minähän toimin, Matikainen aloittaa.

– En noussut esiin pönkittääkseni omaa egoani, ei sillä ole mulle hitonkaan merkitystä. Tein sen Jukan vuoksi. Halusimme Nupen kanssa, että Jukalla olisi läpi turnauksen sellainen tunne, että jos hän on kaatumassa vaihtoaitiossa selälleen, niin me tulemme, nostamme hänet pystyyn ja kannamme pukukoppiin. Silloin kesken puolivälierän Jukka oli kaatua, Matikainen kertoo.

Suomi oli ollut suurissa vaikeuksissa turnauksen alkuvaiheessa. Leijonat voitti Latvian, Saksan ja Slovakian vain maalilla sekä kärsi tappion Tshekille. Peli yski myös puolivälierässä Norjaa vastaan, sillä vuonomaa johti ottelua vielä toisessa erässä maalein 1–0.

– Koko joukkueella oli paljon paineita matkan varrella, ja ne heijastuivat Jukan johtamiseen – kuten kenelle tahansa olisi voinut käydä vastaavassa paikassa. Se on inhimillistä, Matikainen sanoo.

– Jukka purki stressiään tosi äänekkäästi vaihtoaitiossa, ja siinä palautteessa oli liiaksi negatiivinen sävy. Kesken Norja-pelin kapteenit Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu käänsivät pään minua kohti ja vinkkasivat silmiään kuin merkiksi, että tee jotain, Matikainen muistelee.

– Meni hetki, kunnes impulsiivisena persoonana huusin tarkoituksella koko joukkueen kuullen Jukalle: Nyt perkele turpa kiinni, nyt rauha!

Mikko Koivu oli tuolloin ensimmäistä kertaa Leijonien kapteeni. Tuomo Ruutu toimi varakapteenina.

– Huutoni tarkoitus oli yksinomaan hyvä, se oli tarkoitettu Jukan tukemiseksi. Tuntuikin siltä, että homma aukesi siitä heti, Matikainen kertoo.

– Jo turnauksen alussa sain mielestäni luotua tiiviit suhteet joukkueen kaikkiin pelaajiin. Erityisesti keskityin tukemaan Mikkoa siinä, että hän uskaltaisi toimia kapteenina rohkeasti ja avoimesti. Huomasin, että Tuomo oli hänelle henkisesti tärkeä selkänoja. Ehkä tämän taustan vuoksi he kääntyivät minuun päin.

Valmennus pyysi anteeksi

Suomi voitti Norjan lopulta 4–1. Ottelun jälkeen joukkue ja valmennus kokoontuivat käsittelemään tapahtunutta, eräänlaiseen kriisipalaveriin.

– Siinä palaverissa Jukan suuruus valmentajana tuli loistavasti esiin. Jukka ei lähtenyt selittelemään mitään tai syyttelemään ketään, vaan uskalsi ottaa koko joukkueen edessä rakentavaa kritiikkiä vastaan. Juuri niin huippuvalmentaja toimii, Matikainen näkee.

– Me kaikki kolme – Jukka, minä ja Nupe – pyysimme joukkueelta anteeksi. Seuraavana aamuna käsittelimme asian vielä Jukan kanssa kahdestaan, ja näiden vaiheiden hänen penkkikoutsauksensa muuttui totaalisesti. Se oli koko joukkuetta kasvattava kokemus. Se oli menoa sen jälkeen!

Välierissä Suomen paineet purkautuivat lopullisesti, kun Mikael Granlund iski kuuluisan ilmaveivinsä. Leijonat kellisti suursuosikki Venäjän 3–0, ja myöhemmin finaalissa Ruotsin peräti 6–1. Leijonien pelin vapautuneisuus oli käsin kosketeltavissa.

– Tässä ei ole kyse siitä, kuka teki mitä, vaan täysin normaalista valmennustiimin toiminnasta. Päävalmentajaa voi tukea monella tavoin. On mentävä tilanteen mukaan, ja silloin tarvittiin sellaista purkausta. Ei siinä sen kummempaa, Matikainen painottaa.

– Mikko Koivusta kasvoi suuri johtaja sen turnauksen aikana, ja ylipäätään pelaajat osoittivat vahvaa sitoutumista. Esimerkiksi Jesse Joensuu, joka ei pelannut turnauksessa sekuntiakaan, veti kaikki treenit hurjalla sykkeellä. Vielä finaaliaamunakin Jesse tuli nöyränä kysymään, ettei me Petu kai enää tänään vedetä luisteluvetoja. Vastasin, että no ei tänään, kun kausikin loppuu, hän summaa naurahdellen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt