Asiantuntija jyrähtää täystyrmäyksen Qatarin MM-kisoille: ”Voisi antaa täyden hylätyn”

Marko Rajamäki kuvailee Fifan kuohuttanutta päätöstä täysvitsiksi.

Marko Rajamäeltä ei herunut kehuja Qatarin kisoille.

25.11. 7:53

Vitonen on arvosana, jonka Ilta-Sanomien asiantuntija Marko Rajamäki antaisi Qatarin MM-kilpailuille.

– Viheriöt ovat hyviä ja niillä voi pelata jalkapalloa, mikä on ainut syy siihen, että annan mitään pisteitä. Muuten se ois nelonen ja hylätty koko paska, hän täräyttää perusteluikseen.

Arvosana ei ole yllätys, kun sitä peilaa Qatarin huonoon ihmisoikeustilanteeseen ja maassa oleilevien siirtotyöläisten ala-arvoiseen kohteluun. Nämä seikat myös Rajamäki nostaa esiin.

– Tässä olisi niin monta asiaa, joista voisi antaa täyden hylätyn, hän pohtii.

Yhteiskunnallisten ongelmien lisäksi Rajamäki vähentää pisteitä siitä, että jalkapallomaailman tärkeimpien karkeloiden tunnelma on kaukana totutusta.

Useissa otteluissa katsomot ovat ammottaneet puolityhjinä, ja vähäisestäkin yleisöstä osa on saattanut livetä paikalta ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Näin tapahtui Rajamäen mukaan esimerkiksi keskiviikon Espanja–Costa Rica -ottelussa, jonka voittaja oli selvillä jo kauan ennen loppusummerin soimista. Matsi päättyi Espanjan hyväksi maalein 7–0.

Vähäisten katsojamäärien lisäksi muitakin käytännön pulmia on. Yksi näistä ovat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia symboloivat OneLove-sateenkaarinauhat, joita seitsemän kisoihin osallistuvan joukkueen kapteenit olisivat halunneet pitää käsissään.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kuitenkin kielsi nauhojen käytön sakkorangaistuksen uhalla. Syyksi ilmoitettiin, että nauhat lasketaan poliittisiksi mielenilmauksiksi.

Ohjetta ei kuitenkaan purematta nielty. Ensimmäinen protesti nähtiin keskiviikkona, kun Saksan pelaajat poseerasivat joukkuekuvassa kädet suidensa edessä.

Lue lisää: Kuva: Saksan MM-joukkueelta hätkähdyttävä ele Qatarissa

Myös Rajamäki kummeksuu Fifan linjausta.

– Se kielto on ihan täysvitsi. Ensin kielletään nauha, sitten pelaajat protestoivat tällä tavalla. Mitä seuraavalla kierroksella tapahtuu? Jos Fifa kieltää laittamasta käsiä suun eteen, mitä sitten tehdään? Laitetaan silmät kiinni? Rajamäki pohtii huvittuneena.

OneLove-sateenkaarinauhalle ei tilaa jalkapallon MM-kisoissa.

Vaikka monet pelitapahtumien ulkopuoliset asiat herättävät hämmennystä, ihmeteltävää on riittänyt myös kentällä. Tiistaina Saudi-Arabia löi yhtenä ennakkosuosikkina pidetyn Argentiinan maalein 2–1, ja keskiviikkona altavastaaja Japani juhli voittoa Saksasta samoin lukemin.

Rajamäkeä kahden suurmaan yllätystappiot eivät varsinaisesti hetkauttaneet.

– Nyt on pelattu 11 peliä, joihin on mahtunut kaksi isoa yllätystä ja pari varovaista 0–0-peliä. Aika klassinen alku kisoille, Rajamäki ruotii.

Samalla hän myöntää, että Saksa ja Argentiina ovat nyt äärimmäisen kovan paikan edessä. Tappioihin ei enää ole varaa, mikäli maat mielivät mitalitaisteluihin.

Rajamäeltä kuitenkin riittää uskoa, että jalkapallon jättiläiset pystyvät kääntämään epäonnistumiset voimavaraksi ja iskemään seuraaviin otteluihin entistä vanhempana.

Argentiina kohtaa seuraavaksi Meksikon ja Saksaa vastaan asettuu kivikova Espanja.

Marko Rajamäki povaa vasta 18-vuotiaasta Gavista tulevaisuuden supertähteä.

Argentiinan ja Saksan tappioita yllättävämpää on Rajamäen mielestä ollut se, miten suuria tasoeroja joukkueiden välillä on. Ecuador hallitsi täydellisesti isäntää Qataria vastaan ja voitti 2–0, Englanti Iranin 6–2 ja Espanja Costa Rican 7–0.

Lisäksi asiantuntijan silmään on pistänyt se, miten hienosti joukkueiden nuoret lahjakkuudet ovat astelleet esiin.

– Isot starat – Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo – jättävät nyt jäähyväiset. Samaan aikaan heidän kanssaan kentällä on tulevaisuuden supertähtiä: Espanjan Pedri ja Gavi, Saksan Jamal Musiala ja Englannin Jude Bellingham, jotka ovat kaikki syntyneet vuosina 2002–2004.

Vaikka Rajamäki on siirtänyt katseensa jo tulevaisuuden tähtiin, hän toivoo, että viime vuosikymmenet viheriöitä hallinneet tähdet saisivat poistua estradilta pystyssä päin.

– Messi ja Ronaldo ovat viihdyttäneet mun sukupolvea niin pitkään, että toivon heidän saavan tyylikkäät jäähyväiset, Rajamäki huokaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?