"MM-kisoilla tehdään politiikkaa"

Julkaistu:

URHEILUSANOMAT
Valko-Venäjän valtionjohtaja Aleksandr Lukashenko on vihdoinkin löytänyt länsieurooppalaisen seurapiirin, jonka mahtimiesten kanssa hän pääsee kilistelemään laseja, kirjoittaa Urheilusanomien esimies Joose Palonen.
Valkovenäläinen aktivisti Olga Karatsh vetosi Helsingin Sanomien näyttävässä jutussa, että suomalaisten, Suomen jääkiekkoliiton ja kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) pitäisi boikotoida Minskissä ensi toukokuussa järjestettäviä MM-kisoja. Euroopan parlamentti vaati jo aiemmin kansainvälistä jääkiekkoliittoa siirtämään kisat muualle maan ihmisoikeusrikkomusten takia. Kotimaisista vaikuttajista urheiluministeri Paavo Arhinmäki on useasti liputtanut Valko-Venäjän isännyyttä vastaan.

Unohdetaan hetkeksi kysymys siitä, kannattaako kisojen boikotoiminen vai voiko niiden avulla nostaa esiin ongelmia, osoittaa mieltä ja tukea sorrosta kärsiviä osapuolia. Sillä sehän on poliittinen kysymys.

Ja politiikastahan tässä ei missään tapauksessa ole kyse, jos kysytään René Faselin ja Kalervo Kummolan kaltaisilta jääkiekkopoliitikoilta.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton mukaan urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa keskenään.

Jos logiikasta pidettäisiin kiinni, IIHF lakkauttaisi itsensä. Kaikkein viimeisin veto olisi myöntää MM-kisat Valko-Venäjälle, jonka jääkiekkomahdin takana on harrastepeleissä pelinumero yksi selässään pätevä valtionpäämies Aleksandr Lukashenko. Kisavalinnat ovat politiikkaa, jolla vahvistetaan lajin asemaa ja jaetaan valtaosuuksia. Valko-Venäjälle myönnetty turnaus on Faselin, Kummolan ja kumppanien palkinto Euroopan viimeiselle diktaattorille, joka on ansiokkaasti ajanut toivottua politiikkaa – käyttämällä köyhän maan varoista suhteettoman suuren osan maajoukkueeseen, KHL-seura Dinamo Minskiin, uusiin jäähalleihin ja esimerkiksi Jere Karalahden kahden edelliskauden muhkeaan palkkaan.

Lukashenko nauttii huomiosta. Hän on vihdoinkin löytänyt länsieurooppalaisen seurapiirin, jonka mahtimiesten kanssa hän pääsee kilistelemään laseja. Sveitsiläisen hammaslääkärin ja tamperelaisen yhden kauden kansanedustajan rinnalla hän on vihdoin ystävien seurassa. Suvereenilla jääkiekkonäytöksellään hän pääsee esittelemään valtaansa kansalle.

- MM-kilpailuja käytetään Valko-Venäjän hallinnon propagandatarkoituksiin ja hallinnon vahvistamiseen, Karatsh kertoi HS:lle.

Lause "urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa" ei ole väite vaan läpeensä poliittinen vaatimus.

"Taloutta ja urheilua ei pidä sekoittaa keskenään." Tätä yhtä absurdia vaatimusta ei enää kuule kovin usein, niin kaupallistunutta urheilusta on tullut.

Minä vaadin, että politiikka pitää ottaa urheilussa vähintään yhtä vakavasti kuin kaiken elämän mittariksi muuttunut raha.

Urheilussa pitää tehdä parempaa politiikkaa. Huonot urheilupoliitikot pilaavat monen lajin mahdollisuudet, uskottavuuden ja mielekkyyden. Ahneet ja korruptoituneet johtajat, jotka eivät välitä muista ihmisistä, ovat urheiluliikkeen pahin ongelma juuri nyt.

Siitä johtuu, että moni seura on menettänyt yhteyden kannattajiinsa, moni laji kuluttaa pelaajansa liian nopeasti loppuun ja moni turnaus järjestetään paikassa, jossa paikallista väestöä sorretaan. Pahin esimerkki löytyy jalkapallosta ja Qatarista, jonka paahtava kuumuus ei rankaise niinkään pelaajia ja kannattajia MM-kisoissa 2022, vaan niitä tuhansia lähes orjan asemassa olevia siirtotyöläisiä, jotka suuruudenhullut stadionit henkensä kaupalla rakentavat.

Politiikka on kamppailua niiden asioiden puolesta, joihin uskomme. Valitaan puolemme, toimitaan yhdessä, sotketaan vastustajan kuvioita ja rakennetaan omia. Vähän niin kuin urheilussa.

Olisiko nyt aika kamppailla, jotta rakkaat lajimme ja seuramme voisivat paremmin?

Kolumni julkaistiin Urheilusanomissa ensimmäisen kerran 7.11.2013, mutta se on viimeaikaisten tapahtumien vuoksi taas ajankohtainen. Julkaisemme sen siksi uudestaan.

Lisää näkemyksiä urheilusta Urheilusanomien näköislehdestä.
 
Jos et ole Urheilusanomien tilaaja, voit kokeilla palvelua kuukauden ajan yhdellä eurolla.
 
Tilaus sisältää Suomen suurimman urheilun viikkolehden, Pelivihjeet-palvelun sekä SM-liigan otteluanalyysit verkossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt