MM-futis

Volgogradin MM-stadionin karu kohtalo ei ole vielä mitään – hyytävät kuvat hylätyistä urheilupuitteista kertovat kaiken

Volgogradin MM-stadionin karu kohtalo ei ole vielä mitään – hyytävät kuvat hylätyistä urheilupuitteista kertovat kaiken

Julkaistu:

MM-futis
Volgogradin jalkapallostadionin kohtalo on puhuttanut Venäjän MM-turnauksen päätyttyä. Se ei ole lähellekään ainoa tapaus, jossa urheilupuitteille on käynyt kisojen jälkeen huonosti.
Venäjän MM-kisat ovat hädin tuskin päättyneet ja jo nyt on selvää, ettei arvoturnauksen perintö ole pelkästään positiivinen.

Volgogradin uusi MM-stadion on kärsinyt merkittäviä vahinkoja viikonlopun rankkasateiden vuoksi. Maaperä yli 230 miljoonaa euroa maksaneen areenan alla on murentunut, ja iso osa maasta on valunut vieressä virtaavaan Volga-jokeen.

Myös stadionin ympärillä oleva infrastruktuuri on kärsinyt merkittävästi. Tilanne on herättänyt Venäjällä ja ulkomailla paljon keskustelua, jossa on kritisoitu kovin sanoin venäläisiä päättäjiä ja rakennusbisnestä.


Volgogradin MM-areena ei ole kuitenkaan ainoa isolla rahalla pystytetty rakennus, joka on kokenut karun kohtalon arvokisahuuman jälkeen.

IS kokosi esimerkkejä urheilupuitteista, joista on jäänyt suurten urheilutapahtumien päätyttyä pelkkä synkkä muisto.

Rion olympiapuitteet

Rio de Janeiron kesäolympialaiset tarjosivat vuonna 2016 urheilukansalle runsaasti viihdettä. Olympiajuhlan päätyttyä arki on kuitenkin tehnyt olympiarakennuksille karua jälkeä.

Muun muassa Forbes-lehti kuvaili Rion olympiakylää aavekaupungiksi alle vuosi kisojen jälkeen.

Olympialaiset olivat itsessään talousvaikeuksissa olevalle Brasilialle valtava satsaus.

Paikkojen pitäminen kunnossa vaatisi sekin runsaasti resursseja ja vaivannäköä – eli ominaisuuksia, joita maan poliitikoilla ei tunnetusti ole.


Myös kuvat Brasilian jalkapallon MM-kisojen päänäyttämöltä, 80 000-paikkaiselta Maracana-stadionilta olivat surullista katsottavaa.

Jättistadion oli isossa roolissa vuonna 2014, kun Brasilia järjesti kuningaslajin arvoturnauksen.

Viime vuonna napsituissa kuvissa legendaarinen futispyhättö näytti hylätyltä ja sieltä oli varastettu muun muassa suuri määrä tuoleja.


Pyeongchangin olympiastadion

Etelä-Koreassa kunnossapitokustannusten aiheuttama päänvaiva päätettiin ratkaista yksinkertaisella konstilla.

Talviolympialaisia 2018 varten rakennettu Pyeongchangin olympiastadion räjäytettiin maan tasalle vain neljän käyttökerran jälkeen.

35 000-paikkaisella stadionilla järjestettiin talviolympialaisten ja paralympialaisten avajais- ja päättäjäistapahtumat.

Niiden jälkeen yli 80 miljoonaa euroa maksaneesta stadionista ei jäänyt jäljelle mitään.


Alps Ski Resort -hiihtokeskus Etelä-Koreassa

Alps Ski Resort -nimeä kantava entinen hiihtoparatiisi ei ole tunnettu arvokisojen suorituspaikkana, mutta se on surullisenkuuluisa esimerkki, miten surkeaan kuntoon entiset urheilukohteet voidaan päästää.

Goseongissa sijaitseva hiihtokeskus avattiin 1900-luvun alussa ja se oli pitkään suosittu kohde lasketteluturistien keskuudessa. Keskus suljettiin kuitenkin vuonna 2006, kun hiihtolomailijoiden määrä oli lähtenyt jyrkkään laskuun.

Alueelta tämän vuoden alussa otetut kuvat ovat hyytäviä.


Ateenan olympialaiset 2004

Kuten niin monta kertaa aiemmin, myös Ateenan olympialaisten oli tarkoitus parantaa Kreikan kansainvälistä imagoa. Nyt, 14 vuotta myöhemmin, olympialaisista muistetaan elävästi niiden rapistuneet kulissit.

Suorituspaikkojen traaginen kunto on ollut keskustelunaiheena usein, eikä suotta.

Se on jälleen yksi esimerkki, miten isolla rahalla rakennettu tapahtuma jättää jälkeensä lopulta varsin kyseenalaisen perinnön.


Pontiac Silverdome

Pontiacissa Michiganissa sijaitseva yli 80 000-paikkainen stadion oli pitkään Yhdysvaltain urheiluyhteisön ylpeydenaihe. Stadionia pidettiin aikoinaan jopa yhtenä maailman hienoimmista.

Mahtipontinen stadion valmistui vuonna 1975 ja oli pääasiassa NFL-seura Detroit Lionsin kotiareena. Stadionilla järjestettiin myös muiden lajien huipputapahtumia.

Jalkapallon MM-kisoissa 1994 Pontiac Silverdomella pelattiin alkusarjan otteluita. 2000-luvun alussa vähemmälle käytölle jääneestä stadionista tuli omistajilleen maanvaiva. Pontiacin kaupunki myi lopulta stadionin vuonna 2009 uudelle omistajalle 470 000 eurolla, mikä oli alle prosentti stadionin rakennuskuluista.

Uudelleen avatulla stadionilla järjestettiin lukuisia tapahtumia, mutta pian alkoi jälleen surullisten tapahtumien sarja. Talvimyrsky tuhosi stadionin katon vuonna 2013. Omistajat huutokauppasivat stadionista kaiken, minkä voivat, ennen kuin se päätettiin tuhota vuonna 2017.

Purkuoperaatiokaan ei mennyt suunnitelmien mukaan. Stadionin ensimmäinen räjäytysyritys joulukuussa 2017 ei onnistunut, mutta seuraavana päivänä suuri rakennelma saatiin maan tasalle.

Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt