Leijonatuomio MM-ilotulituksen jälkeen: Tanskalaiselle jääkoneen kuljettajalle enemmän pisteitä kuin Mikael Granlundille! - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Leijonatuomio MM-ilotulituksen jälkeen: Tanskalaiselle jääkoneen kuljettajalle enemmän pisteitä kuin Mikael Granlundille!

Ilta-Sanomien raati laatii jokaisesta Leijonien MM-ottelusta oman värikkään Leijonatuomionsa.

Harri Moisio, Tuomas Nyholm ja Vesa Rantanen antavat Leijonatuomion.­

5.5.2018 19:55

Leijonatuomio on Ilta-Sanomien uusi MM-kiekon juttuformaatti, jossa kolmen hengen raati käy läpi Leijonien ottelun.

Avausottelu Etelä-Koreaa vastaan oli Suomen ylivoimainen 8–1-voitto. Raadissa IS:n Tuomas Nyholmin ja Vesa Rantasen ketjussa debytoi paremmin radioaalloilta tunnettu Harri Moisio, Radio Rockin legendaarisen Korporaatio-ohjelman juontaja.

Seuraa Leijonatuomiota IS:n kanavissa kisojen aikana. Tässä alkaneen MM-turnauksen ensimmäinen Leijonatuomio.

Tuomas Nyholm

Iso kokonaiskuva: Kerrankin startti sujui, kuten sen pitääkin: Suomi leipoi pikkumaata vastaan taululle asianmukaiset lukemat eikä jäänyt nysväämään viuhkaviiveyhteisrintamalähtöjä tai hieromaan limppua kävelyvauhdissa. Näissä peleissä täytyy näyttää heti kättelyssä ja ilman epäselvyyksiä, kuka määrää tahdin ja on isäntä kaukalossa. Lauri Marjamäen päävalmentaja-aikana näin on tapahtunut vain harvoin. Nyt tapahtui.

Illan sankari: Jyske Bank Boxen -hallin jääkoneen kuljettaja. Pystyi vaikeissa olosuhteissa aikaansaamaan toiseen ja kolmanteen erään tasapuoliset jääolosuhteet, vaikka toinen osa kentästä jäi erän aikana lähes käyttämättömäksi. On erittäin tärkeää, että hallin henkilökuntaa saa onnistumisia heti turnauksen aikaisessa vaiheessa.

Huomenta! Ville Pokka. Etelä-Korea ei ollut jääkiekkoilullinen mittari, mutta seuraan kiinnostuneena, millaiseksi Pokan rooli turnauksen aikana kehittyy – tai jää kehittymättä.

Tämä toimii: Sebastian Aho.

Tämä meni vihkoon: Kansainvälisen jääkiekkoliiton verkkosivujen uudistuksen aikataulu. Kehitys etenee ja muutokset ovat varmasti pitkällä tähtäimellä hyviä, mutta aikaikkuna tottua uuteen saittiin jäi valitettavan lyhyeksi ennen turnausta. Nyt kun mukana on uudenlaista asemointisuunnittelua, tietojen löytyminen ja ennen kaikkea informaation mahtuminen yhdelle näytölliselle tuntuu aiempaa haasteellisemmalta.

Tus nyt itte selittään: Etelä-Korean maalivahti Matt Dalton on lefti (pelaa vasen käsi alhaalla), mutta käyttää rightin mailaa. Eli mailan lavan käyristys on väärään suuntaan – lusikkapuoli kentälle päin.

Okei.

Eipä oikeastaan muuta tähän kohtaan tällä erää.

Loppulause: Sunnuntaina alkaa turnauksen jääkiekkoilullinen osuus, kun vastaan tulee Latvia kello 21.15.

Arvosana: 10.

Vesa Rantanen

Iso kokonaiskuva: Sormet syyhyten odotettiin, millaisella ilmeellä Lauri Marjamäen Leijonat aloittaa arvoturnauksen tällä kertaa. Varotaanko ja arastellaanko kuten on tavattu, vai pelataanko rohkeaa isäntämiehen kiekkoa? Suoritus oli pelirohkeuden kannalta upea. Suomi murusteli pikkumaan sellaisella itseluottamuksella, joka lupaa hyvää. Joukkue luisteli enemmän kuin parissa aikaisemmassa turnauksessa yhteensä. Tankatkaa hävittäjät!

Illan sankari: Sebastian Aho (2+2) löi pöytään ilmiömäisen työnäytteen ja häneltä on lupa odottaa sensaatiomaista turnausta. Hän piti kaukalossa sellaista klinikkaa, että harvoin on nähty. Aho teki kentällä aivan mitä huvitti. Harvoin miesten MM-ottelussa yksi pelaaja on ollut niin ylivoimainen yksilö kuin Aho nyt.

Huomenta! Kapteeni Mikael Granlundin saldo oli 0+0, vaikka ketjukaverit Kasperi Kapanen ja Mikko Rantanen riuhtoivat pisteitä. Granlundin MM-avaus oli ihmeellisen vaisu.

Tämä toimi: Alivoimapeli! Kolme maalia. Vakavasti: parhaiten toimi pelirohkeus, jonka yksi elementti ovat hyökkäyksiin rohkeasti nousevat puolustajat. Esimerkkinä Markus Nutivaara oli kahdesti päättämässä hyökkäystä – alivoimalla. Plussaa myös MM-debyyteissään maalinteossa onnistuneille Saku Mäenalaselle ja Kasperi Kapaselle.

Tämä meni vihkoon: Lauri Marjamäki voi olla tyytyväinen avausvoittoon, mutta joutuu jatkossa miettimään, mitä tehdä vanhalle luottopelaajalleen Ville Pokalle ykkösylivoimassa. Vaisua toimintaa. Taustalla maata kaapivat jo nälkäisinä Markus Nutivaara ja Miro Heiskanen, miksi eivät Julius Honka ja Miika Koivistokin.

Tus ny itte selittään: Nyholmin kehuma jääkokeen kuljettaja teki varmaan parhaansa, mutta tavasta jolla kiekko pomppi saattoi päätellä, ettei jää ollut ihan kuin Hakamettässä parhaina päivinä. Jään kunto on suuri huolenaihe jatkoa ajatellen, kun tunnelma vain kuumenee.

Loppulause: Paras mahdollinen startti Marjamäen Leijonille. Ahon ja Teuvo Teräväisen tehot alkuun avasivat padot eikä Suomella ole mitään syytä vaipua tässä turnauksessa aiemmin syntinä olleeseen peruuttelevaan antijääkiekkoon. Pelitavassa ja uskalluksessa on otettu jättimäinen harppaus aikaisempiin turnauksiin nähden.

Arvosana: 10.

Harri Moisio, Radion Rockin Korporaatio

Iso kokonaiskuva: Murskavoitto ja hyvä niin. Nihkeä voitto olisi täyttänyt sosiaalisen median ”ei oltu hereillä alusta saakka – nämä ovat vaikeita pelejä pelaajille” -tyyppisillä viisauksilla. Etelä-Korean päävalmentajaksi muinoin tyrkyllä ollut Juhani Tamminenkaan tuskin olisi pystynyt taikomaan Korean pelistä ”fantastista sensaatiota.”

Illan sankari: Saku Mäenalanen. Ensimmäinen maaottelu ja heti kaksi merkintää tilastoihin: jäähy ja maali. Plus että joutui jättämään Oulun Kärppien mestaruusjuhlat MM-kisojen vuoksi kesken.

Huomenta! Ville Pokka. Korean maaliin johtanut kiekonmenetys oli niin paha, että pakko kysyä onko hänessä aineksia tämän turnauksen artoruotaseksi, eli riskipuolustajaksi, joka tekee ratkaisevat virheet?

Tämä toimi: Suomen kannattajat. Erityisesti Hockey Night -takkeihin sonnustautuneet herrasmiehet. Olivatko oranssit pikkutakit peräti uusia?

Tämä meni vihkoon: Sebastian Aho teki valtavasti pisteitä, mutta tuuletukset olivat niin vaatimattomia (suomeksi:cool), että ihme on, jos Aho ei joudu kartuttamaan joukkueen sisäistä sakkokassaa.

Tus nyt itte selittään: Mikä 1990-luvun teknologiaa ja ja pyöräilykypärän risteytystä muistuttava häkkyrä tuomarilla oli päässään? Toimiiko hän myös videotuomarina?

Loppulause: Murskavoitto on aina murskavoitto, vaikka vastustaja olisikin Etelä-Korea. Suomen osalta kisat on nyt avattu, kohta alkavat pelit.

Arvosana: 9

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?