Juhamatti Aaltonen ja seitsemän ensikertalaista – miksi Leijonat ei kiinnosta Suomen supertähtiä?

Julkaistu: , Päivitetty:

MM-kisat
Jääkiekkoliitolla on taas kerran peiliin katsomisen paikka, kirjoittaa Ilta-Sanomien Juha Hiitelä.
Jonas Brodin, Alexander Edler, Oliver Ekman Larsson, Joel Eriksson Ek, Victor Hedman, William Kalrsson, John Klingberg. Marcus Krüger, Gabriel Landeskog, Elias Lindholm, Eddie Läck, Joakim Nordström, William Nylander, Victor Rask, Anton Strålman ja Carl Söderberg.

Ruotsin jääkiekkoliiton vappupäivänä julkaiseman tiedotteen mukaan Tre Kronor saa peräti 16 NHL-pelaajaa mukaan MM-kisoihin Kölniin.

Suomi lähtee Pariisiin, mutta NHL-miesten lista on paljon lyhyempi.

Tilanne on hämmentävä, koska Ruotsi ja Suomi lähtivät tähän kauteen suurin piirtein samalta viivalta.

Molemmilla oli uusi päävalmentaja. Suomella leijonalätkän kruununprinssi Lauri Marjamäki ja Ruotsilla Rikhard Grönborg, jonka pelaajat ainakin maan yleisradioyhtiön viimevuotisen gallupin perusteella halusivat sinikeltaisten päävalmentajaksi.

Grönborg saa MM-kisoihin joukkueen, joka on täynnä NHL-pelaajia. Näin yleensä käy tulokasvalmentajille myös Suomessa, mutta Marjamäen kohdalla tilanne on toinen.

Sen vuoksi kansansadun hengissä Pariisiin lähtee Juhamatti Aaltonen ja seitsemän ensikertalaista. Aaltonen pelasi 21 viimeistä liigapeliä ilman maalin maalia ja on vuodesta toiseen täydellistä hakuammuntaa, onnistuuko hän MM-kisoissa vaiko ei.

Osalla kisoista kieltäytyneistä NHL-pelaajista on oikeasti loukkaantumisia, osa on vedonnut olemattomiin loukkaantumisiin ja osa on vaiennut kokonaan. Ääripäässä on Leo Komarov, joka World Cupin jälkeen ilmoitti lopettavansa maajoukkueessa kokonaan. Ratkaisunsa hän alleviivasi tekemällä sponsorisopimuksen ulkomaalaisen vedonlyöntikonsernin kanssa.

Sellaisetkin pelaajat, joilla sopimukset eivät ole katkolla, kuten Rasmus Ristolainen, sanoivat tylysti ei.


Taas kerran on syytä alleviivata sitä, ettei yhdelläkään pelaajalla ole mitään velvollisuutta pelata maajoukkueessa. Leijonissa pelaaminen on vapaaehtoista, eikä pelaajilla ole mitään kunniavelkaa Vierumäen miljoonasaunassa löylyjä heitteleville liiton viskaaleille.

Ennemminkin liitossa pitäisi käydä pitkä keskustelu siitä, miten Leijonista saataisiin NHL-pelaajille houkuttelevampi ympäristö. Onko valmennusjohto tehtäviensä tasalla? Onko muu johtoryhmä tehtäviensä tasalla? Miten MM-kisoihin lähtemisestä voisi tehdä NHL-pelaajille rennon ja kannustavan kokemuksen, kun samaan aikaan kaksi miljoonaa suomalaista kyttää television ääressä jokaista harhasyöttöä?

Vuosi sitten Kari Jalonen vannoi ja vakuutti NHL-pelaajille, että asiat tehdään heidän ehdoillaan. Kun Mikko Koivu uskoi sen, muutkin lähtivät leikkiin mukaan. Jalonen myös pitkälti piti lupauksensa.

Nyt viestit esimerkiksi syksyn maailmancupista kertoivat, että näissä asioissa nykyjohto ei ole kartalla. Marjamäen esikuntaa – etunenässä apuvalmentaja Kalle Kaskista – suorastaan pilkattiin. Ongelmaksi nähtiin valmennusjohdon kokemattomuus kansainvälisistä peleistä ja yksitotinen toimintamalli. Dilemmaa pyrittiin ratkaisemaan lisäämällä kaikessa hiljaisuudessa valmennusryhmään Marjamäen luottomies Kärpistä, Mikko Manner. Hänellä kokemusta kansainvälisistä peleistä ei ole yhtään sen enempää.

Jääkiekkomaajoukkue ei ole mikään katujengi, jossa päävalmentaja pitäisi valita pelaajien huutoäänestyksellä. Mutta valmentaja- ja johtoryhmävalintoja tehdessä pitäisi ottaa huomioon, onko heillä valmiuksia tulla toimeen NHL-pelaajien kanssa.

Marjamäki ylpeili joukkueen julkistamisen yhteydessä liiton verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa sillä, miten moni pelaaja kisajoukkueessa on ollut mukana leirityksen alusta asti.

Siitä ei pitäisi olla kovin ylpeä. Se nimittäin kertoo, että iso osa MM-kisapelaajista ei ole pelannut kevään kovimpia pelejä missään sarjassa. Mitä se kertoo maajoukkueen kiinnostavuudesta?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin ei saada nyt vastausta. Jääkiekkoliitto kun elää tiedotuspolitiikkansa kanssa 1970-luvulla ja on ylimielisyydessään sulkenut ovet mahdollisilta haastatteluilta tämän päivän osalta.

Tiistain tiedotustilaisuuteen mennessä johto ja valmentajat ovat varmasti kehittäneet yhteisen tarinan, jolla mustaa yritetään pestä valkoiseksi.

Tuplalinkouskaan ei auta siinä tosiasiassa, että Marjamäen maajoukkue on pelannut tuloksellisesti surkeaa jääkiekkoa koko kauden ja että NHL-pelaajien kieltäytyminen kertoo siitä, että ilmapiiri maajoukkueen ympärillä ei ole kovin positiivinen.`

Marjamäen tulevaisuuden kannalta olisi parempi, että kisat eivät menisi penkin alle. Liiton nykyjohto kun on osoittanut, että se osaa kyllä erottaa valmentajan tilanteessa kuin tilanteessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt