MM-futis

Lähes joka toinen maali MM-kisoissa on tehty erikoistilanteista – suomalaisasiantuntijat kertovat, mikä niissä on olennaista

Julkaistu:

MM-futis
Venäjän turnauksessa on nähty poikkeuksellisen monta erikoistilannemaalia.
Jalkapallon MM-kisoissa on tehty 70 maalia erikoistilanteista. Koko kisoissa on tehty 162 maalia, joten melkein joka toinen osuma on tullut erikoistilanteista.

Kun lukemaa verrataan kaksiin edellisiin MM-kisoihin, ero on merkittävä: 2010 ja 2014 MM-kisoissa tehtiin yhteensä 73 maalia erikoistilanteista.

Erikoistilanteita ovat vapaapotkut, kulmapotkut, pitkät sivurajaheitot ja rangaistuspotkut.

– Olen itse sitä mieltä, niitä pitää harjoitella ja käydä läpi. Se on yksi tärkeä osa-alue muiden osa-alueiden lisäksi. Voi olla, ettei sitä olla Suomessa tarpeeksi korostettu, Ilta-Sanomien asiantuntija Marko Rajamäki toteaa.

Veikkausliigaseuran RoPS:n päävalmentajan Toni Koskelan mielestä erikoistilanteisiin kannattaa panostaa aikaa samalla tavalla kuin muihinkin pelin osa-alueisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se vaatii sellaisia pelaajia, joilla on riittävän hyvä jalka toimittaa pallo sinne mihin halutaan. Se vaatii totta kai osaamista, miten sinne alueelle liikutaan ja miten blokataan pelaajia, jotta saadaan tehtyä tyhjää tilaa.

Suomen alle 15-vuotiaiden ja alle 16-vuotiaiden maajoukkueidenvalmentaja Erkka V. Lehtola on samoilla linjoilla.

– Tärkeää on muistaa, että erikoistilanteita pitää ensinnäkin voittaa ja ansaita. Niitä ansaitaan tekemällä asioita ja hyökkäämällä hyvin, jotta pääsee alueelle, josta erikoistilanne voi olla vaarallinen.

Erikoistilanteissa pitää ottaa huomioon monta asiaa

Erikoistilanteissa keskiössä on vapaa -tai kulmapotkun antaja, sekä kuudentoista alueen sisällä odottavat pelaajat. Rajamäki painottaa, että jokaisen pelaajan täytyy pitää kiinni ennalta sovituista asioista.

Kun vapaa -tai kulmapotkun antajan lähettämä pallo on laadukas, esiin astuu pelaajien ajoitus.

– Tyhjennetään joku alue jollekin pelaajalle, sitä haetaan tai mahdollisesti on ennalta sovittu, että tehdään uhka johonkin ja sitten joku pääsee luiskahtamaan, kun vartija joutuu skriiniin.

Erikoistilanteissa korostuu myös vastustajien ”skouttaaminen”. Joukkueet pyrkivät ennalta selvittämään, mitkä ovat puolustettavan joukkueen vahvuudet ja heikkoudet.

Vastustajien vakoilemisesta etsitään muun muassa yksittäinen pelaaja, joka ei hoida ruutuaan riittävän hyvin.

– Ja onko vastustajan muodossa joku tila, jota voi käyttää hyväksi. Sen jälkeen annetaan informaatio pelaajille, miten haluamme käyttää se tila hyväksi. Sen jälkeen tulee pallon toimituksen laatu, ajoitukset, ja miten hyvin siihen tilaan osataan liikkua, mikä halutaan tyhjentää, Koskela kertoo.

Erikoistilanteiden puolustamisessa tapahtuu Koskelan mukaan sama toisinpäin: puolustava joukkue on pyrkinyt katsomaan vastustajan hyökkäyskuviot.

– Joillain joukkueilla voi olla hyvä molempijalkainen antaja, joka vaikeuttaa sitä, mihin se (pallo) todennäköisesti tulee ja antaa variaatioita hyökkäävälle joukkueelle. Sitten tulee se, pyritäänkö pelaamaan aluetta vai miestä vai yritetäänkö sekoittaa niitä.

Erikoistilanteiden harjoitteleminen junioreissa

Otteluiden voittamisen kannalta erikoistilanteet voivat olla ratkaisevia tilanteita. Rajamäen mukaan erikoistilanneharjoittelemista olisi varaa lisätä junioreissa, Koskela puolestaan muistuttaa tärkeästä pointista.

– Meillä (Suomessa) on monta muutakin tärkeää asiaa, joita pitää harjoitella, mutta ehdottomasti olen sitä mieltä, että siihen kannattaa paneutua huolella ja harjoitella niin junioripuolella kuin aikuisten puolella, Rajamäki toteaa.

– Junioripuolella on yksinkertaisia laatutekijöitä, joita voi ja pitää harjoitella nuorempana: miten blokataan jotain pelaajaa, miten käytämme käsiä ja kroppaa boksissa, mistä ei vihelletä vapareita tai pilkkuja, Koskela puolestaan pohtii.

Lehtola nostaa esiin tärkeän huomion. Hänen huolenaan on, että joku kisoista innostunut juniorivalmentaja alkaa hiomaan erikoistilanteita liian nuorten lasten maailmassa.

– Silloin mennään takapuoli edellä puuhun. On paljon huonoja esimerkkejä, että sellaisilla pelaajilla, jotka suurin piirtein auttavasti osaavat potkaista palloa, aletaan treenaamaan erikoistilanteita.

Hän huomauttaakin, että ensin pitäisi laittaa potku ja muut perustaidot kuntoon.

– Siinä kannattaa pitää päät kylmänä, että ketkä niitä harjoittelevat, minkä ikäisten kanssa ja missä sarjoissa.
Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt