MM-futis

Suomalaislääkäri Blaise Matuidin sekavasta käytöksestä Belgia-pelissä: ”Tuli se ajatus, että päähän kolahti kovasti”

Julkaistu:

MM-futis
Blaise Matuidin sekava käytös tällin jälkeen nousi puheenaiheeksi Ranskan ja Belgian välisessä MM-välierässä.
Ranskan ja Belgian välistä ottelua oli pelattu 80 minuuttia, kun Ranskan Blaise Matuidi ja Belgian Eden Hazard törmäsivät yhteen kentällä. Se oli raju kolari, jossa Hazardin käsi osui ranskalaisen päähän.

Lopulta peli vihellettiin poikki ja Ranskan lääkintähenkilöstö pääsi hoitamaan Matuidia. TV-kuvista näytti siltä kuin Matuidin katse olisi harhaillut.

Ranskan joukkueen lääkäri näytti kuitenkin Matuidille vihreää valoa kentälle palaamiseen. Sen jälkeen ei mennyt kuin hetki, kun totuus selvisi: Matuidi putosi nurmeen ja otettiin pelikyvyttömänä vaihtoon.

Hän oli saanut selvästikin rajun tärskyn päähänsä. Sen jälkeen ihmeteltiin, miten Matuidi päästettiin kentälle takaisin, kun päävammojen vaaroista on puhuttu urheilupiireissä jo pitkään.

IS kysyi HIFK:n SM-liigajoukkueen lääkäriltä Petri Heleniukselta, miten urheilujoukkueen lääkäri toimii tilanteessa, jossa pelaajan epäillään saaneen aivotärähdyksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meillä on sellainen käytäntö, että jos on syytä epäillä pelaajan saaneen päävamman, hänet pitäisi poistaa pelistä ja tehdä aivotärähdyskartoitukset pukukopissa.

Myös FinnPan ja AC Allianssin veikkausliigajoukkueissa aikanaan lääkärinä toiminut Helenius näki tv:stä Matuidin ja Hazardin yhteentörmäyksen.

– Näin tapahtuman tai oikeastaan vain sen kontaktitilanteen. Sitten kuvasta näki, kun pelaajia hoidettiin kentällä. Näin silloin, että Matuidi nojasi hoitohenkilökuntaan. Mietin, oliko siinä ilmat pihalla vai mitä oli tapahtunut? Kun näin tilanteen eteenpäin, niin selkeästi tuli se ajatus, että päähän oli kolahtanut kovasti. Kun hän tuupertui kentälle, niin olisihan siinä voinut olla ilmat pihalla.


– Jälkikäteen katsottuna siinä tuli isku myös leukaperiin. Eikä aivotärähdystä varten tarvitse tulla edes iskua päähän, vaan se voi heilahtaa ja sen seurauksena voi myös tulla aivotärähdys. Kontaktin ei tarvitse osua suoraan päähän, vaan siihen riittää myös niskan retkahdus.

Tilanteesta ei pysty sanomaan, mitä Matuidi ja lääkäri keskustelivat tällin jälleen. Oliko Matuidi sekava, pystyikö hän reagoimaan järkeviin kysymyksiin tai mitä ranskalainen on kertonut tapahtuneen. Heleniuksen mukaan pelaajat eivät halua hevin heittää pyyhettä kehään, vaan haluavat jatkaa kentällä.

– Pelaaja ei sellaisessa tilanteessa halua myöntää mitään tai he yrittävät jopa peitellä tilannetta. Hän saattaa puhua, että on tullut isku kehoon tai vastaavaa, olo on ihan hyvä ja että olisi halu jatkaa peliä. Voi olla vaikeaa arvioida tilannetta, jos pelaajaa ei oteta selkeästi sivuun, testata jonkin aikaa, keskustella kunnolla ja käydä tilannetta läpi. Toki se on hirveän lyhyt aika, kun ollaan siinä kentän laidalla käymässä.

– Matuidi taisi mennä omin jaloin siitä pois, mutta sanoiko selostaja, että hän poistui huojuvin jaloin? Sitä en itse nähnyt, mutta silloin on syytä epäillä kyllä (pelaajan kuntoa). Tässä tapauksessa pelaaja tuskin halusi korostaa, että loukkaantuminen oli vakavampi. Jos huojuvin jaloin mennään kentältä ulos, ainakin olisi syytä tutkia tilanne tarkemmin. Jalkapallon ongelma on, että sitten pelataan alivoimalla, jos pelaaja otetaan 15 minuutiksi sivuun kuten jääkiekossa.

Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt