Kommentti: MM-kisojen antaminen Qatarille oli läpimätä päätös – Fifan virheet voi korjata vain fanien boikotti

Seteliselkärankaista Fifaa pelottaa vain se, että kuluttajat ryhtyvät äänestämään lompakollaan, kirjoittaa Mikko Knuuttila.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino (kesk.) uskoo vain rahan voimaa.

21.12.2018 14:17

Kansainvälisen urheilun historiassa on harvoin – jos koskaan – ollut koolla yhtä läpimätää miesjoukkoa kuin Zürichissä 2. joulukuuta vuonna 2010.

Sveitsiläiskaupungissa piti kokousta tuolloin 22 miestä, joista kaksi on sittemmin tuomittu Yhdysvalloissa rikoksesta, yksi viisikko on syytteessä, toinen viisikko on saanut toimitsijakiellon urheiluun, kolmatta viisikkoa vastaan on esitetty uskottavia korruptioepäilyjä – ja yksi on Vladimir Putinin pitkäaikainen luottomies, Venäjän nykyinen varapääministeri Vitali Mutko.

Maailman suosituimman urheilulajin vahingoksi kyseinen miesjoukko käytti ylintä valtaa jalkapallossa. He muodostivat Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan hallituksen, joka 2.12.2010 teki ennen kokemattoman ratkaisun ja päätti kaksi miesten jalkapallon MM-kisaisäntää samalla kertaa.

Vuoden 2018 kisat myönnettiin Venäjälle ja vuoden 2022 kisat pienelle arabivaltiolle Qatarille.

Jo 2010 kyynikot sanoivat, että Fifan iäkäs hallitus päätti kaksi kisaisäntää samassa istunnossa, koska se halusi ottaa kahdet lahjukset kerralla.

44 hiljaista ottelua

Kuluneet vuodet osoittivat, että kyynikot eivät olleetkaan kyynikoita, vaan realisteja. Kansainvälistä jalkapalloa johdettiin mafioson moraalilla.

Lajipäättäjät tekivät ratkaisunsa omaa etuaan ajatellen. Urheilu jäi kisassa kaukaiseksi kakkoseksi. Irvokkainta oli maailman seuratuimman urheilutapahtuman, MM-kisojen antaminen Qatarille, yhdelle Persianlahden niemelle mahtuvalle pikkuvaltiolle, jossa perinteiseen MM-kisa-aikaan kesällä on jopa 50 astetta lämmintä.

Qatarin kisat on pelaajien ja katsojien suojelemiseksi siirretty marras- joulukuulle 2022, mutta stadioneita rakentavat vierastyöläiset paiskivat töitä läpi vuoden. Heidän kohtelunsa on ollut kansainvälinen puheenaihe jo vuosien ajan, mutta parannukset oloihin ovat tapahtuneet pitkin hampain ja hitaasti.

– Jos pitäisimme minuutin hiljaisuuden jokaista arvioitua siirtotyöläisen kuolemaa kohti, MM-turnauksen ensimmäiset 44 ottelua pelattaisiin hiljaisuudessa, norjalainen ammattiyhdistysjohtaja Hans-Christian Gabrielsen sanoi lokakuussa.

Ilta-Sanomien keskiviikkona julkaisema juttu Qatarin MM-kisojen inhimillisestä hinnasta hätkäytti lukijoita, joista moni kommentoi aikovansa boikotoida Qatarin kisoja.

Haastattelin asiaan liittyen mediatutkija Sami Kolamoa, joka piti faniboikottia järkevänä ajatuksena.

– Kansallisten palloliittojen on vaikea tehdä boikotteja, koska ne ovat kiinni Fifan sopimuksissa. Kuluttaja ei ole kiinni missään. Tavallinen fani voi äänestää jaloillaan ja silmillään, Kolamo sanoi.

Raha puhuu

Moni jalkapallon ystävä ilmoitti myös pohtivansa Fifan sponsoreiden tuotteiden ostoboikottia. Se olisi viesti, jota Fifa saattaisi joutua kuuntelemaan.

Kisat Qatarille antanut Fifan johto on joutunut jättämään tehtävänsä puheenjohtaja Sepp Blatteria myöden, mutta uusi nokkamies Gianni Infantino ei ole ainakaan vielä osoittanut olevansa Blatteria kiinnostuneempi ihmisoikeuksista tai työläisten oikeuksista.

Tuoreet Football Leaks -paljastukset piirtävät Infantinosta tylyn kuvan. Niiden perusteella hän on mies, joka puhuu kauniita sanoja avoimuudesta ja eettisyydestä, mutta on tosiasiassa tehnyt kulissien takana likaisia peliliikkeitä juuri päinvastaiseen suuntaan.

Infantino tietää kuitenkin, että hänet pitää vallassa raha, jota hän jakaa avokätisesti tukijoilleen. Fifan ylivoimaisesti suurin tulonlähde on MM-lopputurnaus. Jos MM-kisojen sponsoroinnista tulee huonoa bisnestä, kansainväliset suuryritykset vetävät rahansa pois lajista ja Infantino joutuu tekemään korjausliikkeitä.

Alla olevan linkin kautta pääset lukemaan Sami Kolamon haastattelun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?