MM-futis

Kommentti: Jalkapalloväki vähättelee yhä urheilun jättiongelmaa – Ylen tähtikommentaattorin lausunnot olivat edesvastuuttomia

Julkaistu:

Kommentti
Jalkapalloväki ei ota tosissaan päähän kohdistuvia iskuja. Sen osoitti muun muassa Petri Pasanen, kirjoittaa Ilta-Sanomien uutispäällikkö Juha Hiitelä.
Jos seuraa edes hitusen Pohjois-Amerikan urheilukeskustelua, ei voi välttää törmäämästä jatkuvaan debattiin aivovammoista ja niiden vaarallisuudesta.

Entiset pelaajat saivat jo amerikkalaisen jalkapallon pääsarjalta NFL:ltä jättikorvaukset sopimuksessa, joka laadittiin juuri ennen kuin liittovaltion oikeus oli antamassa tuomionsa joukkokanteeseen.

NHL ja entiset pelaajat käyvät parhaillaan omaa oikeussotaansa aiheesta. Pelaajat väittävät, että NHL on tiennyt aivotärähdysten aiheuttamista ongelmista, mutta ei ole ottanut niitä huomioon eikä kertonut niistä pelaajille.

Maallikon silmin todisteet NHL:ää vastaan ovat aika vakuuttavia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan lääkärit – etenkin Bostonin yliopistossa – tutkivat koko ajan entisten ammattiurheilijoiden, ensisijaisesti amerikkalaisen jalkapallon pelaajien ja kiekkoilijoiden, aivoja. Niistä löydetään merkkejä päähän kohdistuneista iskuista.

Lukuisat pelaajat ovat kertoneet erilaisista mielenterveysongelmista, jotka johtuvat suoraan päähän osuneista iskuista. Liian moni on päättänyt päivänsä oman käden kautta niiden vuoksi.

Jos Pohjois-Amerikassa nämä asiat ovat koko ajan tapetilla, jalkapallomaailma elää edelleen keskiaikaa päävammojen suhteen.

Marokon lääkärit saivat MM-kisoissa kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta varoituksen, kun he läpsivät päivänselvästi aivotärähdyksen saanutta pelaajaa kentällä kasvoihin ja ruiskuttivat hänen kasvoilleen vettä.

Varoitus on samanlaista ongelmien maton alle lakaisua kuin mitä pohjoisamerikkalaiset liigat ovat harrastaneet vuosia.

Jalkapalloväki ei voi vedota enää tiedon puutteeseen. Internet on täynnä tietoa. Kyse on vain ja ainoastaan piittaamattomuudesta ja pelaajien terveysasioilla leikkimisestä. Jokainen isku päähän on vaarallinen. Kyse on ihmisen aivoista ja loppuelämästä.

Niin brutaalilta kuin tämä kuulostaakin, ihminen voi elää ilman raajaa ja sisäelimiäkin voi vaihtaa, mutta aivot ovat ja pysyvät. Niitä on ihmisellä yksi. Vaurioitunutta ei voi korvata.

Pääiskuihin liittyvään edesvastuuttomaan höpötykseen ovat sortuneet myös Ylen asiantuntijat. Viimeksi tietämättömyytensä paljasti tähän asti turnauksessa erheettömästi esiintynyt Petri Pasanen.

Kun Ranskan Blaise Matuidi sai MM-välierässä iskun päähänsä, Pasanen selitti, ettei kukaan muu kuin pelaaja itse voi tietää, voiko jatkaa pelissä vai ei.


Onneksi Pasanen – Suomen paras jalkapallokommentaattori – korjasi edes vähän hölmöilyjään siinä kohtaa, kun lääkärit muutamaa minuuttia myöhemmin auttoivat sekavan Matuidin pois kentältä.

Päätös ei ole pelaajan oma, sillä lääkärien tehtävä on arvioida, onko pelaaja pelikykyinen vai ei. Tärkeintä on terveys.

MM-kisat on urheilumaailman seuratuin tapahtuma. Siksi kaikkien pitäisi ymmärtää vastuunsa. Jalkapallossa – ja monessa muussa lajissa – suhtaudutaan liian leväperäisesti päähän tuleviin iskuihin. Ja jos niistä puhutaan vähätellen televisiossa, niihin ei osata suhtautua oikein junioritasollakaan.

Meillä kaikilla, jalkapallotoimijoilla, kommentaattoreilla ja medialla, on vastuu siitä, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.
Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti torstaisin kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt