Qatarin MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrien määrä järkyttää – ”Tulee mieleen Egyptin pyramidien rakennustyöt”

rac

Julkaistu:

Qatarissa järjestetään jalkapallon MM-kisat vuonna 2022.
Qatar on kaikkien aikojen pienin valtio, jossa maailman suosituimman urheilulajin suurin turnaus pidetään. Persianlahden niemellä sijaitsevalla emiraatilla on vain reilut 300 000 kansalaista. Loput reilut kaksi miljoonaa asukasta on siirtotyöläisiä.

MM-kisoja Qatar rakentaa siirtotyövoimalla, jonka työehdot ja -olot ovat usein surkeita. Ilta-Sanomat kirjoitti keskiviikkona kisojen järkyttävästi inhimillisestä hinnasta. Jutussa muun muassa siteerattiin ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUC arviota, jonka mukaan MM-kisojen rakennustöissä on kuollut noin 1 200 työntekijää vuoden 2017 loppuun mennessä.

Luvut järkyttivät Ilta-Sanomien lukijoita, jotka kommentoivat juttua ahkerasti. Kommentteja oli torstaiaamuna julkaistu jo yli 270 kappaletta.

– Tulee mieleen Egyptin pyramidien rakennustyöt aikanaan. Siellä rakentajia kuoli kuin heinäsirkkoja helteellä, kirjoitti nimimerkki Kovat ajat.

– Töihin tulevilta ottavat passit pois, etteivät pysty lähtemään. Laittavat pienellä palkalla pakkotyöhön tai eivät maksa ollenkaan. Ihmisoikeusrikkomus pahimmillaan. Järkyttävää toimintaa rikkaassa öljyvaltiossa, jolla olisi varaa maksaa kunnon palkkaa areenan tekijöille. Järkyttävää, kirjoitti Ihmisoikeudet.


Usean kommentoijan mielestä kisojen myöntäminen Qatarille kertoo paljon Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan moraalisesta rappiosta.

– Mitä muutakaan voi olettaa tapahtuvan, jos kisojen isännyys myydään kerta toisensa jälkeen eniten tarjoavalle. Mitä jos kriteereinä olisi jotain muutakin kuin raha? kirjoitti Korruptiolaji.

– Fifa ampuu omaan jalkaansa tuolla häikäilemättömyydellä ja välinpitämättömyydellä. Se osoittaa jo sen, että jalkapallomaailmaa ohjaa musta sarvipäinen henki, viis siitä vaikka henkiä menee kunhan tavoitteeseen päästään, kirjoitti Synkkä ennuste.

Luvassa boikotteja?

Moni IS:n lukija myös ihmetteli, miksi MM-kisat pelataan aavikon keskellä, jossa stadioneille ei ole kisojen jälkeen juuri käyttöä. Ympäristön kannalta asiassa ei ole järkeä.

– Tulikohan Fifalle yllätyksenä, että työturvallisuus ja palkkaus voivat tuollaisessa ihmisoikeuskatastrofimaassa olla heikoissa kantimissa? Lisänä tietysti se, että rakennetaan massiivisia areenoita hiekka-aavikolle, joka on kuin valtava keskisormen näyttö ekologisuudelle kirjoitti Jansson.

– Olisi ympäristöteko, jos kaikki kisat järjestettäisiin paikoissa, jotka ovat valmiina. Nyt rakennetaan aina uudet kisapaikat, jotka sitten mädäntyvät käyttämättömänä, kirjoitti Minä.


Qatarin kisojen epäkohdat ovat saaneet monet IS:n lukijat tekemään boikottipäätöksen.

– En katso yhtäkään ottelua noista kisoista. Toivoisin, että kaikki jättäisivät mokoman touhun pois ohjelmastaan. Tyhjä katsomo. Tyhjät tv-tuolit. Laji on upea, mutta niin likaiseksi korruptoitunut, että täysi boikotti on oikea ratkaisu, jyrisi Justin.

– En katsonut ainuttakaan peliä Venäjän MM-kisoista ja en tasan tarkkaan katso noistakaan kisoista. Homma on mennyt jo niin törkeästi kaikkien rajojen ylitse, että pitäkää tunkkinne, ilmoitti Jussi.

– En ole enää vuosiin seurannut megalajien MM-kilpailuja enkä olympialaisia niihin liittyvän korruption vuoksi. En myöskään suhtaudu erityisen positiivisesti niitä sponsoroivien yritysten tuotteisiin, koska en halua olla tukemassa korruptiota, diktatuureja ja ihmisoikeuksien loukkauksia, kirjoitti BW.

Lisää Qatarin kisojen vaatimista uhreista voit lukea lisää alta löytyvästä jutusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt