Mäkelä haukkuu ruotsalaistuomarit Komarovin tilanteesta - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Suomalainen tuomarilegenda tylyttää ruotsalaistuomareita – ”Ne ovat olleet aina samanlaisia lieroja”

Seppo Mäkelän mukaan MM-kisoissa tuomitsee liian moni ”isojen pomojen kiva kaveri”.

Seppo Mäkelä teki kiekkotuomarina pitkän uran huipputasolla. Kuva vuodelta 2004.

13.5.2015 14:17

Erotuomarilegenda Seppo Mäkelä, 66, ei ollut uskoa silmiään, kun Leo Komarov poistui kaukalosta tiistaina Ostravassa 5+20 minuutin rangaistus polvitaklauksesta niskassaan.

– Aivan käsittämätön tuomio. En olisi antanut tilanteesta minkäänlaista rangaistusta Komaroville, vaan ainoastaan tilanteeseen kolmantena tulleelle venäläiselle (Maksim Tshudinov), joka kävi Komaroviin kiinni.

– Komarovin olkapää osui taklattavan (Jevgeni Medvedev) käteen, ja pelaajien jalat vähän kävivät yhteen. Venäläinen pelkäsi taklausta, yritti alta pois ja siksi loukkasi itsensä, Mäkelä analysoi.

Raumalainen ei anna valtiomieskohtelua ottelun ruotsalaiselle päätuomariparille Mikael NordTobias Björk. Komarovin kohtalo langetettiin vasta, kun pari oli pitkään konsultoinut tshekkiläis–saksalaista linjatuomariparia.

– Uskomatonta sikälikin, että toinen ruotsalainenhan näki tilanteen itse ihan aitiopaikalta. Yleisellä tasolla sanon ihan suoraan, ettei ruotsalaisia päätuomareita pitäisi päästää lainkaan puhaltamaan Suomen otteluita. Ne ovat olleet aina samanlaisia lieroja.

Luuletko, että tämän päätuomariparin työt vielä jatkuvat MM-kisoissa?

– Mikä ettei? Jos erotuomaritarkkailijaksi valitaan Arto I. Järvelä, niin kaikki on mahdollista, kun miettii, mihin se mies on pystynyt Suomessa.

Seppo Mäkelä kritisoi Suomen ja Venäjän välisen ottelun tuomariston toimintaa.

Mäkelä on puistellut monena keväänä päätään MM-kisojen erotuomaritasolle.

– Otetaan ihan suomalaisia esimerkkejä lähivuosilta. Viime kevään MM-finaalissa Jevgeni Malkin veti kyynärpäällä Erik Haulan leuan hajalle ilman mitään seurausta. Samoissa kisoissa toinen venäläinen (Vadim Shipatshov) ajeli Pekka Jormakkaa suoraan päähän eikä saanut edes jäähyä.

Mäkelä tarjoaa lääkkeeksi erotuomaritoiminnan ja -valintojen täydellistä vapauttamista IIHF:n johdon ja kansallisuusvaateiden kontrollista.

– Pitäisi kokonaan unohtaa tasapuolisuus, jossa kaikki maat saavat tuomareita kisoihin, vaikkei olisi ammattimiehiä tarjolla. Lisäksi valinnat ja homman pyörittäminen pitäisi kokonaan irrottaa MM-kisojen direktoraatin päätösvallasta. Nämä hommat menevät aivan liian usein pomojen ”kivoille kavereille”, joiden osaaminen ei riitä.

Suomesta MM-kisojen päätuomareiksi valittiin Jyri Rönn ja Aleksi Rantala.

– Rönn on kovissa KHL-liemissä keitetty ammattimies, hän kuuluu sinne. Mutta Rantalan sijasta olisin lähettänyt Antti Bomanin tai Jari Levosen.

Seppo Mäkelä ihmettelee MM-kisojen tuomaritoimintaa. Kuva vuodelta 2011.

Jääkiekon MM-kisojen puolivälierät torstaina:

USA–Sveitsi klo 16.15

Kanada–Valko-Venäjä klo 17.15

Ruotsi–Venäjä klo 20.15

Suomi–Tshekki klo 21.15

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?