Moni Suomen tähdistä kieltäytyi MM-Leijonista – onko kiekkopomo huolissaan valmennuksen suhteesta NHL-pelaajiin? - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Moni Suomen tähdistä kieltäytyi MM-Leijonista – onko kiekkopomo huolissaan valmennuksen suhteesta NHL-pelaajiin?

Harri Nummela (oik.) luottaa täysin Lauri Marjamäkeen.

Julkaistu: 22.5.2017 13:41

Harri Nummelan mukaan Lauri Marjamäellä on liiton täysi tuki matkalla kohti 2018 talviolympialaisia. Tarkempi analyysi päättyneistä MM-kisoista tehdään kesän aikana.

Suomen jääkiekkomaajoukkue sijoittui neljänneksi sunnuntaina päättyneissä MM-kisoissa. Leijonat eteni mitalipeleihin, mutta välierässä Ruotsi oli vahvempi, ja pronssiottelun vei Venäjä.

Kisat olivat valmentaja Lauri Marjamäen toiset arvokilpailut. Syksyn World Cup sujui heikosti. Nyt lopputulos oli parempi.

– En anna mitään kouluarvosanaa, mutta jos joukkue pelaa turnauksen viimeisenä päivänä mitalipeleissä, niin se on hieno suoritus kaikilta pelaajilta ja valmentajilta, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela arvioi.

Leijonien turnaus alkoi heikosti. Alkusarjan tappiot Ranskaa ja Tshekkiä vastaan eivät olleet ainoita pelejä, joista joukkue sai kritiikkiä. Myös moni voitoista tuli nihkeällä pelillä.

Nummela on kuitenkin kokonaisuuteen tyytyväinen.

Ranska järjesti yhden MM-kisojen suurimmista yllätyksistä, kun se murjoi Leijonat peräti 5–1. Suurinumeroinen tappio terävöitti kritiikkiä valmennusta ja joukkuetta kohtaan.

– En osaa nähdä vastakkainasettelua tässä. Pelitavallisesti kyllä mediassa oli paljon keskustelua ja kritiikkiä. Valmentaja rakentaa pelitavan käytettävissä olevien pelaajien ja yksilöiden mukaan.

Marjamäen sopimus kattaa vielä ensi vuonna pelattavat MM-kisat ja Pyeongchangin olympialaiset. MM-kisat eivät muuttaneet johdon suhtautumista luotsiin.

– Meillä on sopimus ensi kaudesta, ja Lauri Marjamäellä on koko liiton täysi tuki.

Rautakorven potkuilla henkinen vaikutus?

Spekulointi Marjamäen potkuilla oli ennenaikaista, mutta kriitikoiden mielestä aiheellista. Potkuspekulointia perusteltiin sillä, että Jääkiekkoliitto antoi lähtöpassit alle 20-vuotiaiden maajoukkueen luotsille Jukka Rautakorvelle ja muutamalle apuvalmentajalle kesken viime talvena käytyjen nuorten MM-kisojen. Vastaavaa ei ole Suomessa usein tapahtunut.

Rautakorven potkujen arveltiin aiheuttavan ylimäärästä stressiä myös Marjamäelle, kun kisat alkoivat vaatimattomilla esityksillä.

– Sen jätän muiden arvioitavaksi, mitkä syyt vaikuttivat kriittiseen ilmapiiriin. Mutta jo silloin vuoden vaihteessa totesimme moneen kertaan, että se oli hyvin yksittäinen tapaus, eikä se edusta Jääkiekkoliiton linjaa.

Liiton väki kokoontuu kesän aikana Vierumäen prameisiin tiloihin arvioimaan kisakokonaisuutta. Nummelan mukaan ”täysi analyysi” tehdään kuten jokaisen maajoukkueen kohdalla.

Marjamäki ja NHL-pelaajien kieltäytyminen

Yksi kisojen kuumimmista puheenaiheista oli lukuisien NHL-pelaajien kieltäytyminen MM-edustuksesta. Nummela muistuttaa, että pelaajilla oli pätevät syyt jäädä kotiin. Osa oli loukkaantuneena, toisilla oli sopimus katkolla.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan osa kieltäytymisistä johtui World Cupista, jossa NHL-pelaajien luottamus valmennusjohtoon rapautui.

Valtteri Filppula oli Leijonien harvoista NHL-vahvistuksista.

Tilanne oli samankaltainen kuin Jukka Jalosella 2010 olympialaisten jälkeen. Jalonen kertoi avoimesti luottamushaasteistaan Urheilusanomien jutussa MM-kisojen alussa.

Nummela muistutti, että kausi oli nyt erityisen pitkä.

– Kausi alkoi jo World Cupista, millä on varmasti ollut oma vaikutuksensa. Leijonapaitaan halutaan, ja meidän pitää tehdä kaikkemme sen eteen, että se pidetään niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä vetovoimaisena.

Kisojen alla puhuttiin paljon siitä, että NHL-pelaajat suhtautuivat negatiivisesti siihen, miten joukkuetta johdettiin World Cupin aikana. Sitä pidettiin syynä, miksi nykyjohtoon suhtaudutaan penseästi. Oletko huolissasi valmennuksen suhteesta NHL-pelaajiin?

– En linkitä tätä valmennukseen, vaan laajempaan kuvaan. Kuten sanoin, niin meidän täytyy pitää huolehtia vetovoimasta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä tarkoitan leijonatietä eli polkua, joka alkaa nuorisomaajoukkueista asti.

– Jos on lyhyellä aikavälillä jotain, mitä pitää NHL-pelaajien kanssa keskustella, sitten varmasti sellaiset keskustelut käydään. Mutta en näe tässä mitään dramatiikkaa.

NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin puhuttaa yhä. Esimerkiksi Venäjän Aleksandr Ovetshkin on ilmoittanut suoraan menevänsä kisoihin, sanoo NHL mitä sanoo. Nummelan mukaan hän ei ole kuullut suomalaisilta samaa.

– En ole ollut osallisena sellaisissa keskusteluissa. Luulen, että NHL pitää rivit yhtenäisenä tässä suhteessa. Jos NHL ei kisoihin tule, niin ei sieltä tule yhtä ainutta pelaajaa.

Alla olevalla videolla IS:n videotuomarit Tuomas Nyholm ja Vesa Rantanen niputtavat Leijonien MM-turnausta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?