MM-Leijonien kieltäytymiskohu myrskyää – vihdoin tilannetta kommentoi päävalmentaja Lauri Marjamäki itse - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

MM-Leijonien kieltäytymiskohu myrskyää – vihdoin tilannetta kommentoi päävalmentaja Lauri Marjamäki itse

Lauri Marjamäki ei ole toistaiseksi saanut houkuteltua nimekkäitä vahvistuksia Leijonien MM-ryhmään.

Julkaistu: 19.4.2018 9:30

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki on saanut osakseen kovaa kritiikkiä.

Jääkiekon MM-kisoihin on aikaa reilut pari viikkoa, mutta Suomen joukkueessa tähtipelaajat loistavat poissaolollaan.

Kieltäytymiset on yleisessä keskustelussa henkilöity suurelta osin päävalmentaja Lauri Marjamäkeen. Aiemmista heikosti sujuneista turnauksista poiketen Marjamäki on tällä kertaa myrskyn silmässä jo ennen kuin ensimmäistäkään peliä on pelattu.

– En ole uhrannut energiaa tähän spekulaatioon. Itse haluan lähestyä asioita positiiviselta kantilta. Sitten on tämä toinen ulkokehä, jossa puhutaan ja keskustellaan. Sekin on totta kai hyvä juttu, että jääkiekko kiinnostaa ja syntyy keskustelua, Marjamäki sanoo.

– Välillä sitä tietysti ihmettelee, että eikö tämä leijonajoukkue ole positiivinen asia.

Vähän NHL-vahvistuksia

Leijonien toistaiseksi ainoat NHL-vahvistukset ovat puolustaja Julius Honka ja maalivahti Harri Säteri. Mitään heiltä pois ottamatta, mutta kaksikko ei missään nimessä lukeudu tähtikaartiin.

– Minusta tuntuu, että MM-kevät on Suomessa taas alkamassa. Näitä pyöritellään joka vuosi ja niinhän se toki kuuluukin. Hienoa, että tämä on koko kansan juttu.

Marjamäen mukaan villinä vellova keskustelu tähtipelaajien kieltäytymisistä ei ole vaikuttanut joukkueen valmistautumiseen.

– En ole ainakaan tässä ryhmässä havainnut mitään sen suuntaista. On myös tapauksia, että pelaaja ei ole päässyt tulemaan kovasta halustaan huolimatta. Esimerkiksi (Aleksander) Barkovilla ja (Esa) Lindellillä oli kova halu tulla, mutta sitten tuli ikäviä loukkaantumisia, tai seura ei päästänyt mukaan. Totta kai tällaiset tilanteet ovat aina harmillisia.

Päävalmentaja Marjamäki ja GM Jere Lehtinen vastaavat Leijonien MM-joukkueen kasauksesta.

– Ei kai tässä nyt pettynyt voi olla. Keskitytään pelaajiin, keitä meillä on täällä. Tiedossa on vielä tiettyjä pelaajia, jotka liittyvät jossakin vaiheessa mukaan.

– Jere Lehtinen hoitaa enemmän sitä NHL-päätä, mutta kyllä sieltäkin voi vielä olla joku tulossa, Marjamäki vihjaa.

”Tulos määrittää”

Marjamäen kaksivuotinen ja tänä keväänä päättyvä valmennuspesti Leijonissa on ollut tuloksellisesti pannukakku. Tähtipelaajien kieltäytyminen Tanskan MM-turnauksesta ei ainakaan nosta hänen valmennuskautensa kokonaisarvosanaa.

– Jääkiekkovalmentajan ammatti on sellaista. Esimerkiksi liigajoukkueidenkin valmentajista taas kolmasosa vaihdettiin. Jokainen valmentaja tietää työnkuvan.

– Meilläkin on ollut upea kausi, mutta yhdellä maalilla tuli olympialaisissa turpaan Kanadalta siinä tärkeimmässä pelissä, eikä tulos ollut tietenkään sitä, mitä haettiin. Tällä kaudella olemme kuitenkin voittaneet 16 ottelusta 11 ja pelanneet hyvää jääkiekkoa. Tulos kuitenkin määrittää paljolti sitä keskustelua, ja se täytyy vain hyväksyä.

Paljon kritiikkiä saanut päävalmentaja pyrkii ajattelemaan ison kuvan kautta.

– Minulla on ollut hieno oikeus valmentaa 23 vuotta. Kaksi–kolme vuotta sitten olin ihan huippuvalmentaja ja menestystä tuli. Välillä tulee voittoja ja välillä häviöitä, se kuuluu tähän touhuun. Valmentaja vastaa tuloksesta ja se on fakta.

Lauri Marjamäki luotsasi Kärpät Suomen mestaruuteen vuosina 2014 ja 2015.

Yllätysnimiä kisakoneeseen?

Leijonilla on parhaillaan käynnissä MM-leirityksen kolmas viikko. Se huipentuu tänään torstaina alkavaan Tshekin EHT-turnaukseen.

Suomen kokemattomasta ryhmästä kertoo paljon se, että 26 pelaajasta peräti 16 ei ole koskaan pelannut aikuisten arvoturnauksessa. Yli yhden arvoturnauksen kokemuksen omaavat vain Veli-Matti Savinainen (4), Tommi Kivistö (3), Marko Anttila (2) ja Ville Pokka (2).

Mukana on paljon yllättäviä nimiä. Heistä kenties yllättävin on 18-vuotias puolustaja Henri Jokiharju.

– Kun on mahdollisuus saada Pohjois-Amerikasta näitä pelaajia mukaan, on hyvä katsastaa, millä tasolla he menevät kansainvälisesti, Marjamäki kertoo viitaten Jokiharjun ohella myös yliopistopelaaja Kasper Björkqvistiin.

On selvää, että joukkueenjohto kartoittaa kuumeisesti lisävahvistuksia. Tällä hetkellä polttavimmat nimet ovat Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen, jotka eivät ole vielä kertoneet julkisesti päätöksistään.

– Ilmoitellaan sitten, kun on ilmoiteltavaa. Kaikkien kanssa olemme hyvässä yhteydessä. Näihin asioihin vaikuttaa aina moni asia. SM-liigan finaalit ovat myös tarkassa seurannassa. Siellä on paljon loistavia pelaajia, Marjamäki sanoo.

NHL:n pudotuspelien avauskierrokselta Leijonien käyttöön (ainakin teoriassa) olisi näillä näkymin vapautumassa Mikko Rantanen, Mikael Granlund, Mikko Koivu, Sami Vatanen, Kasperi Kapanen, Valtteri Filppula ja Jori Lehterä.

Kieltäytymistä Leijona-paidasta käsitellään myös alla olevassa IS:n Videotuomareiden jaksossa.

Maalivahdit:

Ville Husso (San Antonio Rampage, AHL)Eero Kilpeläinen (Örebro HK, SHL)Emil Larmi (HPK)

Puolustajat:

Julius Honka (Dallas Stars, NHL)Henri Jokiharju (Portland Winterhawks, OHL)Casimir Jürgens (Pelicans)Tommi Kivistö (Jokerit, KHL)Kristian Näkyvä (Lingköping HC, SHL)Ville Pokka (Belleville Senators, AHL)Juuso Riikola (KalPa)Urho Vaakanainen (SaiPa)

Hyökkääjät:

Marko Anttila (Jokerit, KHL)Jonas Enlund (Sibir Novosibirsk, KHL)Kasper Björkqvist (Providence College, NCAA)Juuso Ikonen (Brynäs IF, SHL)Pekka Jormakka (Jokerit, KHL)Sakari Manninen (Örebro HK, SHL)Mika Niemi (Jokerit, KHL)Olli Palola (Jokerit, KHL)Juuso Puustinen (JYP)Toni Rajala (EHC Biel, Sveitsi)Jere Sallinen (Örebro HK, SHL)Sami Sandell (Ilves)Veli-Matti Savinainen (Jugra Hanty-Mansijsk, KHL)Antti Suomela (JYP)Eemeli Suomi (Ilves)

Maalivahti Harri Säteri (Florida Panthers / Springfield) liittyy joukkueeseen ensi viikolla.

Leijonat kohtaa Pardubicessä pelattavassa turnauksessa torstaina Tshekin, lauantaina Venäjän ja sunnuntaina Ruotsin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?