MM-futis

Käsittämätön rakennusmoka johti katastrofiin satoja miljoonia maksaneella MM-stadionilla Venäjällä – ”Erittäin alkeellinen virhe”

Julkaistu:

MM-futis
Volgogradin upouuden jalkapallostadionin taru on päättymässä karulla tavalla.
Venäjän MM-juhla ei ehtinyt kunnolla päättyä, kun Volgogradin suunnalta kuultiin jo huonoja uutisia.

Kaupunkiin keväällä valmistunut upouusi MM-stadion on hajoamassa käsiin.

Volgogradia ovat koetelleet muutamien päivien ajan rankkasateet, jotka ovat murentaneet maaperää 45 000-paikkaisen areenan alla. Iso osa stadionia kannattelevasta hiekasta on jo valunut vieressä virtaavaan Volga-jokeen.

Lue lisää: Kuvat: Venäjän MM-kisat ehtivät hädin tuskin loppua – satoja miljoonia maksaneen stadionin taru päättymässä katastrofiin

Volgogradin jalkapalloareena maksoi arvioiden mukaan 17,1 miljardia ruplaa eli yli 230 miljoonaa euroa. Stadionilla pelattiin kesän MM-kisoissa neljä alkusarjan ottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stadionin rakennustöistä vastasi rakennusyhtiö Stroytransgaz. Yhtiön johdossa vaikuttaa venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtshenko, joka kuuluu presidentti Vladimir Putinin ystäväpiiriin.

Volgogradin päättäjät hehkuttivat ennen kisoja uutta stadionia ja infrastruktuuria, mutta nyt tilanne on saanut kiusallisen käänteen. Venäläismedioissa julkaistujen kuvien perusteella näyttää, että myös stadionin sisätilat ovat kärsineet sateissa merkittävää tuhoa, kun kattorakenteet ovat päästäneet läpi runsaasti vettä.
Myös iso osa stadionin vierelle rakennetusta uudesta kävelytiestä on hajonnut.

Näky on nostanut venäläisiä poliitikkoja kohtaan kritiikkimyrskyn. Maan rakennusbisnestä ovat jo pitkään leimanneet hyvävelisuhteet ja korruptio, jotka ovat ajaneet surutta osaamisen ja laadukkaan työn ohi.

Volgogradin aluejohtajat ovat vedonneet poikkeuksellisen huonoon säähän, mutta selitykset eivät ole vakuuttaneet lähellekään kaikkia. Eivät myöskään suomalaisen rakennusyhtiön Broofing Oy:n toimitusjohtajaa Mikko Kahelinia.

Kahelin nostaa esiin kaksi perustavanlaatuista ongelmaa, jotka ovat johtaneet nykytilanteeseen.


– Perustuksia ei ole tehty tarpeeksi syvälle tai tarpeeksi laajasti. Maaperä ei kestä rakennuksen alla. Toinen ongelma on, ettei siellä selvästi ole suunniteltu sadeveden ohjausta eli maatöitä ei ole tehty kunnolla, pitkän linjan rakennusammattilainen sanoo Ilta-Sanomille.

– Vaikka kyseessä on rankkasade, mitä sitten? Vedenohjauksia ei ole tehty järkevästi.

Kahelin epäilee, että rakennustöissä on tullut kiire, minkä takia oleellisia rakennusvaiheita on jätetty tekemättä.

– Katujen alle olisi pitänyt tehdä sadeveden ohjaus. Se olisi vaatinut maamassojen vaihtamista ja tiivistämistä ja isojen sadevesikaivojen ja viemäreiden tekemistä. Niitä ei selvästi ole tehty, koska nyt niin paljon vettä on päässyt kulkemaan asvalttia pitkin ei-toivottuun suuntaan.

– Tämä on erittäin alkeellinen virhe, koska työ olisi ollut toteutettavissa aika helposti.

Olisiko tällainen mahdollista Suomessa?

– Ei.


”Ongelma koko kaupungissa”

Volgogradilaisen nettijulkaisun Krivoje zerkalon haastattelema paikallinen arkkitehti Roman Kravtshenko nosti esiin samat ongelmat: perustukset ja puutteellisen sadeveden ohjauksen.

– Veden ohjaus on ongelma koko kaupungissa, ei pelkästään stadionilla. Ihmiset, jotka vastaavat uusien kohteiden rakentamisesta, eivät edes ajattele, että Volgogradissa voisi joskus sataa. Näkee, että kaikki on tehty kiireessä. Jos työt olisi tehty kunnolla, tällaista ei olisi tapahtunut.

Kravtshenko epäili, että ongelmia olisi syntynyt ennemmin tai myöhemmin ilman rankkasateitakin.

– Jopa stadionin vieressä kulkeva autotie on ajautunut Volga-jokeen. Kaikki, jolla ei ollut kunnon perustusta tai pohjaa, mureni ensimmäisessä sateessa.

Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt