MM-futis

Kommentti: Venäläispoliitikot raivostuivat kroatialaispelaajan tempusta MM-kisoissa – mutta unohtivat jotain oleellista

Julkaistu:

MM-futis
Turha teeskennellä, että Domagoj Vidan toiminta olisi ainoa laatuaan Venäjän MM-kisoissa, kirjoittaa Jelena Leppänen.
Ei tarvitse kuin vilkaista pikaisesti venäläisiä urheilusivustoja huomatakseen, kuka ulkomaalaisjalkapalloilija on varastanut viime päivinä suurimmat otsikot.

Kyse ei ole tällä kertaa Cristiano Ronaldosta, Lionel Messistä tai Neymarista, vaan Kroatian topparista Domagoj Vidasta.

Vida ja Kroatian valmennusryhmään kuulunut Ognjen Vukojevic aiheuttivat Venäjällä skandaalin, jonka suuruus tuli heille itselleenkin täydellisenä yllätyksenä.

Kroatia päihitti lauantaina puolivälierissä kisojen isäntäjoukkueen Venäjän rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Jännittäviä käänteitä sisältänyt peli oli oma lukunsa, mutta Itä-Euroopassa on puitu kiivaasti etenkin sen jälkeisiä tapahtumia.


Vida ja Vukojevic ottivat muiden kroatialaisten tavoin kaiken irti joukkueensa voitosta. Juhlahumun keskellä kaksikko kuvasi itsestään videoita, jotka levisivät sittemmin sosiaalisessa mediassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kunnia Ukrainalle, kroatialaiset julistivat juhliessaan Venäjän kustannuksella saavutettua välieräpaikkaa.

Poliittisesti latautunut lause

Kyseistä iskulausetta on käytetty Ukrainan kriisin alettua vuonna 2014 ja sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä. Krimin liittäminen tapahtui vastoin Ukrainan ja kansainvälisen yhteisön suostumusta ja johti poliittiseen kriisiin, joka on jatkunut näille päiville.

Kroatialaiskaksikon sanat herättivät Venäjällä lievästi sanottuna voimakkaita reaktioita. Videoskandaalia on puitu viimeisimmät päivät venäläismedioissa ja aina duumassa asti. Poliitikot eivät ole peitelleet suuttumustaan.

Muun muassa Venäjän duumassa vaikuttava Dmitri Svishtshev vaati Vidalle tuntuvaa rangaistusta ja pelikieltoa.

Skandaalin mittaluokasta säikähtänyt Kroatian jalkapalloliitto kiirehti vakuuttamaan, ettei Vidan ja Vukojevicin ollut tarkoitus tehdä videoillaan poliittista kannanottoa.

Samaa vakuutti myös itse kaksikko, mutta selitykset ontuvat. Sanoissa oli totta kai mukana politiikkaa, vaikkakin ehkä ajattelemattomassa tilassa lausuttua sellaista.

Ukrainassa ilahduttiin

Kaksikon kommenttien taustalla on vahva Ukraina-kytkös. Molemmat kroaatit pelasivat pitkään ukrainalaisjoukkue Kiovan Dynamossa.

Venäjän MM-kisoja boikotoivat Ukrainan vallanpitäjät ovatkin ottaneet tapauksesta ilon irti ja julistaneet rakkauttaan Kroatian joukkueelle.


Kiusalliseen tilanteeseen ajautunut Kroatian lajiliitto on ehtinyt erottaa Vukojevicin maajoukkueen palveluksesta. Vida on taas saanut sekä liitolta että Kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta varoitukset.

Ei todellakaan ainoa kerta

Tapaus on mennyt rumaksi, mutta samalla on unohtunut, ettei kyseessä ole todellakaan ainoa kerta, kun jalkapallo sidotaan näissä kisoissa politiikkaan.

Mieleen muistuu serbialaiskannattajien temppu ennen E-lohkon viimeistä ottelua Brasilian ja Serbian välillä.

Kaksi tuhatta Serbian kannattajaa kokoontui ottelun alla Moskovan keskustaan ja huusi yhtenä joukkona poliittisia iskulauseita.

– Krim on Venäjää, Kosovo Serbiaa! Punaisella torilla raikui hyvän tovin.

Sille tempaukselle Venäjällä on lähinnä naureskeltu hyväntahtoisesti.

Tapaus asettaa oikeutta vaativat poliitikot väkisinkin tekopyhään valoon ja muistuttaa, millä ehdoilla suurtapahtumat oikeastaan pyörivät.

Kyse ei ole siitä, että haluttaisiin pitää politiikka erossa urheilussa.

Urheilussa halutaan pitää vain sellaista politiikkaa, josta on Kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle ja isäntämaan poliitikoille hyötyä.
Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt