Karu video poliisien toiminnasta Qatarissa leviää: ”Tämä on kamalaa”

Poliisit kiinnittivät huomionsa MM-kisaturistin t-paitaan.

Iranin protestien tukijat ovat ahtaalla Qatarissa.

29.11.2022 10:05

Arvostetun amerikkalaistoimittajan Yashar Alin Twitterissä julkaisema video näyttää karulla tavalla, miten qatarilaiset poliisit kohtelevat MM-kisaturisteja, jotka yrittävät protestoida Iranin hallintoa vastaan.

Alin julkaisemalla videolla poliisit piirittävät MM-stadionin ulkopuolella kahta miestä, joista vanhemmalla on päällään musta paita, jossa lukee ”Naiset! Elämä! Vapaus!”.

Tuo slogan on tullut tunnetuksi tuenlausumana Iranin naisille. Se on näkynyt viljalti myös Qatarissa.

Nämäkin katsojat joutuivat järjestyksenvalvojien kiusaamaksi.

Iranissa on osoitettu mieltä naisten oikeuksien puolesta, sen jälkeen kun 22-vuotias Masha Amini kuoli maan siveyspoliisin käsittelyssä syyskuussa.

Qatarissa Iranin hallintoa vastustaviin mielenosoituksiin on suhtauduttu jyrkästi. Useilla sosiaalisessa mediassa jaetuilla videoilla vastaavia paitoja päällään pitäneitä kisavieraita on joko vaadittu riisumaan paita pois tai kuljetettu pois stadioneilta.

Sama kohtalo uhkasi myös Alin videolla esiintyvää kaksikkoa.

– Tämä on kamalaa, Ali kirjoitti videon saatteeksi.

Hänen mukaansa videolla poliisien ahdistelemat miehet ovat isä ja poika. Selkkausta pysähtyy seuraamaan ja kuvaamaan iso joukko ohikulkijoita.

– He yrittävät ottaa sen (paidan)! Tekikö hän jotain väärää, kaksikosta nuorempi protestoi kovaäänisesti poliisiryhmälle.

Lopulta poliisi päästää kaksikon kävelemään pois tilannetta seuraavan väkijoukon kasvettua entistä isommaksi. He poistuvat paikalta paidassa lukevaa slogania huutaen.

Iranin jatko MM-turnauksessa on tiistaina vaakalaudalla, kun joukkue kohtaa alkulohkovaiheen päätöspelissään USA:n. Voitolla Iran etenisi varmasti jatkoon, ja tasapelikin riittäisi todennäköisesti neljännesvälieräpaikkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?