Ilmiriita Qatarin kulisseissa – Palloliiton Ari Lahti kertoo kiihkeästä kokouksesta, jossa ”Fifa jyräsi Euroopan liitot”

Jotkut Euroopan jalkapalloliitot uhkailevat lähtevänsä Fifasta. Suomen palloliitto ei kannata eroamista.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti antoi Qatarissa Suomen Palloliiton tuen eurooppalaisten jalkapalloliiton vaatimuksille ihmisoikeuksien toteutumiselle MM-kisoissa.

24.11.2022 20:58

Suomen palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ei usko, että yksittäiset jalkapalloliitot irtautuvat kansainvälisestä jalkapalloliitosta Fifasta.

– En todellakaan pidä realistisena vaihtoehtona, Lahti sanoo.

Vaihtoehto on ollut esillä viime päivinä Qatarissa jalkapallon MM-kisoissa, kun eurooppalaiset jalkapalloliitot ovat ajautuneet konfliktiin Fifan kanssa siitä, miten maajoukkueet voivat ilmaista tukensa ihmisoikeuksille ja seksuaali­vähemmistöille.

Tanskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Jesper Möller sanoi Tanskan liiton harkitsevan Fifasta irtautumista.

Möller ja Tanskan liitto ovat täysin raivoissaan Fifalle, ja Saksan jalkapalloliitto aikoo valittaa urheilun vetoomustuomioistuin CASiin.

Konfliktin ytimessä on ihmisoikeuksia ja seksuaalivähemmistöjä tukeva One Love -kapteeninauha, jonka käytön Fifa kielsi ja uhkasi urheilusanktioilla, mikäli jonkin maan kapteeni käyttäisi sitä.

Fifa aika selkeästi jyräsi eurooppalaiset liitot.

Lahti oli kisojen avajaispäivänä kokouksessa, jossa hihanauha-asiaa puitiin. Kokouksessa olivat läsnä Euroopan jalkapalloliiton Uefan ihmisoikeus­työryhmään kuuluvat kymmenen maata Suomella täydennettynä sekä Fifan pääsihteeri Fatma Samoura.

Uefan ihmisoikeustyöryhmään kuuluvat Ruotsi, Tanska, Norja, Englanti, Saksa, Hollanti, Belgia, Wales, Sveitsi ja Portugali. Näistä maista seitsemän on kisoissa mukana. Ne myös halusivat käyttää One Love -hihanauhaa MM-kisojen otteluissaan.

– Saksan ja Tanskan liitoissa keskustelu kapteeninnauhasta meni ihon alle. Keskustelussa Samouran kanssa käsiteltiin ryhmän vaatimuksia siirto­työntekijöiden suhteen ja lisäksi kapteeninauhaa. Keskustelu oli sellainen, että siinä ei löytynyt kompromissia, Lahti kertoo.

– Fifa aika selkeästi jyräsi eurooppalaiset liitot.

– Eurooppalaisten liittojen mielestä One Love -kapteeninauha ei ollut osoitettu ketään vastaan, vaan se oli yleismaailmallinen tuki seksuaali­vähemmistöille. Kuohuntaa aiheuttaa varmasti se, miten keskustelu käytiin ja miten Fifa loppujen lopuksi uhkasi urheilusanktioilla.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino keskusteli Saksa–Japani-ottelussa Saksan sisäministerin Nancy Faeserin kanssa, joka oli pukenut oikeaan käteensä One Love -kapteeninauhan.

Lahden mukaan kaikki liitot olisivat suostuneet siihen, että One Love -kapteeninauhan käyttämisestä olisi rangaistu taloudellisilla sanktioilla kisojen jälkeen.

– Siinä keskustelussa meni sietokyvyn raja rikki, ja sen seurauksena ovat tulleet nähdyt reaktiot. Samaan kokonaisuuteen liittyy myös Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon puhe päivää ennen kisojen alkamista. Puheessaan Infantino hyökkäsi voimakkaasti länsieurooppalaisia liittoja vastaan ja syytti tekopyhyydestä.

En ole ainakaan itse ajamassa sitä, että eroaisimme Fifasta.

Tanskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Möller sanoi keskiviikkona, ettei hän ole todellakaan tyytyväinen siihen, että häntä kutsutaan rasistiksi ja tekopyhäksi.

Keskiviikon lehdistötilaisuudessa Möller paljasti Tanskan liiton harkinneen Fifasta irtautumista ja kertoi myös puhuneensa asiasta pohjoismaisten kollegoidensa kanssa elokuussa.

Lahti ei muista, että tällaista olisi puhuttu.

– Elokuussa meillä oli Pohjoismaiden liittojen kokous Tukholmassa. En muista, että olisi vakavassa hengessä keskusteltu, että yksikään liitto olisi jättämässä Fifan. On saattanut olla jokin heitto, että tällaista voitaisiin harkita.

Möllerin mukaan pitää miettiä, miten luottamus Fifaan palautetaan, ja hänen mukaansa strategiaa pitää miettiä yhdessä pohjoismaisten kollegoiden kanssa.

Näetkö tilanteen samalla tavalla kuin Möller?

– Näen, että tämä tilanne, jossa ihmisoikeuksia ja siirtotyöntekijöiden oikeuksia ajanut ryhmä on ajautunut epäselvään tai konfliktinomaiseen tilanteeseen, ei ole hyväksi jalkapallolle. On varmaan syytä selventää tilannetta puolin ja toisin. Pohjoismaiden liittojen pitää miettiä rakentavaa linjaa, jolla luottamus Fifaan palautetaan.

– Jesper esitti vaatimuksia, joita meillä on ollut ja joita olemme tuoneet esille aiemminkin. Keskustelun paikka on kisojen jälkeen. En usko välirikkoon. En ole ainakaan itse ajamassa sitä, että eroaisimme Fifasta. Se ei ole realistinen vaihtoehto.

Miten Suomen Palloliitto suhtautuisi, jos Möller ja jotkin muut liitot ehdottaisivat, että Fifasta irtauduttaisiin joukolla?

– Jos tällainen teoreettinen ehdotus tulisi, sen pitäisi tulla vielä laajemmalta joukolta. Sitten puhutaan Euroopan jalkapalloliiton Uefan tasosta. En todellakaan pidä realistisena vaihtoehtona, että yksittäiset maat irtautuisivat Fifasta tai pieni ryhmä yksittäisiä maita.

– Sellainen lopputulema tuntuu nyt uskomattomalta.

Infantino on tehnyt aidosti paljon hyvääkin Fifassa.

Möller kertoi, ettäInfantinolla olisi Fifan 211 jäsenliitosta 207 maan tuki takanaan. Möller sanoi, että Tanska ei ole noiden 207 maan joukossa. Lahti muistelee Infantinon saaneen yli 200 tukikirjettä. Infantino kiitti tukikirjeistä Fifan kokouksessa Qatarissa.

Tanskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Jesper Møller (toinen vas.) ampui täyslaidallisen kritiikkiä kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa kohtaan. Kuva joukkueen infosta Qatarissa keskiviikkona.

Lahti kertoo Palloliiton lähettäneen tukikirjeensä Infantinolle kesällä.

Miksi Palloliitto päätti tukea Infantinoa?

– Infantino on tehnyt aidosti paljon hyvääkin Fifassa. Olemme nähneet uudistuksia. Hyvä esimerkki on vuoden 2026 valintaprosessin läpivienti. Säännöt ja hakuprosessi oli muutettu, jotta toista kertaa ei tapahtuisi samankaltaista kuviota kuin Venäjän ja Qatarin kisavalintojen kohdalla, kun Fifan hallitus päätti valinnoista, Lahti sanoo.

Nyt kisapaikan valinnasta päättävät Fifan 211 jäsenliittoa. Lahti pitää sitä hyvänä ja isona muutoksena, joka kertoo Fifan hyvästä kehityksestä. Lahden mielestä Fifan jakamien rahojen käytön valvonta on myös parantunut.

– Rahojen käytön kontrolli on tiukentunut. Kaikki liitot saavat ensi vuoden alusta lähtien kaksi miljoonaa dollaria. Fifa määrittelee, mihin rahaa voi käyttää. Sitten Suomen palloliitto voi hakea rahaa, rahan käytöstä pitää raportoida ja kolmas taho auditoi, että raha on käytetty oikein.

– Kun lähetimme tukikirjeen, tiedossamme oli Infantinon tekemät parannukset. Viime päivinä on tullut uutena asiana esille tietynlainen eurooppalaisen kotipesän unohtaminen ja Fifan arvomaailmaan liittyvät asiat. Se panee miettimään.

Pidätkö edelleen Infantinoa yhtä hyvänä ehdokkaana kuin kesällä?

– Se on vähän irrelevantti kysymys, kun ensi maaliskuun kongressiin nimettävien puheenjohtaja­ehdokkaiden aika on mennyt umpeen. Fifan sääntöjen mukaan Infantino jatkaa puheenjohtajana.

– Mutta kuten sanoin, viime päivien tapahtumat pistävät miettimään.

Lue lisää: MM-kisat nostivat esille vaateet Qatarin boikotoinnista – nyt ministeri listaa miksi maa on Suomelle tärkeä

Lue lisää: Kommentti: Suomi kuittaa Qatarin riistokisoista miljoonapotin – näin kaksinaamaista peliä jalkapallopomot pelaavat

Lue lisää: Onko tässä mitään järkeä? Sadat koneet lennättävät kaljanhimoisia MM-faneja ympäri Persianlahtea

Lue lisää: Tässä on jalkapallon MM-kisojen koko otteluohjelma ja lähetystiedot

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?