Venäjän MM-järjestelyt saivat kiusallisen tahran pahimmassa paikassa – kentälle rynnänneille aktivisteille syytteet

Julkaistu:

MM-futis
MM-finaali keskeytyi, kun aktivistit säntäsivät Luzhnikin stadionin nurmelle.
Sunnuntaina pelattu Kroatian ja Ranskan MM-loppuottelu keskeytyi toisen puoliajan alussa erikoisen välikohtauksen takia.

Ottelua oli pelattu 58 minuuttia, kun Moskovan Luzhnikin stadionin nurmelle juoksi neljä noin parikymppistä henkilöä.

Poliisiasuihin pukeutuneet aktivistit juoksivat kentällä aikansa, kunnes järjestyksenvalvojat saivat heidät kiinni ja raahasivat ottelun keskeyttäjät pois. Venäläinen aktivistiryhmä ilmoittautui pian välikohtauksen aiheuttajaksi.

Ryhmän mukaan se halusi järjestää kisoissa näytöksen, jonka tarkoituksena oli osoittaa mieltä Venäjän ihmisoikeustilannetta ja oikeuslaitosta vastaan.


Myöhemmin sunnuntai-iltana riippumattomat venäläismediat julkaisivat videon, jossa aktivisteja kuulusteltiin pidätyksen jälkeen. Kuulustelija ei peitellyt julkisuuteen levinneessä videopätkässä raivoaan. Hänen kuultiin myös harmittelevan, ettei enää eletä vuotta 1937.

Poliisin edustajan on tulkittu viitanneen sanoillaan Stalinin Neuvostoliitossa 1930-luvulla tehtyihin puhdistuksiin.


Finaalijoukkueiden pelaajia turhauttanut välikohtaus oli kiusallinen kolhu MM-kisojen mallikkaasti sujuneille järjestelyille. Moni on ihmetellyt, miten aktivistit onnistuivat livahtamaan kentälle Luzhnikin massiivisten turvallisuusjärjestelyjen ohi.

Tilanteesta teki stadionin henkilökunnalle nolon sekin, että se tapahtui MM-finaaliin saapuneen presidentin Vladimir Putinin silmien alla.

Aktivisteille syytteet

Venäläismedian mukaan kentälle rynnänneet Pussy Riotin jäsenet on asetettu nyt syytteeseen.

Pidätettyjä aktivisteja syytetään Lenta.ru:n mukaan ensi vaiheessa ”katsojien käytöstä koskevien sääntöjen rikkomisesta” ja ”virallisen viranomaisunivormun laittomasta käytöstä”.


Lehtitietojen mukaan jokaista aktivistia uhkaa nyt suurimmillaan 10 000 ruplan eli vajaan 140 euron sakko ja pisimmillään kolmen vuoden kielto osallistua virallisiin urheilutapahtumiin.

Sitten jäädään odottelemaan, saavatko aktivistit lisärangaistuksia tempauksestaan.

Itse MM-loppuottelu jatkui pian välikohtauksen jälkeen. Ranska juhli lopulta maailmanmestaruutta voitettuaan Kroatian 4–2.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt