MM-futis

Tuomari paljasti karmaisevan virheensä syyn – miksi MM-finaalihistorian hirveimmästä taklauksesta ei tullut punaista korttia?

Julkaistu:

MM-futis
Howard Webbille paljastui tasan kahdeksan vuotta sitten, kesken 2010 MM-finaalin, että hän oli juuri tehnyt uransa suurimman virheen.
Vuoden 2010 MM-finaali muistetaan paitsi Andrés Iniestan voittomaalista, myös Hollannin kovaotteisesta taktiikasta.

Hollantilaiset rikkoivat ottelussa peräti 28 kertaa. Riketalkoita johtivat kovaotteiset keskikenttäpelaajat Mark van Bommel ja Nigel de Jong.

Heistä jälkimmäinen teki jo avausjaksolla MM-finaalihistorian rumimman rikkeen. Espanjan Xabi Alonso oli juuri puskenut pallon pois keskikentällä, kun de Jong syöksyi hyppypotkulla espanjalaisen kimppuun.

– Halusin vain pelata palloa. Se oli ainut tavoitteeni. En nähnyt Alonsoa, koska hän tuli sokeasta kulmastani. Enkä odottanut joutuvani ulosajetuksi, koska minusta tilanne oli pelkkä epäonninen sattuma, de Jong selitti Four Four Twon haastattelussa 2018.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkopuolisen voi olla hieman hankala tunnistaa tilannetta de Jongin kuvailun mukaiseksi. Hollantilaisen napit upposivat voimalla Alonson rintaan. Moni itämaisten kamppailulajien harrastaja olisi ollut moisesta kung fu -potkusta ylpeä, mutta jalkapallokentälle se ei kuulunut. De Jong vaaransi Alonso terveyden ja turvallisuuden. Raa’an pelin tunnusmerkit täyttyivät kirkkaasti.

– Tuntui kuin koko kroppani olisi revitty palasiksi, Alonso kuvaili tilannetta myöhemmin Four Four Twon haastattelussa.

Kaikki odottivat, että arvostettu ja verrattain lähellä ollut erotuomari Howard Webb nostaisi de Jongille punaisen kortin. Sen sijaan Webb päästi de Jongin varoituksella.

Spekulaatiot alkoivat heti. Eikö Webbillä vain ollut kanttia ajaa pelaaja ulos MM-finaalin avausjaksolla? Oliko Fifa painostanut tuomareita hillitsemään punaisia kortteja? Mistä ihmeestä oli kyse?


”Mikä h--vetin painajainen”

Webb on myöntänyt virheensä monta kertaa finaalin jälkeen. Pisimmän selvityksen tapahtuneesta hän antoi elämäkerrassaan ”Man in the Middle”:

– Olin tapahtumahetkellä Alonson takana, ehkä kymmenen metrin päässä. En nähnyt sitä minne ja miten de Jong Alonsoon osui. Sen sijaan pystyin päättelemään, että taklaus oli sekä myöhässä että voimakas. Siksi päädyin varoitukseen. Kukaan tuomaritiimistä ei ehdottanut muunlaista varoitusta, joten päädyin keltaiseen korttiin holtittomasta taklauksesta.

– Olin täysin vakuuttunut siitä, että keltainen oli oikea tuomio. En jänistänyt, en ison tuomion enkä ison matsin takia. En taatusti tuntenut minkäänlaista painetta Fifalta rajoittaa ulosajoja. Yksinkertaisesti annoin vain sopivan tuomion sen perusteella, mitä olin omin silmin nähnyt. Ja se on totuus.

Webb vakuuttaa kirjassaan ”käsi sydämellä”, ettei hänellä käynyt mielessäkään, että tilanne olisi ollut ulosajon arvoinen. Tosin hänen elokuussa 2010 Guardianille antamastaan haastattelusta saa hieman toisenlaisen kuvan.

– Katsoin tilannetta Alonson selkäpuolelta ja Van Bommel oli vielä hieman tiellä, vinkkelini tilanteeseen ei ollut esteetön. Näin, että jalka oli korkealla ja päättelin Alonson reaktiosta, että tilanteessa oli jonkinlainen kontakti. Peliä oli kuitenkin pelattu alle puoli tuntia, enkä ollut valmis arvailemaan. En halunnut täyttää tilanteen aukkoja arvailuilla ja sanoa, että se luultavasti oli ulosajo. Halusin perustaa tuomioni siihen, mitä olin nähnyt.

Espanjalaiset protestoivat Webbin tuomiota voimakkaasti. Hän uskoi tuolloin sen johtuvan hollantilaisten fyysisestä pelaamisesta ylipäätään, ei yksittäisestä tilanteesta. Hän epäili myös, että osa olisi halunnut hänen käyttävän hyötyä ja antavan pelin jatkua, koska pallo päätyi David Villalle.

Totuus tilanteesta paljastui Webbin tauolla.

– Olin uskomattoman murtunut. Olin missannut ulosajon MM-kisojen loppuottelussa. Mikä helvetin painajainen. Palasin kentälle pää ja sydän jyskyttäen.


Ei anteeksipyyntöä

Webbin virhe oli karmaiseva. Hänelle on kuitenkin pakko antaa pisteitä siitä, miten hyvin hän kasasi itsensä. Ottelu ei karannut hänen käsistään, mutta ruma siitä silti tuli. Webb nosti pelissä kaikkiaan 14 varoitusta, joista kaksi johti Hollannin John Heitingan ulosajoon.

– Se oli erittäin vaikea peli, ei ollenkaan sellainen kuin olisin toivonut. Se oli meille (tuomareille) pettymys ja teki ottelusta hyvin hankalan. Emme osanneet odottaa niin fyysistä kohtaamista, Webb kertoi Guardianille.

Luultavasti myös Webb oli helpottunut, kun Andrés Iniesta teki Espanjalle voittomaalin jatkoajalla.

Virhetuomiostaan huolimatta Webbiä pidettiin vuosien ajan maailman parhaana erotuomarina. Kisojen jälkeen Webb sanoi Guardianille olevansa ylpeä kisaurakastaan.

Tasan kahdeksan vuotta myöhemmin jalkapallo on muuttunut. Näissä kisoissa videotuomari olisi puuttunut Webbin erheeseen.

Mitä Alonsoon ja de Jongiin tulee, niin kaksikko on tavannut finaalin jälkeen useamman kerran. De Jongin keväällä Four Four Twolle antamasta haastattelusta voinee myös päätellä, että hän ei ole pyytänyt tappotaklaustaan anteeksi.

– Olemme nähneet toisiamme, mutta emme ole koskaan puhuneet siitä tilanteesta. Se on vain hetki lajin historiassa, joka sai paljon huomiota. Ehkä joku päivä tapaamme, juomme oluet ja nauramme sille yhdessä. Viime kädessähän hän voitti pelin, joten minusta hän sai nauraa viimeksi.
Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
  • Urheilulehtien arkistot netissä
  • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
  • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
  • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.