Ympyrä sulkeutuu – Koivu, Peltonen ja Lehtinen yhdessä 22 vuotta

Julkaistu:

Leijonat
Tupu–Hupu–Lupu -ketjun yhteistyö alkoi 22 vuotta sitten nuorten MM-kisoissa.
Nuorten MM-kisoissa 22 vuotta sitten, vuodenvaihteessa 1992-1993, alkoi tarina, jonka päätepistettä tuskin kukaan osasi tuolloin odottaa.

Itse asiassa, se yhteistyö näki ensi hedelmänsä jo paria kuukautta aiemmin, tuolloin vain hetkellisesti.

– Se oli joku viimeinen neljän maan turnaus ennen kisoja. Meidät pistettiin viimeisen pelin viimeisiksi minuuteiksi samaan ketjuun, Saku Koivu muistelee.

Nuorten maajoukkueen silloinen päävalmentaja Jarmo Tolvanen voi nyt onnitella itseään. Hän pisti tuolloin yhteen superketjun Jere Lehtinen – Saku Koivu – Ville Peltonen.


Ketjun, joka vuotta myöhemmin oli jo A-maajoukkueen kantavia voimia ja joka kanonisoi itsensä suomalaisen jääkiekon folkloreen keväällä 1995 Tukholmassa, kun Leijonat voittivat historiansa ensimmäisen MM-kullan.

– Meiltä on usein kysytty sitä kemiaa ja sitä on paljon mietitty, mutta ei sitä pysty sanoin selittämään, Koivu myöntää.

Nyt 22 vuotta ensimmäisten yhteisten pelien jälkeen Koivun, Peltosen ja Lehtisen tarina saa yhdenlaisen päätepisteen. Kolmikon pelinumerot, Lehtisen 26, Peltosen 16 ja Koivun 11 jäädytetään tapaninpäivänä nuorten MM-kisojen avausottelussa ja Tupun, Hupun ja Lupun pelipaidat nousevat Hartwall Arenan kattoon.

– Ura kulminoituu aika pitkälti maajoukkueen kautta, Lehtinen toteaa.

Lehtinen lopetti oman peliuransa Vancouverin olympialaisten jälkeen keväällä 2010, Peltonen ja Koivu omansa vuonna 2014.

Koivu voitti omalla maajoukkueurallaan maailmanmestaruuden lisäksi kaksi miesten MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. Neljä kertaa Suomea olympialaisissa edustanut maajoukkuekapteeni tuli olympialaisista joka kerta mukanaan mitali – kerran hopeinen ja kolmesti pronssinen.


Lehtisellä on MM-kullan lisäksi palkintokaapissa kolme MM-hopeaa sekä samat neljä olympiamitalia kuin Koivulla. Kolmikosta eniten maajoukkuepelejä pelanneella Peltosella on niin ikään neljä olympiamitalia, mutta MM-kullan lisäksi peräti neljä MM-hopeaa sekä kolme MM-pronssia.

– Nämä ovat niitä hienoja hetkiä, joissa tuntee, että omaa uraa on arvostaneet muut kuin itsekin, Peltonen sanoo.

Jääkiekkoliitto on aiemmin jäädyttänyt Jari Kurrin numeron 17 ja Raimo Helmisen numeron 14. Nuorten MM-kisojen aikana pelipaitansa Ilmalan areenan kattoon saa myös Teemu Selänne, kun hänen numeronsa 8 poistuu maajoukkuekäytöstä.

Maajoukkuehistorian legendaarisimmalle ketjulle oli täysin luonnollista, että heidän numeronsa jäädytetään yhtä aikaa.

– Tämä asia otettiin esille pari kuukautta sitten ja kysyttiin, että miltä se tuntuisi. Me emme koe, että yhteisjäädytys vie huomiota keneltäkään, vaan ennemmin se vain nostaa sen arvoa, Koivu totesi.

Korjaus 30.11. klo 16.17: Myös Ville Peltonen päätti uransa vuonna 2014.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt