Leijonatuomio: Tämä pendolino ei pysähdy ennen päätepysäkkiä – jolloin kyytiin nousee poika! - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Leijonatuomio: Tämä pendolino ei pysähdy ennen päätepysäkkiä – jolloin kyytiin nousee poika!

Ilta-Sanomien raati laatii jokaisesta Leijonien MM-ottelusta oman värikkään Leijonatuomionsa.

9.5.2018 7:30

Leijonatuomio on Ilta-Sanomien uusi MM-kiekon juttuformaatti, jossa kolmen hengen raati käy läpi Leijonien ottelun.

Raadissa IS:n Tuomas Nyholmin ja Vesa Rantasen ketjussa pelaa paremmin radioaalloilta tunnettu Harri Moisio, Radio Rockin legendaarisen Korporaatio-ohjelman juontaja.

Tässä raadin tuomio Suomen 7–0 voittoon päättyneestä ottelusta Norjaa vastaan.

Harri Moisio

Iso Kokonaiskuva: Suomen täydellistä hallintaa jälleen. Suomi niin ylivoimainen, että moni tuntuu toivovan vähemmän joukkueita kisoihin, jotta pelit olisivat tasaisempia. Niin suomalaista: kun jossain voitetaan, voitetaan liian isosti. Erikoista.

Illan sankari: Antero Mertaranta, joka ei maininnut selostuksensa aikana kuin kerran Sebastian Ahon superketjulle keksimänsä nimen Ruohosen veljekset. Tämäkin maininta vasta kolmannen erän lopussa.

Huomenta! Suomelta olivat kaikki hereillä. Vain päävalmentaja Lauri Marjamäen solmio ja taskuliina olivat liikaa samaa kuosia. Muuta huomautettavaa mahdoton löytää.

Tämä toimi: Norjan kolmanteen erään vaihtama maalivahti Henrik Haukeland. Oli kiintoisaa nähdä ensi kaudella TPS:ssa pelaava vahti tositoimissa. Haukeland ei päästänyt kuin yhden maalin. TPS on siis todennäköinen Suomen mestari.

Tämä meni vihkoon: CMoren studiossa Jukka Jalonen ja Tero Lehterä jo muistuttivat, että ilman ongelmia turnaus ei pääty mestaruuteen. Ehkä niin, mutta pitääkö tässä jo ongelmia alkaa keksiä, että kultaa tulee?

Tus ny itte selittään: Herningin jäähallin tiskijukalla on ilmeisesti vähän haastavampi elämäntilanne – Nazarethin Love Hurts kuultiin monta kertaa. Tunnelmaa se ei kohottanut, joten jokin katsomoon suunnattu viesti sen voimasoitolla täytyi olla.

Loppulause: Vaikea oli penkkiurheilijan nähdä Suomen pelissä mitään huonoa. Onnistumisia tuli nyt tasaisella rintamalla. Hienoa oli nähdä myös Mikael Granlund ja Sakari Manninen maalitilastoissa.

Yleisarvosana: 10.

Tuomas Nyholm

Iso Kokonaiskuva: Suomelta taas vakuuttavat maalijuhlat, mutta joukkueen kapellimestarin viitta (kapellimestareilla on nykyään viitat, jos et tiennyt) alkaa siirtyä Sebastian Aholta kokeneempiin käsiin. Tämä on nyt Marko Anttilan joukkue.

Illan sankari: Norjan Niklas Roest. Mies, joka tarjoili Marko Anttilalle mahdollisuuden tehdä kisojen avausmaalinsa. Pitkä maila, nälkäinen jalka = punalamppu palaa. Roest, tuleva Lempäälän kunniakansalainen, herätti nukkuvan jättiläisen.

Huomenta! Nukkuva jättiläinen Marko Anttila on hereillä! Nyt voi jo sanoa aika varmasti, että tämä pendolino pysähtyy tasan yhdellä asemalla: päätepysäkillä. Ja sieltä kyytiin nousee poika. Junaan, joka ei siis enää liiku, koska se on päätepysäkillä.

Tämä toimi: Marko Anttila.

Tämä meni vihkoon: Marko Anttilan peluuttaminen. Miten voi olla, että tällä tasolla jätetään käyttämättä näin valtavia voimavaroja? Miksi kiistaton kevään lapsi pelaa alle 20 minuuttia illassa, kun kaveri on aivan selkeästi koko ajan henkilökohtaisella DRS-alueellaan?

Tus nyt itte selittään: Iso-Make sai yhden – siis YHDEN – korkeintaan puolittaisen maalipaikan, ja saman tien olivat verkot mutkalla. Nyt huomenta Pesonen, huomenta Mäenalanen: kiekkoa on saatava Anttilan lapaan jatkossa huomattavasti useammin.

Loppulause: Kiekkofraasin mukaan avainpelaajien täytyy kyetä kantamaan joukkuetta vaikeilla hetkillä reppuselässä. Suomella ei ole vielä ollut vaikeita hetkiä tässä turnauksessa, mutta Iso-Make voi tarvittaessa ihan oikeasti kantaa koko jengiä.

Yleisarvosana: 12.

Vesa Rantanen

Iso Kokonaiskuva: Tämä alkaa mennä jo tylsäksi. Ensin sirklaillaan tunnustelukierros, jonka jälkeen Sebastian Aho järjestää (tai tekee) helpottavan avausmaalin. Pikkuhiljaa muutkin kentät alkavat saada onnistumisia ja pian Leijonat räiskyy kuin kiinalainen uusivuosi. Ja yhtäkkiä Ahon vanavedessä on 21 onnistujaa. Plus Late.

Illan sankari: Mikael Granlundin turnauksen alku on ollut vaikea vieraaksi päässeellä sentterin tontilla, mutta Norjaa vastaan hän puski itsensä väkisin eturiviin. Illan suurin sankari oli kuitenkin Marko Anttila (203 cm), joka on viihdepakettina kuin Marxin veljekset, päällekkäin aseteltuna.

Huomenta! Norjan päävalmentaja Petter Thoresen oli laatinut taktiikan edellisistä turnauksista tutun hitaan ja uneliaan Leijonien varaan. Nyt tuli kynsille ja kovaa, kun Leijonat luisteli, syötteli ja karvasi Norjan hajanaisen ryhmän vuonojen uumeniin. Heikko suoritus. Lisähappea Norjalle.

Tämä toimi: Vierumäen keskustietokone räjähti. Maalipaikkojen laskemisen luvattu maa tekee melkein enemmän maaleja kuin luo paikkoja. Maalinteon tehokkuus ei ole koskaan ollut näin korkealla tasolla. Esimerkkinä Anttilan maali, jossa kurotus karvaukseen, noin kolmen metrin päästä, tuotti osuman.

Tämä meni vihkoon: Granlund parantaa, mutta keskushyökkääjäongelma näkyy mm. aloitusympyrässä. Turnauksen 30 parhaan aloittajan joukkoon mahtuu vain yksi suomalainen, Antti Suomela. Lauri Marjamäen mukaan Suomi hävisi olympialaisissa puolivälierän yhteen aloitukseen, nyt niitä hävitään kymmeniä!

Tus nyt itte selittään: Tus ny itte tänne kameralle kertoon, Niklas (Roest), että miten sä kuvittelit pääseväsi kiekon kanssa oman maalin edestä turvaan, kun karvaamassa on 203-senttinen Marko Anttila, joka ei edes pelaa mailalla vaan miesten täyspitkällä seipäällä, jonka päähän on kiinnitetty lapa.

Loppulause: Suomen turnaus ei ole koskaan alkanut numerollisesti näin murskaavasti. Puhtaan pelillisestikin uusi, rohkea ilme ja ote tuottavat upeita nautintoja sekä katsomoon että erityisesti pelaajille. Harvoin on tilannetta, että pelitunne meinaa hukkua ylivoimaisuuteen.

Yleisarvosana: 1+2.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?