Tutkija ihmettelee Leijona-kännejä: "Jotain on muuttunut."

Suomalaistutkijoiden mielestä Leijonien viinanhuuruiset juhlat osoittavat, että jokin on muuttunut Suomessa viimeisen 16 vuoden aikana.

18.5.2011 17:15

Kiekkoleijonien viinanhuuruisten kultajuhlien herättämät reaktiot eroavat tutkijoiden mielestä selvästi vuoden 1995 mestaruuskarkeloista.

Muun muassa mediaa ja alkoholikulttuuria tutkinut akatemiaprofessori Pertti Alasuutari Tampereen yliopistosta pitää syynä tähän sitä, että suhtautuminen juomiseen on muuttunut Suomessa viime vuosikymmeninä kriittisemmäksi.

–Vuoden 1995 maailmanmestaruusjuhlien yhteydessä kiekkojoukkueen alkoholinkäyttöön ei kiinnitetty huomiota, tai sitä ei nostettu esille. Jotain on muuttunut.

Mediatutkimuksen dosentti Jukka-Pekka Puro Turun yliopistosta sanoo, että muuttunut on ennen kaikkea kiekkoilijoiden käytös.

–Kyllä tämän vuoden juhla oli vuoden 1995 maailmanmestaruutta humalahakuisempi spektaakkeli, eittämättä bakkanaalisempi.

Nähdäkseni media ei kuitenkaan humalahakuisuutta ruokkinut, vaan se lähti poikien korvien välistä.

Puron mukaan joukkueen humalatila Helsingin Kauppatorilla sai viestimet turvautumaan myös pieneen sensuuriin.

–Joku äänitarkkailija teki suuren palveluksen oivallettuaan pistää mikin kiinni siinä vaiheessa, kun (kiekkoilija Ossi) Väänänen oli tulossa vielä kerran lausumaan jotain. Siitä hänelle kiitos.

Media ottaa oppia Facebookista

Kummatkin ovat sitä mieltä, että humalaisen juhlinnan näyttäminen suorissa lähetyksissä sekä lehtien ja internetin kuvissa kuuluu viestinten perustehtäviin.

–Media on myös nostanut esiin kysymyksen siitä, onko tällainen toiminta suotavaa tai eettisesti ja moraalisesti oikein, perustelee Puro.

Myös Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen puolusti keskiviikkona Kotimaa-lehdessä mediaa, joka näytti avoimesti kiekkoilijoiden päihtymystilaa.

Puron mukaan "Pasi Nurmisen ilmaveivi" ja muut sosiaalisessa mediassa levinneet kiekkojoukkueen humalalla revittelevät videot toteuttavat viime vuosien kehitystä: Sosiaalisen median valta-ala yhteiskunnallisissa kysymyksissä kasvaa.

–(Audimies Esko) Kiesin tapaus oli yhdenlainen ensimmäinen vedenjakaja siinä, millainen merkitys Facebookilla on yhteisessä tuomitsemisessa.

Puron mukaan sosiaalinen media vaikuttaa koko ajan enemmän siihen, mitä kysymyksiä ammatillinen media nostaa esille. Alasuutari on samaa mieltä.

–Kontrolli ei ole enää niin paljon journalistien käsissä. Toimittajat ovat ensimmäinen portinvartija sen suhteen, mitkä asiat nostetaan esille, mutta nyt sosiaalinen media on noussut rinnalle.

Suhtautuminen urheilijoiden humalaan tiukentunee

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan mukaan maanantai-illan kultajuhlat saattoivat olla ikävä yllätys monille vanhemmille, jotka lähtivät Helsingin Kauppatorille lastensa kanssa.

–Alakouluikäiset lapset suhtautuvat yleensä hyvin kielteisesti alkoholinkäyttöön. Esikuvien näkeminen umpitunnelissa voi himmentää sankaruutta ja pudottaa idoleita jalustalta – varsinkin jos lapsella on lähipiiristään kokemuksia humalaisista aikuisista, sanoo Aula.

Mediatutkija Alasuutari arvelee, että lähivuosina suhtautuminen urheilijoiden alkoholinkäyttöön tiukentuu edelleen.

–Vuosikymmenethän on ollut niin, että monet ulkomailta Suomeen lomalle tulevat törmäävät todella humalassa oleviin ihmisiin. Tämä antaa heille sellaisen vaikutelman, että koko maa ja koko väestö on tällaista aina. Sellaiseen on suhtauduttu aika sallivasti ja jopa humoristisesti ja ihaillen. Tämä on pikkuhiljaa muuttumassa kriittisemmäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?