Kommentti: Miksi Lauri Marjamäki käyttäytyy niin oudosti? - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Miksi Lauri Marjamäki käyttäytyy niin oudosti?

Julkaistu: 13.5.2017 6:29

Leijonien päävalmentajan käytös vaikuttaa todella erikoiselta, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Jussi Paasi.

– Kiekko ränniin! Ei maalille! Luistele! Ammu!

Lauri Marjamäen huuto on kaikunut aina Pariisin MM-areenan mediakatsomon ylimmille istuimille asti jokaisessa Suomen pelissä.

On hienoa katsella, kun valmentaja elää tunteella oman joukkueensa mukana. Niin tekevät kaikki luotsit, kukin omalla tavallaan.

Nyt ei ole kuitenkaan tarkoitus kiinnittää huomiota palaviin tunteisiin, vaan ensin hämmästellä sitä ohjeiden määrää, joka päävalmentajan suusta pelin aikana ryöppyää.

Leijonien pelaaminen on toistaiseksi ollut MM-kisoissa tuskaista, arkaa ja aneemista. Yksi syy tähän näyttäisi olevan juuri se, että pelaajille sataa kaatamalla ohjeita minuutista toiseen.

Keskustelin erään pitkän linjan valmentajan kanssa Suomen joukkueen pelaamisesta. Esiin nousi kaksi kysymystä, jotka hämmensivät häntä: miksi pelaajien ei anneta pelata, vaan tuputetaan koko ajan lisää sääntöjä? Miksi ennalta heikompaa vastustajaa vastaan lähdetään varovaisella ja varmistelevalla taktiikalla?

Lauri Marjamäen kovaääniset huudot ovat kaikuneet kaikkien korviin Suomen otteluissa.

Meritoituneen valmentajan näkemys oli, että pelitavallisia suitsia pitäisi löysätä, jotta joukkueesta saataisiin tehoja irti.

Loistava esimerkki tästä korostetusta varovaisuudesta nähtiin Suomi–Slovenia-kamppailussa.

Kaikki, jotka jääkiekosta ymmärtävät edes hitusen, havaitsivat, kuinka huonosti – suorastaan umpisurkeasti – Leijonat pelasi lilliputtimaata vastaan. Suomen pelastivat nöyryytykseltä vain Veli-Matti Savinainen ja Sebastian Aho.

Haluaa esiintyä positiivisuuden nimeen vannovana valmentajana

Ja sitten tullaan tämän kommentin otsikkoon.

Mitä teki Marjamäki tuon karmean pelin jälkeen?

Hän kertoi television välityksellä ensin miljoonayleisölle, että ”se oli hyvä peli meiltä”. Sen jälkeen Marjamäki toisteli samaa median edessä hallin käytävällä.

Tuntui epätodelliselta kuunnella valmentajan sanoja. Kaikki oli positiivista, joukkueessa on hyvä henki, eteenpäin on menty, me pelasimme hyvin.

Eihän kukaan voi sanoa niin tuollaisen esityksen jälkeen. Miksi Marjamäki sitten käyttäytyi näin?

Yksi syy on varmasti se, että Marjamäki haluaa esiintyä julkisesti positiivisuuden ja yhteistyön nimeen vannovana valmentajana. Kaikki tehdään yhdessä, kaikilla on kivaa, kaikki on hyvin.

Lauri Marjamäki ohjeistamassa pelaajiaan valmistavissa harjoituksissa.

Todellisuus on kuitenkin erilainen. Marjamäen työtä läheltä seuranneet ovat kertoneet, että palaute, jota pelaajat saavat kuulla ottelun aikana, ei ole pääsääntöisesti kannustusta, vaan virheiden hämmästelyä, jopa niistä sättimistä. Sisäpiiristä tiedetään kertoa myös, että Marjamäki tekee suurimman osan päätöksistä yksin, ei ryhmässä.

Siinäkään ei ole välttämättä mitään pahaa, sillä pelaajat kyllä kestävät rankkaakin kritiikkiä. Ja päävastuu on päävalmentajalla, joka tekee juuri niin kuin parhaaksi näkee.

Ongelma on nyt siinä, että Marjamäki pelaa kaksilla korteilla. Luokattoman esityksen jälkeen mustaa väritetään valkoiseksi. Se ei yksinkertaisesti ole rehellistä. Ja rehellisyyttä, jos mitä, maajoukkueen päävalmentajalta työssään vaaditaan.

Silmänkääntötemppu ei mennyt läpi tv-katsojille, ei toimittajille, eikä varsinkaan pelaajille, jotka tiesivät tasan tarkkaan, miten huonosti joukkue pelasi.

Olisi ollut kaikkien kannalta parasta, jos Marjamäki olisi Slovenia-pelin jälkeen todennut ”olipas karmea peli meiltä, onneksi pelastuttiin, nyt täytyy parantaa ja pirun paljon”.

Nyt nähty erikoinen käytös loi vaikutelman johtajasta, joka ei kerro ulospäin totuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?