Kroatian tähden Luka Modricin traaginen tarina: lapsuutta varjosti sota – isoisä teloitettiin kotikylässä

Kranaattitulta harjoituskentältä lukuisia kertoja paennut Luka Modric pelaa kuin jokainen hetki olisi hänen viimeisensä.

Taiturimainen Luka Modric on Kroatian ja Real Madridin keskikentän sielu.

15.7.2018 7:12

Ottelukello näyttää minuuttia 106, kun Luka Modric ottaa pitkän kovan spurtin kohti venäläistopparia.

Kroatian keskikenttätaituri saa jalkansa puolustajan avauksen väliin ja juoksee pallon kiinni ennen sivurajaa.

Edellinenkin ottelu on mennyt jatkoajalle, kuinka hän oikein jaksaa? 32-vuotias mies.

Luka Modric on väsymätön juoksukone.

Englantia vastaan Kroatian kamppailu etenee jo kolmannen kerran peräkkäin jatkoajalle. Modric juoksee, raastaa, repii, jää hetkeksi makaamaan selälleen ja nojaa hetken polviinsa. Sen jälkeen hän lähtee taas liikkeelle.

Aivan kuin hänen elämänsä oli kiinni juuri tästä yhdestä turnauksesta. Tästä yhdestä ottelusta.

Ei se ole. Modricin elämä on ollut kiinni aivan muista asioista.

Kroatiassa, Dalmatian rannikolla, lapset eivät osanneet 1990-luvun alussa enää pelätä kaukaa kantautuneita vihellyksiä ja räjähdyksiä.

Siksi heidän vanhempansa kehittivät juoksukisan, jossa äänien alku tarkoitti jalkapallopelin keskeytymistä ja juoksua pommisuojaan.

Kuusivuotiaalle Luka Modricille juoksukisat olivat arkipäivää. Tosin hänen arkensa oli sitä ennen muuttunut dramaattisesti.

Luka Modricin kuti on pelätty ase.

Joulukuun 16. päivä 1991 serbijoukot katkaisivat Jugoslavian sodassa Dalmatian alueen kulkuyhteydet muuhun maahan.

Taistelut ulottuivat myös Modricin perheen kotikylään Zaton Obravackiin, jossa Luka-pojan isoisä teloitettiin.

Isoisä, jonka mukaan Luka sai oman nimensä, oli erittäin tärkeä hänen elämässään, sillä poika vietti pikkusiskonsa kanssa päivät tämän hoidossa vanhempien työskennellessä neulevaatetehtaalla.

Heti teloituksen jälkeen perhe pakeni läheiseen Zadarin kaupunkiin, jossa perhe asui vuosikaudet Jugoslavian sotaa paenneiden kodiksi muutetussa Kolovare-hotellissa.

Hotellin parkkipaikalla Luka pelasi aamusta iltaan jalkapalloa. Pelin katkaisivat vain kranaattitulen takia otetut ”juoksukisat”.

Luka Modric (oik.) nauttii menestyksestä kotimaansa paidassa.

Huhut parkkipaikan muita pienemmästä mutta taitavammasta pelurista kantautuivat paikallisen seuran NK Zadarin juniorivalmentajan korviin.

Seuran treenikenttä oli myös Kroatian armeijan harjoituspaikka, joten Modric hioi taitojaan kirjaimellisesti tankkien ja sotilaiden keskellä.

Kroatian sotatoimet päättyivät 1995, mutta Modricin perhe ei muiden tavoin palannut kotikyläänsä.

Zadarin-kodin pienestä televisiosta 13-vuotias Modric näki, miten Ranska pudotti alivoimalla Kroatian MM-kisojen pronssiotteluun.

Sunnuntaina hän voi maksaa Davor Sukerin, Zvonimir Bobanin ja kumppanien kalavelkoja takaisin.

Luka Modric on tuonut näissä MM-kisoissa lapsiaan juhlimaan voittoja kentälle. Tanska-pelin jälkeen hän hali Ivano-poikaansa ja Ema-tytärtään.

Jokaisen Dalmatian alueen lapsen unelma on pelata Hajduk Splitissä, mutta seura hylkäsi Modricin lyhyen testin jälkeen, koska tämä oli liian pieni ja heikko.

Epäilykset pienestä koosta ovat seuranneet keskikenttämiestä koko tämän uran ajan.

Modric päätyi lopulta 16-vuotiaana Dinamo Zagrebiin, josta hänet lainattiin Bosnian liigaan. Siellä otteet olivat poikkeuksellisen railakkaita, mutta Modric oli sarjan paras pelaaja.

Hän nousi lopulta Dinamon avauskokoonpanoon, minkä jälkeen Tottenham hankki 22-vuotiaan pelurin.

Modricin piti tulla ylikävellyksi Valioliigassa, mutta toisin kävi. Real Madrid hankki hänet, vaikka yhä edelleen häntä pidettiin liian heiveröisenä niin suureen seuraan.

Jos Luka Modric (oik.) johtaa Kroatian maailmanmestaruuteen, hän on vahva ehdokas maailman parhaan pelaajan palkinnon Kultaisen pallon voittajaksi.

Kolme Mestarien liigaa putkeen voittanut Luka Modric pelaa sunnuntaina Kroatian paidassa MM-kisojen finaalissa. Hän on turnauksen luultavasti paras pelaaja Antoine Griezmannin ohella.

Kukaan ei enää sano, että hän on liian pieni ja heiveröinen. Kaikkea muuta.

Oli kamppailutilanne kuinka raju tahansa, yleensä Modric tulee sieltä ensimmäisenä pallon kanssa ulos.

Lähteet: Guardian, Independent, Daily Telegraph, Marca

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?