MM-kiekko

NHL:n vihatuimpiin kuulunut taklauskone palaa 45-vuotiaana MM-kaukaloon – tuhlasi nuorena koko palkkansa: ”Ei minulla ollut hajuakaan”

Julkaistu:

jääkiekko
Darius Kasparaitis ja Dainius Zubrus pelaavat MM-kiekkoa Liettuan paidassa.
Jääkiekon MM-kisojen I-divisioonan B-lohko pelataan tänä vuonna Liettuassa.

Se on jääkiekon MM-kisojen kolmanneksi korkein taso. Turnauksessa ovat isäntämaa Liettuan lisäksi mukana Ukraina, Japani, Viro, Kroatia ja Romania.

Liettuan riveissä nähdään tänä keväänä kaksi todella meritoitunutta pelaajaa.

Kisaisännän joukkueessa pelaavat nimittäin puolustaja Darius Kasparaitis, 45, ja hyökkääjä Dainius Zubrus, 39.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasparaitis debytoi NHL:ssä pian rautaesiripun murtumisen jälkeen vuonna 1992. Vain 179-senttinen mutta yli 90-kiloinen voimanpesä oli yksi liigan vihatuimmista pelaajista ja kovimmista taklaajista.

Hän ei kunnioittanut ketään, vaan oli valmis tyrmäämään myös Wayne Gretzkyn, Jaromir Jagrin, Mario Lemieux’n , Mark Messierin ja Eric Lindrosin kaltaiset supertähdet.

Romuluisen puolustajan maine tiivistyy hienosti Sports Illustratedin jutussa vuodelta 1993.

Ja sitten on koko New Jerseyn joukkue, joka vannoi kostoa saatuaan yhden illan täydeltä Dariusta. Itse asiassa uhkaukset olivat niin huolestuttavia, että Kasparaitisin äiti Laima soitti Liettuasta kyynelsilmin, kun oli lukenut niistä. ”Hän ajattelee, että he aikovat oikeasti tappaa minut. Aseella”, Kasparaitis muistelee. ”Sanoin hänelle, että ’eivät he minua oikeasti tapa. He vain taklaavat minua paljon.’ Se on jääkiekkoa. Miesten peliä, ei itkua. Hän (äitini) tuntee olonsa paremmaksi.

Kasparaitis pelasi NHL:ssä (1992–2007) 863 runkosarjan ottelua, joissa teki 27+136=163 pistettä ja keräsi 1379 jäähyminuuttia.

– Synnyin oikeaan aikaan. Jos olisin mennyt NHL:ään kymmenen vuotta aiemmin, minut olisi tapettu. Jos olisin mennyt kymmenen vuotta myöhemmin, olisin istunut jäähyaitiossa kaiken aikaa, Kasparaitis sanoi Kansainvälisen jääkiekkoliiton sivuilla 2016.

Kun Neuvostoliitossa kasvanut 19-vuotias puolustaja muutti Yhdysvaltoihin 1992, rahankäyttö oli holtitonta. Hänen mottonsa oli ”raha on tehty kulutettavaksi, ei säästettäväksi”. 400 000 dollarin vuosipalkka paloi kauden aikana.

– Ei minulla ollut hajuakaan, mitä asiat maksoivat ja mitä niiden pitäisi maksaa. Kannoin taskussani viittätuhatta dollaria käteistä – ja se oli vuonna 1992, Kasparaitis sanoi Business Insiderille 2016.

Kasparaitisin ensimmäinen ostos Yhdysvalloissa oli 4000 dollarin hintainen Versacen takki.

Puolustajalla oli nuoruudessaan myös vakavia alkoholiongelmia. Hän kärähti ratista 1993 mutta on eri haastatteluissa kertonut jättäneensä alkoholin kokonaan vuonna 1994.

Rahankäyttöäkin hän oppi vähitellen ja laittoi uransa loppuvuosina seteleitä myös säästöön.

Nykyään Kasparaitis asuu Floridassa ja työskentelee kiinteistönvälitysyhtiön johdossa. Raha-asiatkin hän hoitaa jämptimmin.

– En kuluta enää niin kuin ennen ja olen onnellinen.

”Kova säätämään”

Suomalaispuolustaja Janne Laukkanen oli Kasparaitisin joukkuekaveri Pittsburghissa 2000–2002.

Kun Laukkanen, 47, kuulee 45-vuotiaan Kasparaitisin pelaavan yhä, seurauksena on äänekästä naurua.

Mutta millainen joukkuekaveri Kasparaitis oli?

– Hän oli kova säätämään. Iso joukkuepelaaja ja tsemppari, henkeen ja vereen taistelijaluonne, joka jakoi painavia pommeja, Laukkanen luettelee IS:lle ja harmittelee, että tarkat muistikuvat ovat pyyhkiytyneet vuosien varrella pois.

Kasparaitis edusti ammattilaisuransa aikana maajoukkuetasolla Venäjää saavuttaen muun muassa olympiahopeaa 1998. Hän oli myös mukana Itsenäisten valtioiden yhteisön olympiakultaryhmässä 1992.


Nyt, kauan ammattilaisuransa päättymisen jälkeen, hän pääsee edustamaan rakasta kotimaataan Liettuaa.

Liettuan edustusoikeuden hän on saanut pelattuaan maan pääsarjassa neljän viime kauden aikana yhteensä seitsemän ottelua Hockey Punks -nimisessä joukkueessa.

Kasparaitis asuu Yhdysvalloissa ruotsalaisen vaimonsa kanssa, mutta on lentänyt vuosittain Liettuaan pelatakseen tarvittavat pelit maajoukkueoikeuden saamiseksi.

Zubrus on edustanut Liettuaa MM-tasolla jo aiemmin. Hän pelasi myös Venäjän paidassa World Cupissa 2004, mutta turnaus ei ole IIHF:n alainen. NHL:ssä Zubrus paukutti 1996–2016 komeat 591 (228+363) pistettä 1293 ottelussa.

Zubrus on kisojen ykköstähti

Minkä tasoista jääkiekkoa ”kolmostason” MM-kisoissa sitten pelataan?

JYPissä 11 SM-liigamaalia tällä kaudella laukonut Robert Rooba arvioi turnauksen tason Mestiksen ja Suomi-sarjan välimaastoon.

Lisäväriä tuo se, että pelaajien tasoerot ovat hyvin suuria. Parhaat ovat ammattilaisia ja pelaavat Euroopan huippusarjoissa. Iso osa pelaajista on kuitenkin amatöörejä, ja jotkut ovat jo lopettaneet seurajoukkuepelit.

– Olen varma, että Zubrus on kova vahvistus heidän joukkueelleen. Hän on turnauksen ykköstähti. Kasparaitisista on vaikeaa sanoa. Minusta vähän tuntuu, että nopeus ei enää riitä siihen, että hän olisi samanlainen fyysinen pelote kuin joskus, Rooba sanoo.

Rooba, 24, on jo kokenut kehäkettu Viron joukkueessa. Hän on aikuisten MM-tasolla mukana jo yhdeksättä kertaa. Liettua on viime vuosina ollut Viron ykkösvastustaja.

– Todella hienoa, että he ovat saaneet kotikisoihinsa tuollaiset äijät pelaamaan. Liettuankin kiekko on hyvässä nousussa, ja tämä varmasti luo lisää kiinnostusta ja tuo yleisöä halliin.

Viron joukkueessa kiekkoilee Rooban lisäksi muun muassa Robert Arrak, Jokerien junioreissa viime kaudella pelannut hyökkääjä, joka on varauskelpoinen kesän NHL-draftissa ja edustaa ensi kaudella Vaasan Sportia.

Rooban isällä, maajoukkueen GM:llä Jüri Rooballa, on tuoreimmat havainnot 45-vuotiaasta konkaripuolustajasta jäällä Baltia Cupissa.

Isän scouting report pojalle oli, että huippupelaajan tausta näkyy, mutta jalka ei enää liiku niin kuin takavuosina. Siinä on nuorempien ja vikkelämpien pelaajien paikka iskeä.

Robert Rooba pääsee itse kohtaamaan Kasparaitisin 28. huhtikuuta turnauksen päätösottelussa Liettua–Viro.

– Odotan innolla sen näkemistä, miltä 45-vuotiaan Kasparaitisin meno näyttää. On hienoa olla Viron maajoukkueessa, ja päästä pelaamaan tällaisia pelejä. Tämäkin on taas tarina, josta voi joskus kertoa jätkille ja tuo väriä minun omaankin tarinaani jääkiekkoilijana, Rooba sanoo.

Turnaus alkaa sunnuntaina 22. huhtikuuta ja pelataan yli 13 000 katsojaa vetävässä Žalgiris Arenassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt