Summasen palopuhe Leijona-kohusta: savannin leijona vai puudeliksi alistettu?

Julkaistu:

Suomen ex-päävalmentaja Raimo Summanen on seurannut MM-kultajuhlinnan aiheuttamaa moraalista närkästystä hämmentyneenä.
Hänestä debatti todistaa taas, että huippu-urheilun syvintä olemusta ei tunneta.

- Me puhumme huippu-urheilusta enemmän kuin koskaan, mutta moniko ymmärtää, mitä touhu on? Huippu-urheilupiireissä tälle pintakuohunnalle on kohautettu olkapäitä.

Summanen avaa asiaa vertauskuvilla.

- Haluamme kaukaloon villieläimiä, savannin leijonia, mutta juhlalavalle puudeliksi lannistetun Korkeasaaren häkkileijonan. Yhtälö ei toimi.

- Pojat olivat vasta kiskomassa ylleen normiyhteiskunnan kahleita uudestaan, kun heidät tuotiin tuonne pällisteltäviksi. Jokaista turnausta seuraavat rituaalit, jotka ovat siirtymävaihetta villieläimestä taas häkkieläimeksi. Siirtymävaihe oli kesken, ja sitä lieveilmiöineen me maanantaina todistimme.

Huippujoukkueeseen ei Summasen mielestä voi kuulua meidän muiden silmissä "normaaleja" ihmisiä.

- Sellainen ihminen ei pärjää siellä, vain se villieläin pärjää. Siellä huippu-urheilija pakenee tasapääyhteiskuntaa kohti sitä opportunistista, jatkuvassa vaarassa elänyttä saalistajaa, jollainen ihminen oli 10000 vuotta sitten. Paluumatka kiiltokuvapojaksi ei onnistu sormia napsauttamalla. Kahleiden pukeminen vie hetken.

Kohuun on päädytty vuoden 1995 maailmanmestarin mukaan siksi, ettei Suomessa osata erottaa toisistaan liikuntaa, urheilua ja huippu-urheilua. Huippu-urheiluun valikoituu kovalla prosentilla addiktioihin eli riippuvuuksiin taipuvaisia poikkeusihmisiä.

Kaikista ei ole esikuviksi, jos heidän oikea minänsä kirjoitettaisiin auki.

- Onnekseen he ovat osanneet kanavoida riippuvuutensa asioihin, jotka ovat tehneet heistä huippu-urheilijoita. Joskus ne kanavoituvat muihin asioihin kuten alkoholiin, uhkapeliin tai naisiin.

- Mielikuvan ja totuuden suhteesta ei tarvinne mainita kuin nimi Tiger Woods. Näistä asioista on vain kauhean vaikea puhua ilman kiihkoa, koska totuus sattuu. Mutta me emme saa yhtä ilman toista; villieläinlauma tuli Slovakiasta kotiin kulta kaulassa, mutta karvoineen päivineen.

Summanen kehottaa märän juhlinnan säikäyttämiä vetämään happea.

- Pian pojat taas addiktoituvat asioihin, jotka normiyhteiskunta hyväksyy, mutta sama helvetin tuli heitä ajaa ja samat demonit heitä jahtaavat!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt