Kuin Tiktok tosielämässä – Qatarin aavikolle rakennettiin 44 miljardilla pähkähullu kulissikaupunki

Lusailin kaupunki on rakennettu tyhjästä.

Lusailin pröystäilevä kaupunki on hämmentävä näky.

4.12.2022 6:00

Qatarilla on kahdet kasvot. Dohasta 20 kilometriä lounaaseen on kätketty rakennustyöntekijöiden köyhät olot, joita ei näytetä maailmalle.

Pohjoisessa – kahdenkymmenen kilometrin päässä Dohan keskustasta – aukeaa täysin oma mielikuvitusmaailmansa ja Qatarin markkinointikoneiston julkisivu: Lusail.

Noin 44 miljardilla eurolla viidessätoista vuodessa tyhjästä noussut Lusail on kuin oikean elämän legokaupunki.

Lastenhuoneen keskelle kohoavan mielikuvituskaupungin tavoin myös Lusail on rakennettu tyhjän päälle.

Ennen tornitalojen lasipintoja ja niistä heijastuvia kirkkaita keinovaloja maapläntillä oli vain 38 neliökilometriä auringon polttamaa aavikkoa.

Mutta mitä kaikkea mielikuvituskaupungissa pitäisi olla?

Ainakin pilvenpiirtäjä. Lusailin maamerkki on 40-kerroksinen ja 211 metrin korkeuteen kohoava hevosenkengän mallinen Katara. Kaksoistornirakennuksessa on kaksi luksushotellia.

Lukuisten toinen toistaan prameampien hotellien seasta löytyy aktiviteetteja, merkkiliikkeitä ja ravintoloita. Lusailin keskus on sen hulppea satama-alue. Kaikki valmistui jalkapallon MM-kisojen isännöimistä varten ja 200 000 asukkaan kaupungin väkimäärä yli kaksinkertaistuu suurtapahtuman ajaksi.

Katara Towers kohoaa yli 200 metrin korkeuteen.

Entä formularata? Tietysti. Lusailin radalla ajettiin ensimmäisen kerran F1-kisa vuonna 2021. Kuluvan vuoden kisa jäi jalkapallon jalkoihin, mutta Qatarin keinovalojen alla kisataan vielä pitkään.

F1:n kymmenvuotinen sopimus Qatarin kanssa alkaa vuonna 2023.

MM-kisoissa Lusailin päänäyttämö on lähes 89 000 ihmistä vetävä jalkapallostadion. MM-kisoissa Lusailissa pelataan kymmenen ottelua, joista viimeinen on kisat huipentava loppuottelu.

Lusailin stadionia ympäröi maaperä, joka ei kutsu luokseen.

Iltavalaistuksessa stadion hohkaa kultaisena.

Mielikuvitus muodostuu kokemusten ja tuttujen asioiden pohjalle. Lusailin kaupungissakaan kaikki ei ole päästä temmattua.

Tosimaailmassa jonkin todellisen luominen uudelleen toiseen paikkaan on absurdia.

Lusailiin on rakenteilla kopio Beverly Hillsin asuinalueesta. Eikä Lusailissa matka Los Angelesista Pariisiin ole 9 000 kilometriä. Myös yksi maailman kuuluisimmista kaduista nimittäin löytyy myös Lusailista, ja ranskalaisfanit pääsevät tallaamaan Champs-Élyséen muovista vastinetta ja Place Vendomen aukion kaksoiskappaletta.

Italia ei MM-kisoihin päässyt, mutta italialaista kulttuuria edustaa Riminin historiallisen kaupungin kopio.

Lusailissa satojen vuosien kulttuurihistoria yritetään luoda tyhjästä.

Place Vendome, qatarilaisittain.

Viihteen takana tylsä ja tarpeellinen on vasta tulossa. Lusailiin aiotaan rakentaa 36 koulua.

Kaiken hulluuden taustalla lepää totuus siitä, miksi tällaisen paikan pitäisi olla vain lastenhuoneen lattialla, valmiina murskattavaksi huonona ideana.

Qatarilaisasukkaan hiilijalanjälki on suurempi kuin missään muualla maailmassa. Brittilehti Guardianin mukaan ilmasto lämpenee maassa sitä vauhtia, että ilmastotutkijoiden arvioiden mukaan Qatar on vuoteen 2070 mennessä asuinkelvoton.

Kuumuuden takia MM-kisat siirrettiin pelattavaksi marras-joulukuussa ja stadioneita viilennetään keinotekoisesti. Samoin tehdään luksuskaupungin kaduilla.

– Jalkakäytävällä nilkkoihin puhaltaa kylmää ilmaa. Näin me ihmiskuntana ratkaisemme ilmasto-ongelmat. Käännetään vain säätimestä kylmemmälle. Ilmastoidaan maailma, Guardianin toimittaja Barney Ronay kirjoittaa sarkastisesti reportaasissaan.

Lusailin kaupunkibulevardi oli vielä hetki ennen kisoja hiljainen.

Uskomattomuudessaan Lusailin kaupunki on totta ja sellaisena se pitää myös nähdä. Kyseessä ei ole rinnakkaistodellisuus, vaikka siltä tuntuisikin.

– Kaupunkimaisema on täydellinen, mutta jo 50 metrin kävelyllä kohtaa niin paljon aistiärsykkeitä, että se käy sietämättömäksi. Musiikki, valot ja mainokset imevät sinut TikTok-maailmaan, jossa ympärillä tapahtuu jatkuvasti kaikkea, Ronay tiivistää.

Valoshow Lusailissa on loputon. Kanadan maajoukkueen hotelli toivotti joukkueen näkyvästi tervetulleeksi.

Ronayn mukaan yöllä kaupunki hiljenee, mutta jokaisen rasahduksen ja vasaran kolahduksen kaiku kirkuu tyhjästä nousseiden kaupunkien ja stadionien rakennustyömailla kuolleiden siirtotyöläisten läheisten tuskaa.

Kaunis ulkokuori kätkee alleen karun totuuden.

Fakta

Qatarin MM-kisojen ongelmat

Tausta: Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) hallitus päätti joulukuussa 2010 myöntää vuoden 2022 MM-kisat Qatariin.

Päätöksen tehneistä 22 hallituksen jäsenestä 20 on joko tuomittu korruptiosta tai saanut syytteen eettisesti arveluttavasta toiminnasta.

Vaatimuksia kisojen siirtämisestä pois Qatarista esiintyi jo 2010-luvun alussa. Bleacher Report listasi vuonna 2014 viisi perustelua. Näitä olivat kuumuus, kisojen erikoinen ajankohta (mikä tarkoitti eurooppalaisten sarjojen keskeytymistä useiksi viikoiksi), homofobia, siirtotyöläisten surkea asema ja jalkapalloinfrastruktuurin puuttuminen.

Toukokuussa 2015 Sveitsin poliisi teki yllätysratsian Fifaan. Taustalla olivat Yhdysvaltojen liittovaltion syyttäjäviranomaisten saamat tiedot Fifan johtohenkilöiden rikosepäilyistä.

Keväällä 2019 Fifa suunnitteli turnauksen laajentamista 48 maan laajuiseksi. Kisoja olisi pelattu Qatarin lisäksi Saudi-Arabiassa, Bahrainissa ja Arabiemiraateissa. Fifa yritti rauhoittaa Qatarin naapurimaiden vuonna 2017 julistamaa saartoa ”futisdiplomatiallaan”.

Ihmisoikeusjärjestöt ja Kansainvälinen rakennusliitto (BWI) vastustivat kisojen viemistä maihin, joissa ihmisoikeudet ja työolot olisivat vielä huonommalla tolalla kuin Qatarissa. Fifa luopui hätäsuunnitelmastaan toukokuussa 2019.

Stadionien rakentamisen ja muiden kisoihin liittyvien rakennusprojektien yhteydessä kuolleiden määrää on mahdoton arvioida, mutta tutkivien journalistien selvitysten perusteella heitä on tuhansia. Fifa on puolustanut kisojen järjestämistä sillä, että kisavalmistelujen ansiosta ihmisoikeudet ja työolot ovat parantuneet. Fifa ei ole kuitenkaan valmis maksamaan korvauksia rakennustöissä kuolleiden ihmisten omaisille.

Qataria hallitsee Al Thanin suku, eikä maassa ole poliittisia puolueita. Hallitseva eliitti voi toimia mielivaltaisesti. Qatar on ilmoittanut, että MM-turnaus on ilmastonsuojelun kannalta tarkkaan mietitty tapahtuma. Todennäköisempää on, että iso osa Dohaan rakennetuista stadioneista jää ilman jatkokäyttöä, kun MM-spektaakkeli päättyy Qatarin itsenäisyyspäivänä 18. joulukuuta.

Juha Kanerva

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?