MM-futis

Näin futiksen MM-kisojen tuomarit valitaan – ja näin paljon heille maksetaan

Julkaistu:

MM-futis
MM-kisojen erotuomarit käyvät läpi tiheän seulan.
MM-kisojen loppuottelun maalivahdit Hugo Lloris ja Daniel Subasic sanoisivat varmasti haastattelussa, että eivät toivoisi joutuvansa torjumaan kertaakaan finaalissa, koska siinä tapauksessa oma joukkue luultavasti voittaisi.

Salaa mielessään he silti luultavasti miettivät huipputorjuntaa, jolla Ranska tai Kroatia voittaa lopulta MM-kultaa. Se on inhimillistä. MM-kisojen loppuottelu ja siellä loistaminen ovat monille haave, joka on saanut tekemään töitä treenikentällä pienestä pitäen.

Ottelun tuomari Nestor Pitana tuskin toivoo eteensä kinkkistä tilannetta, jonka saa ratkaista. Hän haluaa, että ottelu pysyy hallinnassa eikä häntä oikein edes huomattaisi.

Sekään ei tapahdu itsestään, vaan MM-finaalin tuomaristo voi tehdä kentällä valtavasti katsojille huomaamattomia asioita, jotka edesauttavat ottelun kontrollissa pysymistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen takia MM-kisojen ja varsinkin sen finaalin tuomaristo valitaan äärimmäisen pitkän prosessin kautta.

Venäjän MM-kisojen tuomareita alettiin seuloa jo pian edellisten kisojen jälkeen syyskuussa 2014.

Yli 150 alustavaan ryhmään valittua tuomaria kävi kolmen vuoden ajan Fifan järjestämissä seminaareissa, joissa käytiin muun muassa läpi tuomareiden roolia pelaajien suojelijoina, yhdenmukaista tuomarilinjaa ja johdonmukaisuutta sen pitämiseksi.

Seminaarien perusteella lopputurnaukseen valikoitui 36 päätuomaria ja 63 avustavaa tuomaria kaikista kuudesta maanosaliitosta. Eurooppalaisia päätuomareita valittiin eniten: kymmenen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikään ei periaatteessa olisi estänyt sitä, että MM-kisoissa mukana olisi ollut myös suomalaisia tuomareita.

16 kaikkiaan 36 päätuomarista tulee maasta, jonka jalkapallojoukkue ei ollut edustettuna MM-kisoissa – eksoottisimpana tahitilainen Norbert Hauata.

Lopputurnaukseen lopulta valittujen kohdalla painotettiin heidän tuomaritaitojaan ja persoonansa sekä ymmärrystään jalkapallosta, pelinlukutaitoa ja jopa käsitystä eri MM-kisajoukkueiden taktisista nyansseista.

Ennen joukkueiden leirityksiä valitut erotuomarit olivat omalla leirillään kaksi viikkoa Italian Covercianossa.

Fifa ei ole julkistanut erotuomarien palkkioita MM-urakasta, mutta lehtitietojen mukaan päätuomareille maksetaan 60 000 euron kisakorvaus plus 2 500 euroa jokaisesta tuomitusta ottelusta.

Avustavat saavat lähteiden mukaan reilut 20 000 euroa sekä 1 700 euroa ottelua kohden.

Rahasta kaikki heistä eivät oikeutta pelikentällä jaa, vaikka osa on voinut jättää siviiliammattinsa tuomaroinnin takia.

Esimerkiksi loppuottelun neljäs erotuomari hollantilainen Björn Kuipers omistaa ruokakauppaketjun sekä hiussalongin. Hänen omaisuutensa on yli kymmenen miljoonaa euroa.

Edellisen MM-finaalin tuominnut Nicola Rizzoli on arkkitehti, nyt kunnian saanut Nestor Pitana on liikunnanopettaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt