Leijonatuomio toisen MM-ilotulituksen jälkeen: Sebastian Aho soittaa kaikkien aikojen kiekkosinfoniaa - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Leijonatuomio toisen MM-ilotulituksen jälkeen: Sebastian Aho soittaa kaikkien aikojen kiekkosinfoniaa

Ilta-Sanomien raati laatii jokaisesta Leijonien MM-ottelusta oman värikkään Leijonatuomionsa.

Suomi on aloittanut MM-kisat kahdella murskavoitolla.­

7.5.2018 9:41

Leijonatuomio on Ilta-Sanomien uusi MM-kiekon juttuformaatti, jossa kolmen hengen raati käy läpi Leijonien ottelun.

Raadissa IS:n Tuomas Nyholmin ja Vesa Rantasen ketjussa debytoi paremmin radioaalloilta tunnettu Harri Moisio, Radio Rockin legendaarisen Korporaatio-ohjelman juontaja.

Tässä kisojen toinen Leijonatuomio Suomen Latviasta ottaman 8–1-murskavoiton jälkeen.

Harri Moisio

Iso Kokonaiskuva: Suomi vei, eikä Latvia kunnolla edes vikissyt. Suomi jatkoi tehokasta alivoimapelaamista. Sebastian Ahon ketju oli taas jopa epäreilun hyvä. Suomen maalivahtipeli ei joutunut Latviaakaan vastaan kunnon testiin. Hyvältä näyttää.

Suomi antoi Latvialle isän kädestä.­

Illan sankari: Suomea valkoisessa kaavussa ja kultaisessa peruukissa kannustanut mies. Rohkea asu ja olemus toivat mieleen 80-luvun Karpon ohjelmista tutun Nilsiän öljysheikin. Supersankareita molemmat – sheikki ja Herningin valkokaapu.

Huomenta! Markus Nutivaara. Ensimmäisessä erässä oli harhasyötöillään aiheuttaa Latvian kavennuksen. Toisessa erässä oli päästää Latvian mukaan peliin ottamalla 2+2 min jäähyn. Meni vielä jäähyaitioon hymyilemään!

Tämä toimi: Kivistön ja Nutivaaran ylävitoset jäähyaitiossa Suomen 4–0-maalin jälkeen. Todella harvoin tarjolla. Katsoja samalla unohti, että Nutivaara oli ollut siihen mennessä joukkueen antisankari. Tai ainakin se, joka lähes mokasi.

Tämä meni vihkoon: Ylivoima. Olisi siitä ensimmäisestäkin maalin voinut tehdä. Näin olisi Suomi saanut tilastot kerralla kuntoon. Jossain vaiheessa turnausta niitä tutkitaan kuitenkin ja katsotaan vain prosentteja, ei sitä, milloin yv-maalit tehtiin.

Tus ny itte selittään: Miksi syöttöpisteitä aliarvioidaan niin, että pisteen saaneen pelaajan nimeä ei tule tv-ruutuun? Pienille junioreille tähdennetään, että syöttö on ihan yhtä arvokas kuin maali. Vaikea uskoa, kun totuus on näköjään toinen.

Loppulause: Suomen peli oli penkkiurheilijan mieleen. Paljon hienoja maaleja sekä iloista ilmettä jokaisella pelaajalla ja kannattajalla. Musertavaa ylivoimaa yllättävän heikoksi osoittautunutta Latviaa vastaan. Torille.

Yleisarvosana: 10

Tuomas Nyholm

Iso Kokonaiskuva: Kaksi peliä, kaksi voittoa. Juuri näin näitä alkusarjoja pelataan – tehdään maalit paikoista ja paketoidaan matsit ajoissa. Pelillisestihän Suomi ei ollut mitenkään erityisen vahva tässä ottelussa, mutta kuka näitä miettii, kun leijonasydän sykkii.

Illan sankari: Ööö... totanoin sanotaan vaikka Sebastian Aho.

Huomenta! Etelä-Koreaa vastaan hallissa soi muun muassa italodiskoa, ja Latviaa vastaan DJ tarjoili (oletettavasti vinyyliltä) Right Said Frediä. Jo nyt on aivan selvää, mistä Suomen suurlegendaarinen MM-kisavire on peräisin.

Tämä toimi: Carolina Hurricanesin suomalaiselle maajoukkuejääkiekkoilulle tarjoamat tukitoimet. Ilman Sebastian Ahoa Leijonat olisi ihan siinä rajalla, kulkeeko peli vaiko eikö se kulje, mutta taisinkin sanoa tämän jo aiemmassa kohdassa.

Teuvo Teräväisen saldo Latviaa vastaan oli 2+2=4.­

Tämä meni vihkoon: Latvian voittava tuloksentekopelaaminen. Hyvät aihiot jäivät näkemättä, eivätkä latvialaiset kyenneet käyttämään pienten marginaalien potentiaalia voittavalla tavalla. Maalipaikkoja Latvia totta kai kykeni luomaan runsaasti, mikä on hyvin tärkeää.

Tus nyt itte selittään: Ylivoimapeli viidellä kolmea vastaan, ja mitä tekevät Latvian veljet? Tekevät itsensä pieneksi ja syöttelevät lavasta lapaan Suomen maaliviivan alapuolella. Nähtäväksi jää, mitä aika jatkossa näyttää Latvian ylivoimapelaamisen suhteen.

Loppulause: Tää on hemmetin kliffa tää uusi raatiformaatti. Kun pelistä ei ole eikä edes voi olla mitään muuta järkevää sanottavaa kuin Sebastian Aho, voi jerrytellä kaikenlaista rennonletkeää ja ladata akkuja isoja pelejä varten.

Yleisarvosana: 8

Vesa Rantanen

Iso Kokonaiskuva: Leijonilla on käynnissä lähes 1990-luvun kasvun vuosiin verrattava hurja positiivisuuden kierre, jossa yltiöpäinen pelirohkeus ruokkii vielä yltiöpäisempää pelirohkeutta. Suomi on pannut nyt kaksi altavastaajamaata nippuun veret seisauttavalla tavalla.

Illan sankari: Sebastian Aho pelaa historiallista turnausta. Iskee joka pelin alkuun vapauttavan avausmaalin ja käynnistää sen jälkeen loppuottelun kestävän kiekkoklinikan, jota muiden on helppo seurata. Ville Husson vahva peli teki maalivahtivalinnan vaikeaksi jatkossa.

Huomenta! Latvian kahden miehen ylivoima oli kisojen surullisin suoritus. Husson niska joutui koville, kun hän yritti seurata kiekon kulkua maalinsa takana. Suomen keskikaistan vahvuus mitataan kunnolla. Ahon jälkeen on pelottavan ohutta tosipelejä ajatellen.

Tämä toimi: Lauri Marjamäen toivomat uudet pelitavalliset asiat, tiivis eteenpäin puolustaminen ja nopea hyökkääminen. Myös puolustajat uskaltavat viedä vastustajalta tilan pois.

Tämä meni vihkoon: Hirvittävästä maali-ilottelusta huolimatta kannattaa muistaa, että lähes kaikki pyörii Ahon ketjun ympärillä. Muut ketjut, erityisesti Mikael Granlundin ykkönen, etsivät vielä peliään. Ahon luomassa loistossa orastavaa ongelmaa ei ole helppo nähdä.

Mikael Granlund ja Ralfs Freibergs kaksinkamppailussa.­

Tus nyt itte selittään: Latvian kannattaja heitti jäälle kengät kesken pelin, mutta epäselväksi jäi olivatko ne Hannu Jortikan vai kaipasiko hän maaliin Ari-Pekka Siekkistä.

Loppulause: Suomen pelitunne ja -rohkeus ovat nyt huipussaan. Vastapainona pelikuri hieman lipsuu, ja se voi olla vaarallista kovia maita vastaan. Mutta nyt on aika vihdoin pitää hauskaa myös Leijona-paidassa.

Yleisarvosana: 9

Jos otteluohjelma ei näy yllä, voit katsoa sen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?