Tässä on 74-vuotiaan kulta-Curren rakas – vuosikymmenien ikäero

Kulta-Curre Lindström sai jääkiekolta niin paljon, että nauttii nyt muista asioista.

Kulta-Curre käy Ruotsissa silloin tällöin.

7.5.2015 10:27

Tasaisesti kasvoiltaan ruskettunut mies tarjoaa seuralaiselleen istumapaikan tukholmalaisessa ravintolassa ja istahtaa itsekin alas. Suupielissä on se sama tuttu virne kuin silloin ennenkin.

Suomen kaikkien aikojen rakastetuin ruotsalainen, siinä hän nyt istuu. Suomen ikimuistoisen MM-kultajoukkueen valmentaja on saapunut edellisenä päivänä Thaimaasta, mutta aikaero ei kuulemma paina.

– Kiva olla taas täällä Ruotsissa pitkästä aikaa, Curt Curre Lindström, 74, sanoo.

Hän muutti Thaimaahan kahdeksan vuotta sitten. Vuonna 2009 Lindström tapasi muutama vuosikymmentä nuoremman avovaimonsa Wanin, jonka kanssa asuu lähes läpi vuoden Hua Hinissa.

– Siellä on aurinkoa koko ajan. Saa pelata golfia ja nauttia, Lindström perustelee muuttoaan ja luo silmäyksen nykyiseen elämänkumppaniinsa.

Muutaman kilometrin päässä illallispaikasta kirjoitettiin tasan 20 vuotta sitten suomalaista urheiluhistoriaa. Tukholman Globen toimi tuolloin MM-kisojen päänäyttämönä.

– Kysyin pelaajilta ennen kisoja, mikä on heidän tavoitteensa. Jokainen vastasi, että maailmanmestaruuden voittaminen. Vielä vuotta aikaisemmin sillä tavalla oli vastannut vain yksi. Asennemuutos tapahtui nopeasti ja hedelmä alkoi kypsyä.

– Koivun Saku on jälkikäteen sanonut, että minun tärkein antini hänestä oli saada suomalaispelaajat uskomaan kultamitaliin. Täällä oli aiemminkin ollut hyviä pelaajia ja valmentajia, mutta jostain se oli aina kiikastanut.

Finaalin loppusummeri käynnisti niin Globenissa kuin koti-Suomessakin valtavat juhlat. Joukkuetta vietiin bussilla ensin ympäri Tukholmaa ja sitten lopulta lentokoneella Suomeen.

– Lentäjä teki Helsingin taivaalla kolme ylimääräistä kierrosta ja me katsoimme sitä valtavaa väkimassaa, joka meitä kaduilla odotti. Poliisi sanoi minulle, että Helsingin keskustassa juhli tuolloin 170 000 ihmistä.

Pelaajia ja Lindströmiä revittiin mestaruuden jälkeen joka puolelle. Päävalmentaja tuli viimeistään siinä vaiheessa kansalle tuttuakin tutummaksi lehtien ja television kautta. Jokainen tahtoi kulta-Curresta oman palasensa, eikä tämä tohtinut sanoa juuri kenellekään ei.

– Se kuului minun työhöni. Pitää muistaa, etten ollut yksin, vaan meillä oli upea tiimi kaikkinensa ja yhdessä saavutimme tavoitteemme.

– Moneen paikkaan pyydettiin ja moneen menin, mutta tein sen suomalaisen jääkiekon hyväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?