MM-futis

Kroatian MM-menestyksen outo varjopuoli – miksi tähtipelaajat suojelevat maan vihatuinta miestä?

Julkaistu:

MM-futis
Kroatian MM-ihme on auttanut unohtamaan hetkeksi maan jalkapalloa riepottelevat lukuisat skandaalit.
MM-kisojen hopeajoukkue Kroatia teki Venäjän MM-areenoilla vaikutuksen koko jalkapalloilevaan maailmaan.

Piskuinen 4,2 miljoonan asukkaan maa yllätti monet etenemällä MM-näyttämöillä loppuotteluun. Yhtenäisen joukkueen taistelu ja periksiantamattomuus keräsi ansaittua hehkutusta.

Kun Ranskalle finaalissa hävinnyt joukkue palasi kotimaahansa, se sai sankarin vastaanoton. Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat maan pääkaupunkiin Zagrebiin juhlimaan Zlatko Dalicin luotsaamaa ryhmää.

Kroatian jalkapallomaajoukkue näytti sekoittaneen koko kansan. Totuus ei ole kuitenkaan niin mustavalkoinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kroatialaisten suhde maajoukkueeseen on ollut kovalla koetuksella, eikä MM-hopea ole vienyt kaikkea epäluuloa pois. Ristiriitaisen suhteen taustalla on kroatialaisfutiksen ja oikeistopolitiikan vahva liitto.


Muun muassa The Guardianiin kirjoittava kroatialaistoimittaja Aleksandar Holiga totesi, että ”Kroatiassa jalkapallo ei ole koskaan vain jalkapalloa”. Kroatiassa jos jossain kuningaslaji on ollut poliitikkojen väline kasvattaa valtaansa ja rahavirtojaan.

Räikein esimerkki tästä on vihatun liikemiehen Zdravko Mamicin tapaus. Futispomoa pidetään Kroatiassa riistäjänä, joka on käyttänyt jalkapalloa häikäilemättömästi hyväkseen.

Mamicin pitkään johtama seura Dinamo Zagreb tuottaa eurooppalaisille suurseuroille jatkuvasti lahjakkaita kroatialaispelaajia. Mamic oli pitkään bisneksen ytimessä käärien sievoisia summia. Ongelmana oli, etteivät rahat menneet maan jalkapallon kehittämiseen vaan Mamicin taskuihin.

Mamic tuomittiin hiljattain 6,5 vuoden vankeuteen, kun hänen todettiin huijanneen seuraltaan 15 miljoonaa euroa. Monien halveksima hahmo pakoilee Bosnia ja Hertsegovinassa ja on ilmoittanut, ettei ole aikeissa tulla kärsimään tuomiotaan.

Yllättävää kyllä, monet Kroatian tähtipelaajat, muun muassa MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu Luka Modric seisovat yhä Mamicin takana. Modricin, kuten maajoukkuepuolustaja Dejan Lovrenin syytetään valehdelleen oikeudessa Mamicin eduksi. Asian oikeuskäsittely on vielä kesken.


Mamicilla on ollut läheiset kytkökset myös maan presidenttiin Kolinda Grabar-Kitaroviciin. 50-vuotias valtionjohtaja juhli estottomasti Kroatian MM-menestystä ja kävi jopa pukukopissa halailemassa puolialastomia pelaajia näiden voitettua neljännesvälierissä Tanskan.

Siinä missä jotkut ovat ihastuneet presidentin rajattomaan innokkuuteen, jotkut ovat epäilleet sen olevan vain keino hinata kannatuslukemia korkeammiksi.

Mamicin ja poliitikkojen kieroilun vuoksi osa kroatialaisista ei ole kokenut Venäjän MM-viheriöillä menestyvää maajoukkuetta omakseen.

Toimittaja Holigan mukaan monet kroatialaiset eivät ole erityisen optimistisia maan tulevaisuuden suhteen. Luotto valtion päättäjiin ja oikeuslaitokseen murenee kasvavalla vauhdilla. Kroatia on monella tavalla jakautunut maa, eikä jalkapallo ole poikkeus.


– Sillä välin kun jotkut, kuten Grabar-Kitarovic, yrittävät pitää yllä ihanteellista kuvaa, monet kroatialaiset eivät enää siedä poliitikkojen ja rikollisten sekaantumista peliin. Ihmiset eivät enää siedä sitä, että pelaajat ovat olleet asiasta hiljaa koko ajan. Jotkut kroatialaiset ovat päättäneet olla kannattamatta maajoukkuetta, jotkut kannattavat sitä vähemmän intohimoisesti ja jotkut eivät osaa päättää, mitä mieltä olisivat, Holiga kirjoitti MM-pudotuspelien aikana.

Onkin mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus Kroatian MM-menestyksellä on jakautuneeseen yhteiskuntaan ja maan jalkapallotoimintaan.


Balkanin alueeseen erikoistunut poliittisen historian tutkija Brendan Humphreys Aleksanteri instituutista nostaa esiin toiveikkaan näkemyksen.

Humphreysin mukaan Kroatia on saanut jalkapallohuuman myötä kansainvälisesti positiivista huomiota, josta maa haluaa pitää kiinni.

– Kroatialla on nyt kovemmat paineet saada homma niin sanotusti kasaan. Lahjakkaan maajoukkueen menestys johtaa toivottavasti siihen, että pelaajamääriä yritetään kasvattaa ja löytää joukkueeseen lisää lahjakkuuksia. Lahjakkuuksia, joita nykyiset skandaalit eivät enää varjosta, Humphreys totesi Ilta-Sanomille.
Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt