Valko-Venäjän suomalainen ex-valmentaja: "Tätä pidetään Pohjois-Koreana"

Julkaistu:

Pitkän uran Venäjällä tehnyt jääkiekkovalmentaja Kari Heikkilä valmensi Valko-Venäjän maajoukkuetta kaudella 2011–12.
Hän toimi maan päävalmentajana Suomessa pidetyissä MM-kisoissa 2012.

Kaudeksi 2012–13 hän otti Dinamo Minskin KHL-joukkueen ohjat, mutta sai potkut lokakuussa 2012.

Ennen Suomessa pelattuja MM-kisoja Heikkilä kuvasi elämää Valko-Venäjällä näin. Haastattelu julkaistiin Urheilusanomien (ent. Veikkaaja) MM-ekstrassa 24.4.2012.

- Ihmiset pitävät tätä Pohjois-Koreana, mutta ei tämä länsimaista poikkea kuin siinä, että täällä on siistimpää. Välillä tuntuu, että joillakin on tarve puuttua muiden maiden asioihin, vaikka ensin kannattaisi siivota oman oven edusta, Heikkilä sanoi silloin.

- Verrattuna esimerkiksi Venäjään täällä on turvallisempaa. Ihmiset ovat iloisempia ja ystävällisempiä, ja jopa anteeksi-sanaa käytetään. Suurin osa kansasta tuntuu olevan ihan tyytyväisiä. Minskissä asuu pari miljoonaa ihmistä ja täällä on turvallista kulkea iltaisin. Suomalaisetkin voivat miettiä, miten kiva iltaisin on kulkea esimerkiksi Helsingissä, Heikkilä sanoi tuolloin.

Haastattelu keskeytyi hetkeksi, kun Heikkilä ryhtyi seuraamaan Minskin-asuntonsa ikkunasta autokulkuetta alhaalla kadulla.

- Jaa, iso pomo lähtee juuri töistä kotiin, Heikkilä naurahti.

- Kuusi seitsemän turva-autoa siinä menee. Tästä ikkunan alta hän kulkee joka päivä töihin ja takaisin, Heikkilä kuvaili.

"Isolla pomolla" Heikkilä viittasi Valko-Venäjän presidenttiin Aleksander Lukashenkoon, jonka Heikkilä kiisti tuntevansa.

- Presidentti järjestää joulun aikaan aina jääkiekkoturnauksen, jossa olin pelaamassa. Sain korkealta taholta luvan pelata Suomen joukkueessa. Jossain kulmakahinassa naureskelimme presidentin kanssa, mutta sen enempää kontaktia ei ole ollut, Heikkilä kertoi tuolloin.

Heikkilän pesti Minskissä päättyi lokakuussa 2012. Hän ei ole sen jälkeen valmentanut. Heikkilä oli ensimmäinen suomalainen valmentaja, joka alkoi tehdä uraa Venäjän KHL:ssä. Hän siirtyi Jaroslavlin Lokomotivin peräsimeen jo 2004.

Mene Urheilusanomien näköislehteen tästä.
 
Jos et ole Urheilusanomien tilaaja, voit kokeilla palvelua kuukauden ajan yhdellä eurolla.
 
Tilaus sisältää Suomen suurimman urheilun viikkolehden, Pelivihjeet-palvelun sekä SM-liigan otteluanalyysit verkossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt