Leijonat huikealla matkalla triplakultaan - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Leijonat huikealla matkalla triplakultaan

A-maajoukkueen historian kolmas kulta huipentaisi suomalaisittain täysin ihmeellisen jääkiekkokauden, kirjoittaa IS:n jääkiekkotoimittaja Vili Pesu Moskovasta.

21.5.2016 18:31

Yhdeksän ottelua, yhdeksän voittoa. Leijona ärjyy voimalla, joka vavisuttaa Venäjää. Välierässä kaatui isäntämaa Venäjä maalein 3–1.

Suomi on suurin suosikki voittamaan maailmanmestaruuden, kun kiekko putoaa jäähän Moskovassa sunnuntaina kello 20.45.

A-maajoukkueen historian kolmas kulta huipentaisi suomalaisittain täysin ihmeellisen jääkiekkokauden: Suomi juhli jo aiemmin 18- ja 20-vuotiaiden MM-turnauksissa.

Tripla on todella lähellä. Kolmen kullan Leijonat kuulostaisi esimerkiksi ruotsalaisiin eli Tre Kronoriin verrattuna paljon arvokkaammalta.

Suomella on Venäjän MM-jäillä huikea joukkue. Se on kärsivällinen, kurinalainen ja ryhdikäs. Leijonat malttaa puolustaa sinnikkäästi ja heittää kroppansa pelottomasti kiekkojen tielle. Ennen kaikkea se uskoo itseensä ja tyyliinsä.

Hyökkäyspeli ei ole näyttävintä mahdollista, mutta mitä sitten. Tulos ratkaisee.

Joukkueessa on ominaispiirre, joka ei ole maailman tyypillisin suomalaiselle jääkiekkojoukkueelle. Kuten jo aiemmin Kanadaa ja USA:ta vastaan nähtiin, kevään 2016 A-maajoukkue on hurjan tehokas maalintekotilanteissa.

Ryhmä näytti kyntensä samalla tavalla myös Venäjää vastaan Sebastian Ahon johdolla maalintekotilanteissaan myös kovimmassa mahdollisessa paikassa MM-välierässä.

Aho oli sopiva mies pelaaja nousemaan esiin. Hän on pelaajana älykäs kuin mikäkin ja uskaltaa lähteä nauttimaan isojen otteluiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Leijonat joutui ottelussa tappioasemaan ensimmäisen kerran koko turnauksessa, mutta kampesi sieltä vastustamattomasti voittajaksi.

Ottelun alussa näytti, että Venäjä pyyhkii Suomella jäätä miten tahtooo. Venäläiskarhut paineistivat suomalaisia erittäin väkevästi ja kaksinkamppailut Leijonien puolustusalueen kulmassa tylysti.

Pahin mahdollinen tapahtui jo vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen, kun Venäjä pääsi hurmostilassa velloneen kotiyleisönsä edessä johtoon.

Vahva paine teki Suomen puolustajien avauspelistä erittäin epävarmaa, minkä vuoksi hyökkäyspeli oli ensimmäisen kymmenen minuutin ajan täysin olematonta. Näytti siltä, että Leijonien voimat eivät riitä tarpeeksi terävään hyökkäämiseen, vaan ne kuluvat puolustustaisteluun.

Niin kauan, kun Venäjä malttoi liikuttaa kiekkoa pituus- ja leveyssuunnassa lyhyillä ja pitkillä kovilla syötöillä, Leijonat oli auttamatta jäljessä.

Kun isäntämaa keskittyi vielä puolustamaan kaikkine takakarvauksineen parhaansa mukaan, maalintekotilanteiden luominen heitä vastaan oli äärimmäisen vaikeaa.

Suomelle ei voi muuta kuin nostaa hattua ansiokkaasta kokonaisesityksestä ja yhteistyöstä eri pelitilanteissa. Kaukalo oli Suomen viimeiset 50 minuuttia. Leijonista tuli nopeita, Venäjän toiminnat hidastuivat.

Mutta venäläistaiturit eivät olisi venäläisiä, jos he eivät sortuisi, kuljettamaan pelivälinettä liian pitkään, laukomaan pitkän pyörityksen päätteeksi käsittämättömän pienestä kulmasta ja kadottamaan kurinalaisuutensa monin tavoin.

Venäjällä on käsittämätön tapa siirtää kiekko huippuhyvästä maalintekopaikasta paljon pienemmässä kulmassa olevalle toverilleen. Välierässä he tekivät sitä ensin johtoasemassa tyylitelläkseen. Ahdingossa he sortuivat siirtämään vastuun pois omilta harteiltaan.

Kaiken kukkuraksi suurimmat tähdet Aleksander Ovetshkin ja Pavel Datsjuk epäonnistuivat raskaasti.

Datsjukin pelaaminen oli kuin hidastetusta filmistä. Ovetshkin hylkäsi kollektiivisen pelaamisen ja alkoi yksityisyrittäjäksi kesken pelin.

Supertähden surkeus kulminoitui Suomen kolmatta maalia edeltäneisiin tapahtumiin.

Ovetshkin kurvaili koko vaihdon ihan omilla raiteillaan, menetti kiekon hyökkäyspäädyssä ja otti suutuspäissään ääliömäisen rangaistuksen kiekottoman suomalaisen estämisestä.

Suomen tähdet, kuten Mikko Koivu ja Mikael Granlund, osoittivat jäätävää syöttötaitoaan ja johtivat yhtenäistä joukkuetta edestä nimenomaan esimerkeillään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?