Venäjän satojen miljoonien MM-futisstadion alkoi hajota ennen kuin kisat ehtivät edes loppua – nyt eteen tuli taas uusia ongelmia - MM-futis - Ilta-Sanomat

Venäjän satojen miljoonien MM-futisstadion alkoi hajota ennen kuin kisat ehtivät edes loppua – nyt eteen tuli taas uusia ongelmia

Volgogradin MM-areena on aiheuttanut murheita kaupungin jalkapalloväelle.

Volgogradin MM-areena on aiheuttanut murheita kaupungin jalkapalloväelle.

Julkaistu: 21.6.2019 6:46

Volgogradin MM-stadionin rakennustyöt ovat joutuneet taas synkkään valoon.

Volgogradin MM-stadionin saaga sai lisää synkkiä sävyjä muutama päivä sitten, kun Etelä-Venäjän kaupunkia koettelivat jokakesäiset sateet.

Venäläismedioiden kuten volgogradilaisen nettisivuston Krivoje Zerkalon julkaisemissa kuvissa näkyy, kuinka keväällä 2018 valmistuneen stadionin maaperä on murentunut.

Kerta ei ole ensimmäinen.

45 000-paikkaisella stadionilla pelattiin viime kesän MM-kisoissa neljä alkusarjan ottelua. Areena maksoi arvioiden mukaan 17,1 miljardia ruplaa eli yli 230 miljoonaa euroa.

Kaupungin keskustan tuntumaan rakennettu stadion muuttui murheenkryyniksi vain muutamia päiviä MM-turnauksen päättymisen jälkeen. Rankkasateiden vuoksi iso osa stadionia kannattelevasta maaperästä alkoi hajota ja valua vieressä virtaavaan Volga-jokeen.

Alueen päättäjät yrittivät vähätellä vahinkoja, mutta julkisuuteen levinneistä kuvista näkyi, että myös stadionin sisätiloihin syntyi merkittävää vahinkoa, kun kattorakenteet päästivät läpi runsaasti vettä.

Stadionin kohtalo nosti kritiikkimyrskyn venäläisiä poliitikkoja ja rakennusalaa hallitsevia jättejä kohtaan. Arvostelijoiden mielestä tilanne oli taas yksi osoitus maan rakennusbisneksen korruptiosta, jossa isot projektit annetaan mieluummin hyvien tuttujen kuin osaavimpien asiantuntijoiden käsiin.

Aluepäättäjät vakuuttivat viime kesänä, että vahingot saataisiin korjattua. Volgogradin poliittinen johto väitti, että stadionin maaperä hajosi, koska kaupungin kohdalle osuivat tuolloin kovimmat sateet sataan vuoteen.

Kriitikot suhtautuivat lupauksiin skeptisesti ja muistuttivat, että kovat kesäsateet ovat alueella pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Nyt näyttää, että epäilijät olivat oikeassa.

Stadionin maaperää valui pari päivää sitten sateiden mukana areenan ja Volga-joen välissä kulkevalle autotielle. Tilanne aiheutti runsaasti harmaita hiuksia tietä käyttäville autoilijoille, mutta venäläislehtien mukaan onnettomuuksilta on vältytty.

Volgogradin kaupunginhallitus löysi vahingoille taas tutun selityksen eli poikkeuksellisen kovat sateet.

Rakennusalan asiantuntijat ovat sen sijaan kyseenalaistaneet stadionin rakentajien työnjälkeä, mitä tulee perustuksiin ja sadeveden ohjaukseen. Ei ole mikään salaisuus, että Volgogradin stadionin valmistumisen kanssa tuli kiire ennen MM-juhlaa.

Stadionin nykykunto ei vakuuta kaikkia jalkapalloihmisiäkään. Tambovin kaupungin liigaseuran piti pelata heinäkuun loppupuolella Volgogradin areenalla ottelu Moskovan Spartakia vastaan. Tambov pelaa kotiottelunsa muualla kaupungin oman stadionin korjaustöiden vuoksi.

Tambovin urheilujohtaja Pavel Hudjakov sanoi urheilulehti Sovjetski Sportille, että seura pelaakin ottelun Volgodradin sijaan Saranskissa.

– Volgogradin areena on veden vallassa. Ei ole tietoa, missä (kaupungin oma seura) Rotor pelaa ensimmäiset kotipelinsä. Tämä on onnettomuus! Sen vuoksi pelaamme jatkossa Saranskissa, kunnes oma stadionimme valmistuu, Tambovin seurapomo päivitteli.

Tuoreimmat osastosta