Kuvat: Venäjän MM-kisat ehtivät hädin tuskin loppua – satoja miljoonia maksaneen stadionin taru päättymässä katastrofiin

Karu totuus Volgogradin areenan ja sen ympäristön rakennustöistä on paljastumassa.

Maaperä Volgogradin areenan ympärillä murenee rankkasateiden vuoksi.

18.7.2018 6:10

Tätä näkyä ei toivonut kukaan. Jalkapallon MM-kisat ovat ehtineet hädin tuskin loppua, kun osa Venäjän MM-perinnöstä on jo hajoamassa.

MM-kisakaupunki Volgogradia ovat koetelleet viimeisimpinä päivinä kovat rankkasateet.

Niiden vuoksi Volgogradin uutta jalkapallostadionia kannatteleva maaperä on alkanut hajota areenan alla. Iso osa maasta on jo valunut stadionin vieressä virtaavaan Volga-jokeen.

Volgogradin areenan ympäristö on lohduton näky.

Maaperää valui sateiden mukana jokeen jo kisojen päätöspäivänä sunnuntaina, kun Ranska ja Kroatia pelasivat MM-finaalissa Moskovassa.

Jalkapallostadionista ja sen ympäristöstä napsitut kuvat kertovat alueen tilanteesta karua kieltään.

Ylpeydenaiheesta iso murhe

Keväällä valmistunut Volgogradin jalkapalloareena maksoi arvioiden mukaan 17,1 miljardia ruplaa eli yli 230 miljoonaa euroa. 45 000-paikkaisella stadionilla pelattiin kesän MM-kisoissa neljä alkusarjan ottelua, muun muassa Englannin ja Tunisian välillä.

Volgogradin stadionin rakennustöistä vastasi rakennusyhtiö Stroytransgaz, jonka johdossa vaikuttaa presidentti Vladimir Putinin ystäväpiiriin kuuluva Gennadi Timtshenko. Timtshenko on venäläis-suomalainen liikemies, joka omistaa osan muun muassa Hartwall-areenasta ja KHL-seura Jokereista.

Volgogradin päättäjät ovat hehkuttaneet stadionin ympärille rakennetun infrastruktuurin olevan tärkeä osa kaupungin MM-perintöä, mutta nyt näyttää, että ylpeydenaihe on muuttumassa murheeksi.

Iso osa stadionin vierelle rakennetusta uudesta kävelytiestä on hajonnut käsiin.

Kovat sateet ovat jatkuneet muutaman päivän.

Karu tilanne on herättänyt kaupungin asukkaissa huolestuneita kysymyksiä. Paikallinen jalkapallojoukkue FC Rotor julkaisi Instagram-tilillään kuvan tuhoista ja kysyi, kuka on syyllinen kyseiseen näkyyn.

Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan FC Rotorin on tarkoitus pelata jatkossa uudella stadionilla.

Julkisuuteen on levinnyt tietoa, että myös stadionin rakenteet olisivat vaurioituneet, mutta asiaa ei ole virallisesti vahvistettu. Päättäjät ovat vakuutelleet, ettei areena ole kärsinyt korjaamatonta vahinkoa ja valitelleet erittäin huonoja sääolosuhteita.

Selitykset eivät ole vakuuttaneet lähellekään kaikkia.

FC Rotorin Instagram-tilillä julkaistujen kuvien perusteella näyttää, että myös stadionin sisätiloihin on syntynyt merkittävää tuhoa. Volgogradilainen nettijulkaisu Krivoje Zerkalo kertoi, että stadionin kattorakenteet päästivät läpi runsaasti vettä.

Venäläistä rakennusbisnestä ovat leimanneet pitkään vehkeily, korruptio ja osaamattomuus. Monen mielestä tämä näkyy nyt Volgogradin stadionin kohtalossa.

MM-puitteiden rakennusta seurannut venäläistoimittaja Ilja Varlamov esitti kovaa kritiikkiä poliitikoille ja rakennusjohtajille. Arkkitehdin koulutuksen saanut Varlamov tunnetaan Venäjällä valtionjohdon ja rakennusbisnekseen liittyvien hämärätoimien jyrkkänä arvostelijana.

– MM-kisoja oli jäljellä vielä muutama tunti, kun Volgogradin stadion päätti uida Volga-jokeen. Näin käy, jos ei välitä oikeasta rakennustekniikasta, kiirehtii, varastaa eikä ajattele, Varlamov sivalsi videoblogissaan.

Varlamovin mukaan Volgogradin tilanne on vasta alkua MM-infrastruktuurin rapistumiselle. Toimittaja oli hiljattain toisessa MM-kisakaupungissa Nizhni-Novgorodissa, jossa sateet ovat tuhonneet MM-kisoja varten rakennettuja uusia teitä.

Asiasta ovat kertoneet myös lukuisat venäläismediat kuten uutistoimisto Interfax.

– Fysiikan lakeja ei voi muuttaa. Jos ei huolehdi viemäröinnistä eikä varmista rakenteita, ensimmäinen kova sade tuhoaa kaiken, Varlamov sanoi.

Toimittaja ei antanut päättäjien selityksille paljoa painoarvoa, vaan muistutti, etteivät kovat sateet ole Venäjällä mikään uusi ilmiö.

– Nyt teille selitetään, että sateet olivat poikkeuksellisen kovat ja näitä sattuu. Mutta vain satojen metrien päässä Volgogradin stadionista seisoo muistomerkkien kompleksi Mamajevin kurgaani. Se on ollut kymmeniä vuosia siinä ilman, että sateet ovat tuhonneet sitä. Satoja vuosia sitten rakennetut talot eivät hajoa ellei niitä polteta tai pureta. Ja nyt ensimmäinen sade vie kaiken mennessään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?